АФП: Потпис као предсједник владе

Француска агенција АФП навела је да добила копију обраћања које је смијењени сецесионистички лидер Каталоније Карлес Пуџдемон данас одржао путем телевизије и да је тај говор потписао као "предсједник владе Каталоније", а не као предсједник републике.

Свијет 28.10.2017 | 17:47
АФП: Потпис као предсједник владе
АФП наводи да је у "поруци скривеног значења" Пуџдемон затражио од Каталонаца да бране републику која је јуче проглашена у регионалном парламенту и додао да "у демократском друштву само парламенти могу да бирају или смјењују предсејднике".

Смијењени каталонски предсједник Карлес Пуџдемон упутио је данас позив Каталонцима да се на демократски и миран начин супротставе одлуци шпанске владе да преузме директну контролу над Каталонијом након јучерашњег проглашења независности у регионалном парламенту.

"Веома је јасно да најбољи начин одбране онога што је до сада остварено јесте демократско супротстављање члану 155 (шпанског устава)", казао је Пуџдемон, преноси Ројтерс.

Шпански лист "Паис" пренио је, позивајући на изворе у влади у Мадриду, да је кабинет премијера Маријана Рахоја "не придаје вриједност ставовима Пуџдемона пошто се ради о смијењеном предсједнику Генералитата (каталонске владе)" и да упућује на судије пошто "квалификовање његовог понашања спада у домен правосуђа".

Овај дневник и агенција АП истичу да је Пуџдемон током кратког телевизијског обраћања путем регионалне телевизије ТВ3, које је трајало свега три минута, стајао иза застава Каталоније и Европске уније и да није било заставе Шпаније.

Агенција наводи да је изгледало да Пуџдемон, у обраћању које је дјеловало као да је раније снимљено, жели да поручи да одбија да прихвати јучерашњу одлуку Мадрида о његовој смјени.

"Наставићемо да радимо на изградњи слободне земље", казао је смијењени каталонски председник.

Наводи се да је шпански канал "Секста ТВ" у вријеме његовог обраћања приказао живи снимак из бара у Пуџдемоновом родном граду Ðирони на којем се види како он ту руча и како га повремено у томе прекидају мјештани који траже селфи са њим.

Ðирона је први град у Каталонији у којем је јуче, након проглашења независности, са градске скупштине скинута шпанска застава и постављена каталонска.

Каталонски парламент изгласао је јуче независност, након чега је шпански Сенат одобрио влади премијера Маријана Рахоја да успостави директну контролу Мадрида над Каталонијом у складу са чланом 155 устава Шпаније.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар