LŠ: Totenhem razbio Real, Siti preko Napulja do 1/8-finala!

Fudbaleri Totenhema deklasirali su Real Madrid 3:1 na Vembliju i izborili plasman u osminu finala Lige šampiona, dva kola pre kraja grupne faze. Delje Ali! Zidan ovo nije doživeo - dva gola Dele Alija na "Vembliju" za tek drugi poraz Reala sa dva gola razlike od dolaska Zidana. Ipak, lepotica večeri odigrana je u Napulju.  Svaka čast Napoliju na želji, ali Siti je bomba! Neka drhti Evropa. . .  Pet minuta ludila u Harkovu i trijumf Šahtjora za miris evropskog proleća, Porto bacio Lajpcig na kolena.  Kralj obezglavljen na Vembliju! Dele Ali na atomski pogon uništo Madriđane! Poketino očitao lekciju Zinedinu Zidanu!

Fudbal 01.11.2017 | 23:20
LŠ: Totenhem razbio Real, Siti preko Napulja do 1/8-finala!
Dele Ali bio je dvostruki strelac, mrežu "kraljevskog" kluba pogodio je i Kristijan Eriksen, dok je Kristijano Ronaldo ublažio debakl prvaka Evrope u svom debiju na Vembliju.

U drugom meču grupe APOEL je odoleo Borusiji i u Dortmundu sa 1:1, čime je dodatno udaljio "milionere" od druge faze takmičenja, jer imaju pet bodova manje od Reala u Grupi H.

U drugom derbiju večeri Mančester Siti je posle preokreta savladao Napoli 4:2 na San Paolu. "Građanima" su 14. uzastopnu pobedu režirali štoperi Nikolas Otamendi i Džon Stons, ali je pobedu doneo Serhio Kun Aguero golom posle kontranapada.

Siti je četvrtom pobedom obezbedio osminu finala, dok će se u poslednja dva kola boriti za prvo mesto u Grupi F sa Šahtjorom.

Ukrajinci su ekspresnim preokretom savladali Fejenord 3:1, uz dva sjajna gola reprezentativca Ukrajine rođenog u Brazilu Marlosa, te preuzeli drugu poziciju sa tri boda ispred Napolitanaca.

U Grupi E Liverpul je u drugom poluvremenu "slomio" Maribor i pobedio 3:0 uprkos promašenom penalu. Šansu je dobio i Marko Grujić pet minuta pre kraja, a slovenački šampion je ovim porazom izgubio sve šanse da se plasirao u osminu finala.

U drugom meču grupe Sevilja je predvođena Everom Banegom savladala Spartak 2:1 i preuzela drugo mesto sa dva boda više od Moskovljana, pred poslednja dva kola.

U Grupi G Porto je savladao Lajpcig 3:1 na Dragau u direktnom duelu za drugu poziciju. Portugalski velikan je prestigao nemačkog debitanta, ima dva boda više, te istovremeno sprečio Bešiktaš da već u ovom kolu izbori osminu finala.

Prvi izlazak fudbalera slavnog Real Madrida na londonski "Vembli" neće biti zapamćen po dobrom kada je najtrofejniji klub Evrope u pitanju.

Na njemu, uz maestralnu igri nestašnog dečaka u kopačkama Dele Alija, čovek koji i dalje ima više titula prvaka Evrope nego trenerskog staža na elitnom nivou, Zinedin Zidan, doživeo je jubilarni deseti poraz - tek drugi sa više od gola razlike.

Totenhem - Real Madrid 3:1 (1:0) u utakmici koja bi verovatno bila "lepotica večeri" da u isto vreme, samo na oronulom "San Paolu", nije odigran i "revanš" između lidera Serije A i Premijer lige u kojem su viđena i dva pogotka više - domaći su vodili, stigli i izgubil ubedljivo:

Napoli - Mančester siti 2:4 (1:1), što najkraće rečeno znači da je Real osvojio bod, a Napoli nijedan u duplom programu sa ekipama iz Engleske što će neporaženi tim u 11 kola italijanskog "kalča" najverovatnije koštati plasmana u drugu fazu - na dva kola pre kraja Napolitanci imaju šest bodova manje od Šahtjora.

Ali je rezervnog golmana malokrvnog Reala (i ove jeseni i večeras), Kikea Kasilju, svladao u prvom, pa u drugom poluvremenu, a onda pokrenuo ubitačnu kontru u kojoj je oporavljeni Hari Kejn odigrao za Kristijana Eriksena, a ovaj postigao gol i tako od Totenhema učinio prvi tim koji je u sudarima sa Zidanovim Realom imao tri gola prednosti.

Neumorni Kristijano Ronaldo uspeo je u 80. minutu da popravi svoj za obične smrtnike nedostižni skor u Ligi šampiona, ali ne i da izazove preokret koji bi, eventualno, doveo do produžetka serije Madriđana u duelima sa engleskim timovima u kojima slavni klub nije doživeo poraz.

Serija je počela na "Enfildu" kada se Liverpul igrao sa Realom (4:0), a završena ove večeri na "Vembliju" u kojem četa Maurisija Pelegrinija nije imala više od igre, nije imala više šansi, ali je prosto rečeno bila - jednostavnija i preciznija.

Tu pre svega mislimo na Alija čija je cena u jednoj noći možda skočila i duplo pred "nokaut" fazu takmičenja u koju su se u utorak uveče plasirali Pari Sen Žermen i Mančester junajted, a u sredu Totenhem i Mančester siti.

Totenhem je do prednosti stigao gotovo iz prve prave prilike na utakmici. Kiran Tripije prihvatio je jednu dubinsku loptu na desnoj strani kaznenog prostora, te je iz prve poslao na peterac gde je Ali pored svog čuvara uklizao i prosledio je iza Kika Kasilje.

Nastavak prvog poluvremena doneo je otvorenu igru na obe strane terena, ali su mreže mirovale do pauze. Početkom drugog poluvremena Totenhem je ponovo bio opasniji, iako je Real imao blagu inicijativu. Erik Dajer je odlično kroz sredinu proigrao Alija, koji se oslobodio svog čuvara i udarcem sa ivice šesnaesterca savladao Kasilju.

Samo devet minuta kasnije Totenhem je praktično rešio pitanje pobednika nakon dobre akcije. Hari Kejn proigro je na levoj strani Eriksena koji se fantastično ubacio iz drugog plana i lako realizovao situaciju "jedan na jedan" sa Kasiljom. Totenhem se posle tog gola povukao, a Real je pokušavao da dođe do gola, a to im je uspelo tek u 80. minutu kada je lopta uz dosta sreće stigla do Ronalda koji je sa peterca iz prve šutirao i savladao Uga Lorisa.

Ako je trebalo da se engleski ponos probudi negde, nije mogao da izabere lepše mesto i trenutak nego na Vembliju, najvećem fudbalskom svetilištu onih koji su ga stvorili. Magični TotenhemMaurisija Poketina prikazao je večeras najlepše fudbalsko lice, demolirao šampiona Evrope Real iz Madrida sa 3:1 i potvrdio da je najbolji u grupi H.

Pevci su konačno obezbedili proleće u Ligi šampiona, igraće u osminifinala, a posebno je impresivan način na koji su to izveli. Pred svojom publikom taktički su nadmudrili ekipu Zinedina Zidana, sačekali je da se izduva i kaznili sjajnim kontrama. Lako je Poketinu, ima gomilu brzih igrača koje lasom ne možeš pohvatati, a u to su se uverili večeras i Kazemiro, Ramos, Marselo i ostale zvezde šampiona Evrope koje su izgledale kao omladinci naspram kočopernih Pevaca.

