Митинг за јединство Шпаније

Барселона, престоница Каталоније, припрема се за нове протесте против отцепљења те покрајине од остатка Шпаније, након што је Каталонска цивилна асоцијација позвала противнике независности Каталоније да изађу данас у подне на улице.

Свијет 29.10.2017 | 10:24
Митинг за јединство Шпаније
Према речима организатора, циљ марша је одбранити јединство Шпаније и одбацити "напад без преседана у историји демократије", пренео је АП.

Њихов слоган биће "Ми смо сви Каталонија. Здрав разум за коегзистенциију!".

Очекује се да ће на протесту учествовати и чланови централне владе у Мадриду и припадници странака које се залажу за јединство земље.

Америчка агенција истиче да се данас не очекују окупљања присталица за независност Каталоније.

На стотине људи прошетало је јуче Барселоном у знак протеста због проглашења незавосности, машући шпанским заставама.

Шпанија је преузела директну контролу над Каталонијом и сменила регионалну сепаратистичку владу, након што је у петак каталонски парламент изгласао декларацију о независности.

Премијер Рахој је распустио и регионални парламент и расписао нове изборе у Каталонији за 21. децембар.

(Тањуг) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Југословен

29.10.2017 09:37

А ста казе Генсер?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

29.10.2017 12:54

Без обзира на бројност, њихово митинговање нема снагу митинга у Барцелони. Каталонија има све прерогативе који су нузни за опстанак: изузетно развијену економију, језик (свој, не политиком одредјен), културу и сто је веома битно - историју. Према томе, кад-тад це бити дрзава. Не знам ста бисмо ми у овом слуцају требало да радимо имајуци у виду да су Каталонци, својевремено, били најгорљивији кад је требало окренути ледја Србима. Мозда, да се дрзимо по страни па нека раде ста хоце.