Priča: Najbolji košarkaš u Evropi...!

Veoma često se govori o tome kako nismo svesni vremena u kojem živimo. Sve se prebrzo dešava i kroz nekoliko godina, ili decenija, sa osmehom i velikom dozom nostalgije sećaćemo se “tog“ vremena u kojem su se dešavale velike stvari.

Košarka 01.11.2017 | 22:45
Priča: Najbolji košarkaš u Evropi...!
U fudbalu prisustvujemo eri Kristijana Ronalda i Lionela Mesija koja neće trajati doveka, štaviše polako bledi, s obzirom da su obojica fudbalera zagazili u tridesete.

Kada je reč o košarci, najbolja se nažalost ne igra u Evropi, pa je tako i nemoguće zadržati košarkaškog “Mesija“ ili “Ronalda“ predugo na terenima Starog kontinenta.

Baš zbog toga trebalo bi da budemo svesni ovog košarkaškog vremena u kojem igra, više ne znamo kojim epitetom da ga oslovimo pa ćemo jednostavno reći, u kojem igra – Luka Dončić.

Tinejdžer sa samo 18 godina oduševljavao je prethodne godine ljubetelje sporta, a ovo što radi ove sezone u svim takmičenjima može se nazvati dominacijom, školom košarke, klinikom... Ma kako god vam duša prohte.

Reprezentativac Slovenije, sa srpskim poreklom, odigrao je ove sezone deset utakmica u svim takmičenjima i ono što prikazuje na terenu slobodno ga stavlja u vrh evropske košarke, iako ima samo 18 godina.

Na Dončićeve partije ove takmičarske godine utiče dosta toga, a dva faktora koja smo izdvojili su povreda Serhija Ljulja i osvajanje Evrobasketa sa nacionalnim timom.

Povreda Serhija Ljulja

Serhio Ljulj prošle godine je bio među tri najbolja igrača Evrope i redak je slučaj igrača koji su odlučili da odbiju unosnu ponudu NBA lige i ostane u Madridu.

Plejmejker “Kraljevskog kluba“ trebalo je da uz braću Gasol bude lider “Crvene furije“ na Evrobasketu, međutim doživeo je tešku povredu kolena zbog koje će propustiti veliki deo sezone.

Ova povreda dosta je uticala na Real Madrid, ali i Luku Dončića koji je dobio neverovatnu slobodu u napadu kod trenera Pabla Lasa. Slovenac bi imao isto poverenje kod španskog stručnjaka i da je Ljulj na terenu, ali logično, lopta ne bi bila kod njega u rukama toliko vremana.

Pri tom, Madriđani nisu doveli adekvatnu zamenu za Španca, pa je samim tim u ofanzivi “Kraljevskog kluba“ sve palo na kreaciju Dončića, koji je apsolutno prihvatio tu ulogu.

Osamnaestogodišnji košarkaš od četiri kola u Evroligi, dva puta je bio MVP, odnosno najkorisniji košarkaš.

Od toga, oba priznanja su došla u jednoj nedelji, čime je postao prvi igrač u istoriji ove moderne Evrolige kojem je to pošlo za rukom.

Dončić na terenu u Evroligi prosečno provodi 27 minuta i za to vreme beleži neverovatne brojke i procente. Slovenac ubacuje 24 poena, hvata 6,8 lopti i deli 3,8 uspešna dodavanja u proseku.

Da sve bude još bolje, procenat za dva poena mu je 65,4 (17/26), za tri 43,5 (10/23), dok su mu bacanja na 88,9 odsto (32/36). Na četiri meča skupio je 129 indeksna poena, odnosno u proseku 32,3.

Pored toga Real Madrid je ostvario sva četiri trijumfa (Žalgiris, Armani, CSKA i Efes). U odsustvu Serhija Ljulja, Dončić je preuzeo odgovornost na sebe i za sada mu ide fenomenalno.

Uticaj osvajanja Evrobasketa

Ovaj uticaj nije vidljiv samo na Dončiću, već i na ostalim reprezentativcima Slovenije poput Vlatka Čančara koji igra odlično za Megu, kao i Klemena Prepeliča i Žigu Dimeca za koje je zainteresovan čak i madridski klub.

Slovenije je igrala kao u transu na Evrobasketu, a uz Dragića koji je bio lider ovog tima, i Dončić je, logično, imao veliku ulogu u osvajanju šampionata Evrope.

Igranje za reprezentaciju automatski ne znači da ćete imati bolju sezonu nego prošlu (iako je tako u velikom broju procenata) jer dosta toga zavisi i od uspeha nacionalnog tima.

Veći uspeh od ovoga ovog leta nije postojao, pa je tako svakom reprezentativcu Slovenije to bio dodatan podstrek za klupsku sezonu koja je krenula nekoliko nedelja kasnije.

Odlične partije na Evrobasketu Dončić je u Madridu pretvorio u fenomenalne, možda i nikada viđene u njegovom godištu.

Na otvaranju sezone u Evroligi Luka je ostvario učinak od 27 poena, četiri skoka i toliko asistencija, potom je u drugom bio nešto slabiji (14p, 6sk, 2as), ali je zato u naredna dva očarao.

Armaniju je ubacio 27 poena, uhvatio osam lopti, podelio pet asistencija i imao tri ukradene lopte, dok je u poslednjem kolu ostvario učinak od – 28 poena, devet skokova i četiri asistencije.

Apsolutno nezamislivo za igrača njegovih godina i usudićemo se reći neuporedivo ni sa jednim košarkašem pre.

Poslednja sezona u Evropi?

Ovde sad dolazimo do početka teksta kada smo napisali da se najbolja košarka ne igra u Evropi i da je teško zadržati ovako dobrog mladog igrača na Starom kontinentu.

Svima je želja da se oprobaju u NBA ligi, pogotovo mladim igračima čiji su uzori bili Kobi Brajant, Lebron Džejms, Trejsi Megrejdi ili bilo koji košarkaš koji je dominirao ligom sredinom prošle decenije.

Koliko će Realu biti teško da zadrži Dončića i naredne takmičarske godine govore reči predsednika kluba Florentina Peresa.

"Svaki dan imati u timu Dončića je luksuz. Govorimo o jednom od najboljih igrača na svetu, a ima samo 18 godina", rekao je Peres



Predsednik "Kraljevskog kluba" istakao je da želi Dončiću sve najbolje u profesionalnoj karijeri, ali da će pokušati da ga zadrže u Evropi malo duže.

"Svi želimo da njegova profesionalna karijera bude što bolja, ali takođe želimo da ga zadržimo još malo", kazao je Peres aludirajući na to da bi Dončić naredne godine vrlo verovatno mogao da igra u NBA.

Luka će naredne sezone izaći na NBA draft i jedan je od glavnih kandidata da bude izabran kao prvi pik. Dončić jeste pravo blago i potrebno je da budemo svesni kakvog košarkaša sa 18 godina ima evropska košarka.

Mnogim igračima potrebno je dosta godina kako bi sazreli i pružali konstantno najbolje partije, međutim ovaj klinac u njegovim godinama igra kao da je veteran i to je jedan od njegovih glavnih aduta.

Evropo i ljubitelji igre pod obručima uživajte u partijama Luke Dončića u Evroligi jer je veoma moguće da je ovo možda i poslednja sezona mladog Slovenca u elitnom košarkaškom takmičenju.

Malo, ali izabrano društvo – klinci sa najboljim indeksom:

Marko Popović (22g): Cibona - Estudijantes (2004)
39p, 5sk, 4as, 4uk - indeks 54
Tijago Spliter (22g): Virtus - Tau Keramika (2007)
25p, 12sk, 6uk, 2as - indeks 42
Luka Dončić (18g): Real - Armani(2017)
27p, 8sk, 5as, 3uk - indeks 41
Nikola Peković (21g): Partizan - Barselona (2007)
29p, 8sk - indeks 40
Marko Jarić (23g): Kinder Bolonja - Estudijantes (2001)
21p, 9as, 5sk, 6uk - indeks 40

Dončić ove sezone u Evroligi:

Anadolu Efes – 27p, 4sk, 4as, indeks 32
CSKA Moskva – 14p, 6sk, 2as, indeks 21
Armani Milano – 27p, 8sk, 5as, indeks 41
Žalgiris Kaunas – 28p, 9sk, 4as, indeks 35

Dončić na Evrobasketu:

14,3 poena, 8,1 skokova i 3,6 asistencija

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar