AFP: Potpis kao predsjednik vlade

Francuska agencija AFP navela je da dobila kopiju obraćanja koje je smijenjeni secesionistički lider Katalonije Karles Pudždemon danas održao putem televizije i da je taj govor potpisao kao "predsjednik vlade Katalonije", a ne kao predsjednik republike.

Svijet 28.10.2017 | 17:47
AFP: Potpis kao predsjednik vlade
AFP navodi da je u "poruci skrivenog značenja" Pudždemon zatražio od Katalonaca da brane republiku koja je juče proglašena u regionalnom parlamentu i dodao da "u demokratskom društvu samo parlamenti mogu da biraju ili smjenjuju predsejdnike".

Smijenjeni katalonski predsjednik Karles Pudždemon uputio je danas poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti u regionalnom parlamentu.

"Veoma je jasno da najbolji način odbrane onoga što je do sada ostvareno jeste demokratsko suprotstavljanje članu 155 (španskog ustava)", kazao je Pudždemon, prenosi Rojters.

Španski list "Pais" prenio je, pozivajući na izvore u vladi u Madridu, da je kabinet premijera Marijana Rahoja "ne pridaje vrijednost stavovima Pudždemona pošto se radi o smijenjenom predsjedniku Generalitata (katalonske vlade)" i da upućuje na sudije pošto "kvalifikovanje njegovog ponašanja spada u domen pravosuđa".

Ovaj dnevnik i agencija AP ističu da je Pudždemon tokom kratkog televizijskog obraćanja putem regionalne televizije TV3, koje je trajalo svega tri minuta, stajao iza zastava Katalonije i Evropske unije i da nije bilo zastave Španije.

Agencija navodi da je izgledalo da Pudždemon, u obraćanju koje je djelovalo kao da je ranije snimljeno, želi da poruči da odbija da prihvati jučerašnju odluku Madrida o njegovoj smjeni.

"Nastavićemo da radimo na izgradnji slobodne zemlje", kazao je smijenjeni katalonski predsednik.

Navodi se da je španski kanal "Seksta TV" u vrijeme njegovog obraćanja prikazao živi snimak iz bara u Pudždemonovom rodnom gradu Ðironi na kojem se vidi kako on tu ruča i kako ga povremeno u tome prekidaju mještani koji traže selfi sa njim.

Ðirona je prvi grad u Kataloniji u kojem je juče, nakon proglašenja nezavisnosti, sa gradske skupštine skinuta španska zastava i postavljena katalonska.

Katalonski parlament izglasao je juče nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom u skladu sa članom 155 ustava Španije.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar