ЛШ: Тотенхем разбио Реал, Сити преко Напуља до 1/8-финала!

Фудбалери Тотенхема декласирали су Реал Мадрид 3:1 на Вемблију и изборили пласман у осмину финала Лиге шампиона, два кола пре краја групне фазе. Деље Али! Зидан ово није доживео - два гола Деле Алија на "Вемблију" за тек други пораз Реала са два гола разлике од доласка Зидана. Ипак, лепотица вечери одиграна је у Напуљу.  Свака част Наполију на жељи, али Сити је бомба! Нека дрхти Европа. . .  Пет минута лудила у Харкову и тријумф Шахтјора за мирис европског пролећа, Порто бацио Лајпциг на колена.  Краљ обезглављен на Вемблију! Деле Али на атомски погон уништо Мадриђане! Покетино очитао лекцију Зинедину Зидану!

Фудбал 01.11.2017 | 23:20
ЛШ: Тотенхем разбио Реал, Сити преко Напуља до 1/8-финала!
Деле Али био је двоструки стрелац, мрежу "краљевског" клуба погодио је и Кристијан Ериксен, док је Кристијано Роналдо ублажио дебакл првака Европе у свом дебију на Вемблију.

У другом мечу групе АПОЕЛ је одолео Борусији и у Дортмунду са 1:1, чиме је додатно удаљио "милионере" од друге фазе такмичења, јер имају пет бодова мање од Реала у Групи Х.

У другом дербију вечери Манчестер Сити је после преокрета савладао Наполи 4:2 на Сан Паолу. "Грађанима" су 14. узастопну победу режирали штопери Николас Отаменди и Џон Стонс, али је победу донео Серхио Кун Агуеро голом после контранапада.

Сити је четвртом победом обезбедио осмину финала, док ће се у последња два кола борити за прво место у Групи Ф са Шахтјором.

Украјинци су експресним преокретом савладали Фејенорд 3:1, уз два сјајна гола репрезентативца Украјине рођеног у Бразилу Марлоса, те преузели другу позицију са три бода испред Наполитанаца.

У Групи Е Ливерпул је у другом полувремену "сломио" Марибор и победио 3:0 упркос промашеном пеналу. Шансу је добио и Марко Грујић пет минута пре краја, а словеначки шампион је овим поразом изгубио све шансе да се пласирао у осмину финала.

У другом мечу групе Севиља је предвођена Евером Банегом савладала Спартак 2:1 и преузела друго место са два бода више од Московљана, пред последња два кола.

У Групи Г Порто је савладао Лајпциг 3:1 на Драгау у директном дуелу за другу позицију. Португалски великан је престигао немачког дебитанта, има два бода више, те истовремено спречио Бешикташ да већ у овом колу избори осмину финала.

Први излазак фудбалера славног Реал Мадрида на лондонски "Вембли" неће бити запамћен по добром када је најтрофејнији клуб Европе у питању.

На њему, уз маестралну игри несташног дечака у копачкама Деле Алија, човек који и даље има више титула првака Европе него тренерског стажа на елитном нивоу, Зинедин Зидан, доживео је јубиларни десети пораз - тек други са више од гола разлике.

Тотенхем - Реал Мадрид 3:1 (1:0) у утакмици која би вероватно била "лепотица вечери" да у исто време, само на оронулом "Сан Паолу", није одигран и "реванш" између лидера Серије А и Премијер лиге у којем су виђена и два поготка више - домаћи су водили, стигли и изгубил убедљиво:

Наполи - Манчестер сити 2:4 (1:1), што најкраће речено значи да је Реал освојио бод, а Наполи ниједан у дуплом програму са екипама из Енглеске што ће непоражени тим у 11 кола италијанског "калча" највероватније коштати пласмана у другу фазу - на два кола пре краја Наполитанци имају шест бодова мање од Шахтјора.

Али је резервног голмана малокрвног Реала (и ове јесени и вечерас), Кикеа Касиљу, свладао у првом, па у другом полувремену, а онда покренуо убитачну контру у којој је опорављени Хари Кејн одиграо за Кристијана Ериксена, а овај постигао гол и тако од Тотенхема учинио први тим који је у сударима са Зидановим Реалом имао три гола предности.

Неуморни Кристијано Роналдо успео је у 80. минуту да поправи свој за обичне смртнике недостижни скор у Лиги шампиона, али не и да изазове преокрет који би, евентуално, довео до продужетка серије Мадриђана у дуелима са енглеским тимовима у којима славни клуб није доживео пораз.

Серија је почела на "Енфилду" када се Ливерпул играо са Реалом (4:0), а завршена ове вечери на "Вемблију" у којем чета Маурисија Пелегринија није имала више од игре, није имала више шанси, али је просто речено била - једноставнија и прецизнија.

Ту пре свега мислимо на Алија чија је цена у једној ноћи можда скочила и дупло пред "нокаут" фазу такмичења у коју су се у уторак увече пласирали Пари Сен Жермен и Манчестер јунајтед, а у среду Тотенхем и Манчестер сити.

Тотенхем је до предности стигао готово из прве праве прилике на утакмици. Киран Трипије прихватио је једну дубинску лопту на десној страни казненог простора, те је из прве послао на петерац где је Али поред свог чувара уклизао и проследио је иза Кика Касиље.

Наставак првог полувремена донео је отворену игру на обе стране терена, али су мреже мировале до паузе. Почетком другог полувремена Тотенхем је поново био опаснији, иако је Реал имао благу иницијативу. Ерик Дајер је одлично кроз средину проиграо Алија, који се ослободио свог чувара и ударцем са ивице шеснаестерца савладао Касиљу.

Само девет минута касније Тотенхем је практично решио питање победника након добре акције. Хари Кејн проигро је на левој страни Ериксена који се фантастично убацио из другог плана и лако реализовао ситуацију "један на један" са Касиљом. Тотенхем се после тог гола повукао, а Реал је покушавао да дође до гола, а то им је успело тек у 80. минуту када је лопта уз доста среће стигла до Роналда који је са петерца из прве шутирао и савладао Уга Лориса.

Ако је требало да се енглески понос пробуди негде, није могао да изабере лепше место и тренутак него на Вемблију, највећем фудбалском светилишту оних који су га створили. Магични ТотенхемМаурисија Покетина приказао је вечерас најлепше фудбалско лице, демолирао шампиона Европе Реал из Мадрида са 3:1 и потврдио да је најбољи у групи Х.

Певци су коначно обезбедили пролеће у Лиги шампиона, играће у осминифинала, а посебно је импресиван начин на који су то извели. Пред својом публиком тактички су надмудрили екипу Зинедина Зидана, сачекали је да се издува и казнили сјајним контрама. Лако је Покетину, има гомилу брзих играча које ласом не можеш похватати, а у то су се уверили вечерас и Каземиро, Рамос, Марсело и остале звезде шампиона Европе које су изгледале као омладинци наспрам кочоперних Певаца.

Повео је Тотенхем после двадесетак минута из офсајда и то није спорно, али је акција у којој је Трипије послужио Дела Алија била школска, као са игралишта. Репрезентативац Енглеске доводио је вечерас до лудила Мадриђане, дриблао их, ремпловао, понижавао Каземира у дуелима, изгледао је незаустављиво.

Реал се изгубио у магичном троуглу Кејн - Ериксен - Али, а када је тамнопути Енглез после сјајних дрблинга други пут матирао Касиљу, уз помоћ Серхија Рамоса, било је јасно да бодови остају на Вемблију. Сјајна акција из 65. минута, генијалан пас Кејна за Ериксенаи луцидна реализација Данца били су само колац у срце Реала.

Краљ је био на апаратима, изгледао беспомоћно, али је успео у финишу да се подигне. Искористили су Мадриђани опуштање задовољних Певаца, а несхватљив промашај Делеа Алијаза хет-трик са неколико метара казнио је на другој страни до тог тренутка невидљивиРоналдо. Португалац, мајстор, који се мало видео вечерас, успео је да "боцне" шести гол у Лиги шампиона и настави серију у 80. минуту, мада ће бити незадовољан јер је Реал изгубио препознатљиву супериорност.

У истој групи видели смо вечерас и највеће изненађење овог кола у Лиги шампиона. Кипарски АПОЕЛ успео је да изненади посрнулу Борусију у Дортмунду и однесе бод са собом на Рајско острво после ремија 1:1.

Дортмунд је доминирао, водио голом Герера од 29. минута, али је опет нападач гостијуПоте био кобан по Милионере као пре неколико недеља у првом мечу. Мајстоски је голгетер АПОЕЛ-а сместио лопту иза леђа Биркија почетком дургог дела и продужио агонију тима Петера Боша који ће морати да се намучи како би се докопао Лиге Европе, јер има два бода колико и кипарски шампион.

Борусија Дортмунд је пред својим навијачима надиграла АПОЕЛ, али није успела да дође до тријумфа, иако је од 30. минута водила голом Рафаела Гереира.

Кипрани су након доброг контранапада у 52. минуту стигли до изједначења, а гол је постигао Микаел Пот после проигравања Карлаа Карлаа за коначних 1:1 што је резултат који Борусији оставља наду да је преусмеравање у Лигу Европе могућ сценарио у последњих 180 минута у "групи смрти".

"Милионери" су у наставку сусрета имали поптуну иницијативу, али и поред неколико добрих шанси нису успели још једном да савладају Наусета Переса, те су тако остали готово без шанси да се пласирају у осмину финала.

НАПОЛИ СТРАДАО У РАЗМЕНИ ВАТРЕ

Наполи је пред својим ватреним навијачима пружио веома добар отпор лидеру енглеске Премијер лиге, али је тим Пепа Гвардиоле наставио с изузетно ефикасном игром ове јесени и после преокрета успео да дође до изједначења, а касније и победе - 2:4 (1:1).

Лоренцо Инсиње је у 21. минуту довео Наполи до предности, да би Николас Отаменди у 34. донео изједначење Ситију, који је у 48. преко Џона Стоунса дошао до преокрета. Наполи је у 62. минуту поготком Жоржиња дошао до изједначења, али су питање победника у финишу утакмице, односно у 69. и 92. минуту решили Серхио Агуеро и Рахим Стерлинг.

Напуљска ратничка дрскост није уплашила Манчестер Сити! Била је то утакмица која је могла Наполи да погура ка другој фази Лиге шампиона, али је сада све изгледније да ће екипа Мауриција Сарија морати да се задовољи Лигом Европе - 2:4 (1:1).

Ишао је Наполи на све или ништа, ставио све што има на победу против убитачног Манчестер Ситија, али се ризик ове вечери није исплатио. Састав „промешан“ с неколико резервиста не само да је остао имун на Наполијеву ултра офанзиву, већ је стигао и до победе за сигурно прво место и пласман у другу фазу после четири кола! Локомотива је био Лерој Сане, а машиновођа - Серхио Агуеро. 

Овај Сити зна фудбала и то је више него очигледно! Не бисмо да нагађамо да ли би ово могла да буде година великог европског пробоја, али овако изгледа да је Сити бомба која је само чекала да експлодира! 

Пробали су Наполитанци да науде противнику офанзивном поставком од првог минута и то је заиста на тренутак дало резултат. Лоренцо Инсиње је искористио добру лопту Дриса Мертенса и пронашао пут до небрањеног дела мреже Едерсоновог гола.

Уместо да су наставили у истом ритму, фудбалери Наполија предали су палицу Ситију и дозволили му да се размаше. Није то био толико убедљив фудбал, али се показало да је овом Ситију било потребно тако мало простора да би се стигло до циља. То је демонстрирао Николас Отаменди, који је центаршут Илкаја Гундогана искористио убацивањем из другог плана и неодбрањивим ударцем главом матирао Пепеа Реину.

За разлику од првог дела, Сити је био тај који је први задао ударац, а у листу стрелаца се овог пута уписао и други штопер - Џон Стоунс! Ново закуцавање, овог пута на Санеову лопту после корнера.

И то је практично био сигнал који је тргнуо Наполи и натерао га да се тргне и поново крене ударнички, као на старту утакмице. Ређали су се промашаји, Инсиње је затресао пречку, Хозе Каљехон је имао своју велику шансу, Мертенс је константно претио... Али, из целе офанзиве изродила се Ситијева контра из које су гости профитирали. Сане је кренуо као брзи воз тачно по средини терена, успео је Кулибали да га задржи и одузме му лопту, али иста је завршила код Агуера, који је искористио трунку слободног простора како би постао најбољи стрелац Манчестер Ситија свих времена!

И не само што је довео Сити поново у вођство, већ је истим потезом „убио“ морал такмацу и оставио га без идеје до краја утакмице...

Нешто раније Жоржињо се уписао у листу стрелаца са беле тачке, без превише ефекта. Јер, тачку на победу ставио је Рахим Стерлинг у последњим тренуцима утакмице. И то после нове контре, за дефинитивни нокаут!

Шахтјор је такође после преокрета дошао до победе и тако дошао надомак пласмана у осмину финала Лиге шампиона за коју ће му бити потребан још бод од могућих шест.

Фајнорд је у Украјини повео голом Николаја Јоргенсена у 13. минуту, али је преокрет Шахјтора уследио за четири минута. Прво је у 14. Факундо Фереира донео изједначење, да би Марлос у 17. донео преокрет. Коначан резултат - 3:1 (2:1) поставио је Марлос у 68. минуту.

Потпуна лудница у Харкову и велика победа Шахтјора за мирис европског пролећа! Шахтјор је надиграо Фајенорд резултатом 3:1 и тако дошао на праг одласка у другу фазу.

Утакмица је била изузетно динамична готово целим током утакмице, с тим да је у периоду од 12. до 17. минута прштало као да је у питању ватерполо, а не фудбалски сусрет.

Повели су гости поготком Николаја Јоргенсена, али је Шахтјор узвратио преко Ферејре и Марлоса у размаку од непуних 180 секунди! Тачку на страшно важну победу Шахтјора у срцу Харкова ставио је Марлос средином другог дела.

Идентичним резултатом Порто је победио Лајпциг и тако стигао у добру позицију да се до краја бори за место у 16 најбољих тимова Европе - 3:1.                                                                  

И то на крилима дуета Перејра - Перејра. Данило је тачно по истеку пуног часа игре довео Порто до новог вођства, да би Макси потврдио тријумф у последњим секундама утакмице! Пре тога Ектор Ерера је отворио серију голова већ у 13. минуту, само неколико тренутака пошто је повређеног Марегу заменио Андре. Почасни гол за госте из Лајпцига постигао је Тимо Вернер на старту другог полувремена. 

Уместо описивања утакмица са "Санчез Пицхуана" и "Енфилда" можда би најбоље било скратити причу и понудити распоред утакмица 5. и 6. кола у Групи Е:

Спартак - Марибор, Севиља – Ливерпул
Марибор - Севиља, Ливерпул – Спартак

Ко ће даље?

За разлику од групе Х, прави "кркљанац" нас чека у групи Е.

Само је Марибор дефинитивно остао без шансе да презими у Лиги шампиона после новог убедљивог пораза на Енфилду од Ливерпула са 3:0. После млитавог првог полувременаКлопов тим је дотукао Словенце у наставку головима Салаха, Емреа Џана и Данијела Стариџа, а Немца мора да брине податак да су Црвени другу утакмицу заредом промашили пенал (после Салаха против Хадерсфилда, непрецизан је био и Џејмс Милнер).

Шансу је у редовима домаћина добио и наш Марко Грујић који је у последњих пет минута заменио Роберта Фирмина. 

Ливерпул је избио на прво место, а одмах иза њега је Севиља која је на свом терену поразила вечерас Спартак из Москве са 2:1. Није се шпанска екипа реванширала шампиону Русије с каматом за 5:1 из претходног дуела, а мало је упала и у фрку када је Зе Луис у 78. минуту смањио на 2:1.

Претходно су Ленгле и Банега донели лагодно вођство Берберима, а без обзира што су стрепели у завршници фудбалери аргентинског стручњака Едоарда Бериза су прославили важан тријумф на крају.

Српски интернационалац Марко Петковић ушао је у финишу у игру у редовима Спартака.

Резултати:

среда

Група Е

Севиља – Спартак Москва 2:1 (1:0)
/Лангле 30, Банега 60 - Зе Луис 78/

Ливерпул – Марибор 3:0 (0:0)
/Салах 49, Џан 63, Стариџ 90/

Табела: Ливерпул 8, Севиља 7, Спартак 5, Марибор 1.

Група Ф

Наполи – Манчестер сити 2:4 (1:1)
/Инсиње 21, Жоргињо пен 62 - Отаменди 34, Стонс 48, Агуеро 69, Стерлинг 90+2/

Шахтјор – Фајнорд 3:1 (2:1)
/Фереира 14, Марлос 17, 68 - Јоргенсен 12/

Табела: Сити 12, Шахтјор 9, Наполи 3, Фејнорд 0.

Група Г

Бешикташ – Монако 1:1 (0:1)
/Тосун пен 54 - Рони Лопез 45+1/

Порто – Лајпциг 2:1 (1:0)
/Ерера 13, Переира 61 - Вернер 48/

Табела: Бешикташ 10, Порто 6, РБ Лајпциг 4, Монако 2.

Група Х

Борусија Дортмунд – АПОЕЛ 1:1 (1:0)
/Гереиро 30 - Пот 51/

Тотенхем – Реал Мадрид 3:1 (1:0)
/Али 27, 56, Ериксен 65 - Роналдо 80/

Табела: Тотенхем 10, Реал 7, Борусија 2, АПОЕЛ 2.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар