Прича: Најбољи кошаркаш у Европи...!

Веома често се говори о томе како нисмо свесни времена у којем живимо. Све се пребрзо дешава и кроз неколико година, или деценија, са осмехом и великом дозом носталгије сећаћемо се “тог“ времена у којем су се дешавале велике ствари.

Кошарка 01.11.2017 | 22:45
Прича: Најбољи кошаркаш у Европи...!
У фудбалу присуствујемо ери Кристијана Роналда и Лионела Месија која неће трајати довека, штавише полако бледи, с обзиром да су обојица фудбалера загазили у тридесете.

Када је реч о кошарци, најбоља се нажалост не игра у Европи, па је тако и немогуће задржати кошаркашког “Месија“ или “Роналда“ предуго на теренима Старог континента.

Баш због тога требало би да будемо свесни овог кошаркашког времена у којем игра, више не знамо којим епитетом да га ословимо па ћемо једноставно рећи, у којем игра – Лука Дончић.

Тинејџер са само 18 година одушевљавао је претходне године љубетеље спорта, а ово што ради ове сезоне у свим такмичењима може се назвати доминацијом, школом кошарке, клиником... Ма како год вам душа прохте.

Репрезентативац Словеније, са српским пореклом, одиграо је ове сезоне десет утакмица у свим такмичењима и оно што приказује на терену слободно га ставља у врх европске кошарке, иако има само 18 година.

На Дончићеве партије ове такмичарске године утиче доста тога, а два фактора која смо издвојили су повреда Серхија Љуља и освајање Евробаскета са националним тимом.

Повреда Серхија Љуља

Серхио Љуљ прошле године је био међу три најбоља играча Европе и редак је случај играча који су одлучили да одбију уносну понуду НБА лиге и остане у Мадриду.

Плејмејкер “Краљевског клуба“ требало је да уз браћу Гасол буде лидер “Црвене фурије“ на Евробаскету, међутим доживео је тешку повреду колена због које ће пропустити велики део сезоне.

Ова повреда доста је утицала на Реал Мадрид, али и Луку Дончића који је добио невероватну слободу у нападу код тренера Пабла Ласа. Словенац би имао исто поверење код шпанског стручњака и да је Љуљ на терену, али логично, лопта не би била код њега у рукама толико времана.

При том, Мадриђани нису довели адекватну замену за Шпанца, па је самим тим у офанзиви “Краљевског клуба“ све пало на креацију Дончића, који је апсолутно прихватио ту улогу.

Осамнаестогодишњи кошаркаш од четири кола у Евролиги, два пута је био МВП, односно најкориснији кошаркаш.

Од тога, оба признања су дошла у једној недељи, чиме је постао први играч у историји ове модерне Евролиге којем је то пошло за руком.

Дончић на терену у Евролиги просечно проводи 27 минута и за то време бележи невероватне бројке и проценте. Словенац убацује 24 поена, хвата 6,8 лопти и дели 3,8 успешна додавања у просеку.

Да све буде још боље, проценат за два поена му је 65,4 (17/26), за три 43,5 (10/23), док су му бацања на 88,9 одсто (32/36). На четири меча скупио је 129 индексна поена, односно у просеку 32,3.

Поред тога Реал Мадрид је остварио сва четири тријумфа (Жалгирис, Армани, ЦСКА и Ефес). У одсуству Серхија Љуља, Дончић је преузео одговорност на себе и за сада му иде феноменално.

Утицај освајања Евробаскета

Овај утицај није видљив само на Дончићу, већ и на осталим репрезентативцима Словеније попут Влатка Чанчара који игра одлично за Мегу, као и Клемена Препелича и Жигу Димеца за које је заинтересован чак и мадридски клуб.

Словеније је играла као у трансу на Евробаскету, а уз Драгића који је био лидер овог тима, и Дончић је, логично, имао велику улогу у освајању шампионата Европе.

Играње за репрезентацију аутоматски не значи да ћете имати бољу сезону него прошлу (иако је тако у великом броју процената) јер доста тога зависи и од успеха националног тима.

Већи успех од овога овог лета није постојао, па је тако сваком репрезентативцу Словеније то био додатан подстрек за клупску сезону која је кренула неколико недеља касније.

Одличне партије на Евробаскету Дончић је у Мадриду претворио у феноменалне, можда и никада виђене у његовом годишту.

На отварању сезоне у Евролиги Лука је остварио учинак од 27 поена, четири скока и толико асистенција, потом је у другом био нешто слабији (14п, 6ск, 2ас), али је зато у наредна два очарао.

Арманију је убацио 27 поена, ухватио осам лопти, поделио пет асистенција и имао три украдене лопте, док је у последњем колу остварио учинак од – 28 поена, девет скокова и четири асистенције.

Апсолутно незамисливо за играча његових година и усудићемо се рећи неупоредиво ни са једним кошаркашем пре.

Последња сезона у Европи?

Овде сад долазимо до почетка текста када смо написали да се најбоља кошарка не игра у Европи и да је тешко задржати овако доброг младог играча на Старом континенту.

Свима је жеља да се опробају у НБА лиги, поготово младим играчима чији су узори били Коби Брајант, Леброн Џејмс, Трејси Мегрејди или било који кошаркаш који је доминирао лигом средином прошле деценије.

Колико ће Реалу бити тешко да задржи Дончића и наредне такмичарске године говоре речи председника клуба Флорентина Переса.

"Сваки дан имати у тиму Дончића је луксуз. Говоримо о једном од најбољих играча на свету, а има само 18 година", рекао је Перес



Председник "Краљевског клуба" истакао је да жели Дончићу све најбоље у професионалној каријери, али да ће покушати да га задрже у Европи мало дуже.

"Сви желимо да његова професионална каријера буде што боља, али такође желимо да га задржимо још мало", казао је Перес алудирајући на то да би Дончић наредне године врло вероватно могао да игра у НБА.

Лука ће наредне сезоне изаћи на НБА драфт и један је од главних кандидата да буде изабран као први пик. Дончић јесте право благо и потребно је да будемо свесни каквог кошаркаша са 18 година има европска кошарка.

Многим играчима потребно је доста година како би сазрели и пружали константно најбоље партије, међутим овај клинац у његовим годинама игра као да је ветеран и то је један од његових главних адута.

Европо и љубитељи игре под обручима уживајте у партијама Луке Дончића у Евролиги јер је веома могуће да је ово можда и последња сезона младог Словенца у елитном кошаркашком такмичењу.

Мало, али изабрано друштво – клинци са најбољим индексом:

Марко Поповић (22г): Цибона - Естудијантес (2004)
39п, 5ск, 4ас, 4ук - индекс 54
Тијаго Сплитер (22г): Виртус - Тау Керамика (2007)
25п, 12ск, 6ук, 2ас - индекс 42
Лука Дончић (18г): Реал - Армани(2017)
27п, 8ск, 5ас, 3ук - индекс 41
Никола Пековић (21г): Партизан - Барселона (2007)
29п, 8ск - индекс 40
Марко Јарић (23г): Киндер Болоња - Естудијантес (2001)
21п, 9ас, 5ск, 6ук - индекс 40

Дончић ове сезоне у Евролиги:

Анадолу Ефес – 27п, 4ск, 4ас, индекс 32
ЦСКА Москва – 14п, 6ск, 2ас, индекс 21
Армани Милано – 27п, 8ск, 5ас, индекс 41
Жалгирис Каунас – 28п, 9ск, 4ас, индекс 35

Дончић на Евробаскету:

14,3 поена, 8,1 скокова и 3,6 асистенција

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар