Na ulici više od milion građana

Na stotine hiljada demonstranata koji nose španske, zvanične katalonske zastave poznate kao "senjera" i zastave EU okupilo se u centru Barselone.

Svijet 29.10.2017 | 14:52
Na ulici više od milion građana
Oni prisustvuju skupu čiji je cilj podrška jedinstvu Španije, prenosi AP.

Agencija navodi da je atmosfera na protestu vesela i da masa uz glasne povike odobravanja pozdravlja političare i zvaničnike centralne vlade u Madridu koji su se pridružili maršu kroz centralni bulevar u Barseloni, uz klicanje "Živela Španija".

Navodi se da neki od demonstranata uzvikuju "Pudždemona u zatvor!".

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon juče je u televizijskom obraćanju uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon proglašenja nezavisnosti u petak u regionalnom parlamentu.

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo kazao je sinoć u intervjuu Rojtersu da Pudždemon "ima pravo" da nastavi da se bavi politikom time što će učestvovati na vanrednim izborima 21. decembra i da će vlada u Madridu, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smenjen, reagovati "inteligentno i razumno".

U vezi s izborima koje je u Kataloniji raspisala vlada španskog premijera Marijana Rahoja, demonstranti u Barseloni uzvikuju "Da, naravno da ćemo glasati!'' i aplaudiraju svaki put kada iznad njih proleti helikopter španske nacionalne policije.

"Ovo je naša policija", viču učesnici marša za jedinstvo Španije.

Predstavnici organizatori za ujedinjenje "Sosietat sivil Katalanja" tvrde da u maršu učestvuje milion ljudi i da nije bilo nikakvih incidenata.

Oni su ocijenili da su se kasno organizovali, ali da su tu da pokažu da većina Katalonaca nije tiha.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Rade

29.10.2017 20:16

Evo ja vas priznajem,kao nezavisnu drzavu,posto baja nije smio od Vucka,

ODGOVORITE