На улици више од милион грађана

На стотине хиљада демонстраната који носе шпанске, званичне каталонске заставе познате као "сењера" и заставе ЕУ окупило се у центру Барселоне.

Свијет 29.10.2017 | 14:52
На улици више од милион грађана
Они присуствују скупу чији је циљ подршка јединству Шпаније, преноси АП.

Агенција наводи да је атмосфера на протесту весела и да маса уз гласне повике одобравања поздравља политичаре и званичнике централне владе у Мадриду који су се придружили маршу кроз централни булевар у Барселони, уз клицање "Живела Шпанија".

Наводи се да неки од демонстраната узвикују "Пуџдемона у затвор!".

Смењени председник каталонске владе Карлес Пуџдемон јуче је у телевизијском обраћању упутио позив Каталонцима да се на демократски и миран начин супротставе одлуци шпанске владе да преузме директну контролу над Каталонијом након проглашења независности у петак у регионалном парламенту.

Портпарол владе Шпаније Ињиго Мендес де Виго казао је синоћ у интервјуу Ројтерсу да Пуџдемон "има право" да настави да се бави политиком тиме што ће учествовати на ванредним изборима 21. децембра и да ће влада у Мадриду, уколико он одбије да напусти функцију са које је смењен, реаговати "интелигентно и разумно".

У вези с изборима које је у Каталонији расписала влада шпанског премијера Маријана Рахоја, демонстранти у Барселони узвикују "Да, наравно да ћемо гласати!'' и аплаудирају сваки пут када изнад њих пролети хеликоптер шпанске националне полиције.

"Ово је наша полиција", вичу учесници марша за јединство Шпаније.

Представници организатори за уједињење "Сосиетат сивил Каталања" тврде да у маршу учествује милион људи и да није било никаквих инцидената.

Они су оцијенили да су се касно организовали, али да су ту да покажу да већина Каталонаца није тиха.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Раде

29.10.2017 19:16

Ево ја вас признајем,као независну дрзаву,посто баја није смио од Вуцка,

ОДГОВОРИТЕ