Poveo je Totenhem posle dvadesetak minuta iz ofsajda i to nije sporno, ali je akcija u kojoj je Tripije poslužio Dela Alija bila školska, kao sa igrališta. Reprezentativac Engleske dovodio je večeras do ludila Madriđane, driblao ih, remplovao, ponižavao Kazemira u duelima, izgledao je nezaustavljivo.

Real se izgubio u magičnom trouglu Kejn - Eriksen - Ali, a kada je tamnoputi Englez posle sjajnih drblinga drugi put matirao Kasilju, uz pomoć Serhija Ramosa, bilo je jasno da bodovi ostaju na Vembliju. Sjajna akcija iz 65. minuta, genijalan pas Kejna za Eriksenai lucidna realizacija Danca bili su samo kolac u srce Reala.

Kralj je bio na aparatima, izgledao bespomoćno, ali je uspeo u finišu da se podigne. Iskoristili su Madriđani opuštanje zadovoljnih Pevaca, a neshvatljiv promašaj Delea Alijaza het-trik sa nekoliko metara kaznio je na drugoj strani do tog trenutka nevidljiviRonaldo. Portugalac, majstor, koji se malo video večeras, uspeo je da "bocne" šesti gol u Ligi šampiona i nastavi seriju u 80. minutu, mada će biti nezadovoljan jer je Real izgubio prepoznatljivu superiornost.

U istoj grupi videli smo večeras i najveće iznenađenje ovog kola u Ligi šampiona. Kiparski APOEL uspeo je da iznenadi posrnulu Borusiju u Dortmundu i odnese bod sa sobom na Rajsko ostrvo posle remija 1:1.

Dortmund je dominirao, vodio golom Gerera od 29. minuta, ali je opet napadač gostijuPote bio koban po Milionere kao pre nekoliko nedelja u prvom meču. Majstoski je golgeter APOEL-a smestio loptu iza leđa Birkija početkom durgog dela i produžio agoniju tima Petera Boša koji će morati da se namuči kako bi se dokopao Lige Evrope, jer ima dva boda koliko i kiparski šampion.

Borusija Dortmund je pred svojim navijačima nadigrala APOEL, ali nije uspela da dođe do trijumfa, iako je od 30. minuta vodila golom Rafaela Gereira.

Kiprani su nakon dobrog kontranapada u 52. minutu stigli do izjednačenja, a gol je postigao Mikael Pot posle proigravanja Karlaa Karlaa za konačnih 1:1 što je rezultat koji Borusiji ostavlja nadu da je preusmeravanje u Ligu Evrope moguć scenario u poslednjih 180 minuta u "grupi smrti".

"Milioneri" su u nastavku susreta imali poptunu inicijativu, ali i pored nekoliko dobrih šansi nisu uspeli još jednom da savladaju Nauseta Peresa, te su tako ostali gotovo bez šansi da se plasiraju u osminu finala.

NAPOLI STRADAO U RAZMENI VATRE

Napoli je pred svojim vatrenim navijačima pružio veoma dobar otpor lideru engleske Premijer lige, ali je tim Pepa Gvardiole nastavio s izuzetno efikasnom igrom ove jeseni i posle preokreta uspeo da dođe do izjednačenja, a kasnije i pobede - 2:4 (1:1).

Lorenco Insinje je u 21. minutu doveo Napoli do prednosti, da bi Nikolas Otamendi u 34. doneo izjednačenje Sitiju, koji je u 48. preko Džona Stounsa došao do preokreta. Napoli je u 62. minutu pogotkom Žoržinja došao do izjednačenja, ali su pitanje pobednika u finišu utakmice, odnosno u 69. i 92. minutu rešili Serhio Aguero i Rahim Sterling.

Napuljska ratnička drskost nije uplašila Mančester Siti! Bila je to utakmica koja je mogla Napoli da pogura ka drugoj fazi Lige šampiona, ali je sada sve izglednije da će ekipa Mauricija Sarija morati da se zadovolji Ligom Evrope - 2:4 (1:1).

Išao je Napoli na sve ili ništa, stavio sve što ima na pobedu protiv ubitačnog Mančester Sitija, ali se rizik ove večeri nije isplatio. Sastav „promešan“ s nekoliko rezervista ne samo da je ostao imun na Napolijevu ultra ofanzivu, već je stigao i do pobede za sigurno prvo mesto i plasman u drugu fazu posle četiri kola! Lokomotiva je bio Leroj Sane, a mašinovođa - Serhio Aguero. 

Ovaj Siti zna fudbala i to je više nego očigledno! Ne bismo da nagađamo da li bi ovo mogla da bude godina velikog evropskog proboja, ali ovako izgleda da je Siti bomba koja je samo čekala da eksplodira! 

Probali su Napolitanci da naude protivniku ofanzivnom postavkom od prvog minuta i to je zaista na trenutak dalo rezultat. Lorenco Insinje je iskoristio dobru loptu Drisa Mertensa i pronašao put do nebranjenog dela mreže Edersonovog gola.

Umesto da su nastavili u istom ritmu, fudbaleri Napolija predali su palicu Sitiju i dozvolili mu da se razmaše. Nije to bio toliko ubedljiv fudbal, ali se pokazalo da je ovom Sitiju bilo potrebno tako malo prostora da bi se stiglo do cilja. To je demonstrirao Nikolas Otamendi, koji je centaršut Ilkaja Gundogana iskoristio ubacivanjem iz drugog plana i neodbranjivim udarcem glavom matirao Pepea Reinu.

Za razliku od prvog dela, Siti je bio taj koji je prvi zadao udarac, a u listu strelaca se ovog puta upisao i drugi štoper - Džon Stouns! Novo zakucavanje, ovog puta na Saneovu loptu posle kornera.

I to je praktično bio signal koji je trgnuo Napoli i naterao ga da se trgne i ponovo krene udarnički, kao na startu utakmice. Ređali su se promašaji, Insinje je zatresao prečku, Hoze Kaljehon je imao svoju veliku šansu, Mertens je konstantno pretio... Ali, iz cele ofanzive izrodila se Sitijeva kontra iz koje su gosti profitirali. Sane je krenuo kao brzi voz tačno po sredini terena, uspeo je Kulibali da ga zadrži i oduzme mu loptu, ali ista je završila kod Aguera, koji je iskoristio trunku slobodnog prostora kako bi postao najbolji strelac Mančester Sitija svih vremena!

I ne samo što je doveo Siti ponovo u vođstvo, već je istim potezom „ubio“ moral takmacu i ostavio ga bez ideje do kraja utakmice...

Nešto ranije Žoržinjo se upisao u listu strelaca sa bele tačke, bez previše efekta. Jer, tačku na pobedu stavio je Rahim Sterling u poslednjim trenucima utakmice. I to posle nove kontre, za definitivni nokaut!

Šahtjor je takođe posle preokreta došao do pobede i tako došao nadomak plasmana u osminu finala Lige šampiona za koju će mu biti potreban još bod od mogućih šest.

Fajnord je u Ukrajini poveo golom Nikolaja Jorgensena u 13. minutu, ali je preokret Šahjtora usledio za četiri minuta. Prvo je u 14. Fakundo Fereira doneo izjednačenje, da bi Marlos u 17. doneo preokret. Konačan rezultat - 3:1 (2:1) postavio je Marlos u 68. minutu.

Potpuna ludnica u Harkovu i velika pobeda Šahtjora za miris evropskog proleća! Šahtjor je nadigrao Fajenord rezultatom 3:1 i tako došao na prag odlaska u drugu fazu.

Utakmica je bila izuzetno dinamična gotovo celim tokom utakmice, s tim da je u periodu od 12. do 17. minuta prštalo kao da je u pitanju vaterpolo, a ne fudbalski susret.

Poveli su gosti pogotkom Nikolaja Jorgensena, ali je Šahtjor uzvratio preko Ferejre i Marlosa u razmaku od nepunih 180 sekundi! Tačku na strašno važnu pobedu Šahtjora u srcu Harkova stavio je Marlos sredinom drugog dela.

Identičnim rezultatom Porto je pobedio Lajpcig i tako stigao u dobru poziciju da se do kraja bori za mesto u 16 najboljih timova Evrope - 3:1.                                                                  

I to na krilima dueta Perejra - Perejra. Danilo je tačno po isteku punog časa igre doveo Porto do novog vođstva, da bi Maksi potvrdio trijumf u poslednjim sekundama utakmice! Pre toga Ektor Erera je otvorio seriju golova već u 13. minutu, samo nekoliko trenutaka pošto je povređenog Maregu zamenio Andre. Počasni gol za goste iz Lajpciga postigao je Timo Verner na startu drugog poluvremena. 

Umesto opisivanja utakmica sa "Sančez Pichuana" i "Enfilda" možda bi najbolje bilo skratiti priču i ponuditi raspored utakmica 5. i 6. kola u Grupi E:

Spartak - Maribor, Sevilja – Liverpul
Maribor - Sevilja, Liverpul – Spartak

Ko će dalje?

Za razliku od grupe H, pravi "krkljanac" nas čeka u grupi E.

Samo je Maribor definitivno ostao bez šanse da prezimi u Ligi šampiona posle novog ubedljivog poraza na Enfildu od Liverpula sa 3:0. Posle mlitavog prvog poluvremenaKlopov tim je dotukao Slovence u nastavku golovima Salaha, Emrea Džana i Danijela Staridža, a Nemca mora da brine podatak da su Crveni drugu utakmicu zaredom promašili penal (posle Salaha protiv Hadersfilda, neprecizan je bio i Džejms Milner).

Šansu je u redovima domaćina dobio i naš Marko Grujić koji je u poslednjih pet minuta zamenio Roberta Firmina. 

Liverpul je izbio na prvo mesto, a odmah iza njega je Sevilja koja je na svom terenu porazila večeras Spartak iz Moskve sa 2:1. Nije se španska ekipa revanširala šampionu Rusije s kamatom za 5:1 iz prethodnog duela, a malo je upala i u frku kada je Ze Luis u 78. minutu smanjio na 2:1.

Prethodno su Lengle i Banega doneli lagodno vođstvo Berberima, a bez obzira što su strepeli u završnici fudbaleri argentinskog stručnjaka Edoarda Beriza su proslavili važan trijumf na kraju.

Srpski internacionalac Marko Petković ušao je u finišu u igru u redovima Spartaka.

Rezultati:

sreda

Grupa E

Sevilja – Spartak Moskva 2:1 (1:0)
/Langle 30, Banega 60 - Ze Luis 78/

Liverpul – Maribor 3:0 (0:0)
/Salah 49, Džan 63, Staridž 90/

Tabela: Liverpul 8, Sevilja 7, Spartak 5, Maribor 1.

Grupa F

Napoli – Mančester siti 2:4 (1:1)
/Insinje 21, Žorginjo pen 62 - Otamendi 34, Stons 48, Aguero 69, Sterling 90+2/

Šahtjor – Fajnord 3:1 (2:1)
/Fereira 14, Marlos 17, 68 - Jorgensen 12/

Tabela: Siti 12, Šahtjor 9, Napoli 3, Fejnord 0.

Grupa G

Bešiktaš – Monako 1:1 (0:1)
/Tosun pen 54 - Roni Lopez 45+1/

Porto – Lajpcig 2:1 (1:0)
/Erera 13, Pereira 61 - Verner 48/

Tabela: Bešiktaš 10, Porto 6, RB Lajpcig 4, Monako 2.

Grupa H

Borusija Dortmund – APOEL 1:1 (1:0)
/Gereiro 30 - Pot 51/

Totenhem – Real Madrid 3:1 (1:0)
/Ali 27, 56, Eriksen 65 - Ronaldo 80/

Tabela: Totenhem 10, Real 7, Borusija 2, APOEL 2.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar