Miting za jedinstvo Španije

Barselona, prestonica Katalonije, priprema se za nove proteste protiv otcepljenja te pokrajine od ostatka Španije, nakon što je Katalonska civilna asocijacija pozvala protivnike nezavisnosti Katalonije da izađu danas u podne na ulice.

Svijet 29.10.2017 | 10:24
Miting za jedinstvo Španije
Prema rečima organizatora, cilj marša je odbraniti jedinstvo Španije i odbaciti "napad bez presedana u istoriji demokratije", preneo je AP.

Njihov slogan biće "Mi smo svi Katalonija. Zdrav razum za koegzistenciiju!".

Očekuje se da će na protestu učestvovati i članovi centralne vlade u Madridu i pripadnici stranaka koje se zalažu za jedinstvo zemlje.

Američka agencija ističe da se danas ne očekuju okupljanja pristalica za nezavisnost Katalonije.

Na stotine ljudi prošetalo je juče Barselonom u znak protesta zbog proglašenja nezavosnosti, mašući španskim zastavama.

Španija je preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i smenila regionalnu separatističku vladu, nakon što je u petak katalonski parlament izglasao deklaraciju o nezavisnosti.

Premijer Rahoj je raspustio i regionalni parlament i raspisao nove izbore u Kataloniji za 21. decembar.

(Tanjug) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jugosloven

29.10.2017 09:37

A sta kaze Genser?

ODGOVORITE
Name

Olja

29.10.2017 12:54

Bez obzira na brojnost, njihovo mitingovanje nema snagu mitinga u Barceloni. Katalonija ima sve prerogative koji su nuzni za opstanak: izuzetno razvijenu ekonomiju, jezik (svoj, ne politikom odredjen), kulturu i sto je veoma bitno - istoriju. Prema tome, kad-tad ce biti drzava. Ne znam sta bismo mi u ovom slucaju trebalo da radimo imajuci u vidu da su Katalonci, svojevremeno, bili najgorljiviji kad je trebalo okrenuti ledja Srbima. Mozda, da se drzimo po strani pa neka rade sta hoce.