SP: Slavili Francuzi, Holanđani ''živi''! I još...

Holandiji i dalje u životu, važna pobeda Francuske! Fudbalska reprezentacija Holandije i dalje imaju šanse da se plasiraju na Svetsko prvenstvo pošto su savladali Belorusiji u devetom kolu kvalifikacija.  Portugalci, bez njega ste NULA! Ronaldo morao da ulazi s klupe i rešava utakmicu u Andori. Švajcarska besprekorna, odluka o putniku u Rusiju u utorak na La Lužu.  Finalisti EP "beže" od baraža! Francuska i Portugal definitivno bi bili "najnepoželjniji" timovi u baražu, ali uoči poslednjeg kola oni još uvek sve drže u svojim rukama. Mogu direktno ako pobede!

Fudbal 07.10.2017 | 23:00
SP: Slavili Francuzi, Holanđani ''živi''! I još...
Izabranici Dika Advokata ovim trijumfom imaju tri boda manje od drugoplasirane Švedske sa kojom igraju poslednjem u utorak.

"Lale" su nekako uspele da dođu do pobede, pošto je u 84. minutu Arjen Roben iz penala za 2:1, a potom i Depaj u 90+3.

Došli su gosti do vođstva u 24. minutu kada je na asistenciju Arjena Robena Proper savladao Černika. Do poluvremena nije bilo promene na semaforu, ali je onda Belorusija zaigrala bolje. 

Fudbalerima Holandije je opala koncentracija u 55. minutu kada je Belorusija uspela da izjednači. Strelac gola bio je Volođko. Sve je išlo ka novom neuspehu "Lala", međutim u 84. minutu Roben je pogodio sa bele tačke. 

Imali su i sreće Holanđani jer su Belorusi u 90. minuut pogodili prečku, a potom i nekoliko dobrih šansi. Ipak, na kraju je Holandija uspela da postigne još jedan gol, strelac u nadoknadi bio je Depaj. 

U drugom meču grupe A Francuska je zabeležila važan trijumf na gostovanju u Bugarskoj. Izabranici Didijea Dešama su golom Matuidija u trećem minutu uspeli da dođu do pobede i prvog mesta. 

Sada je jasno, konačna odluka o direktnom putniku na Svetsko prvenstvo u Rusiji iz grupe B pašće u utorak na čuvenom lisabonskom La Lužu gde će Portugalcima biti dovoljna bilo kakva pobeda nad liderom Švajcarskom, kako bi otišla na Mundijal kao prvoplasirana.

Eto, ekipa koja ima svih devet pobeda i koja je odigrala besprekorne kvalifikacije mogla bi na kraju da završi u baražu, a razlog je jasan - u slučaju istog broja bodova odlučuje gol-razlika, koja je izuzetno na strani Portugalaca. Večeras, Švajcarci su bili ubedljivi u Bazelu protiv Mađara (5:2), a Portugalci, pa umalo da se obrukaju protiv nejake Andore gde su slavili sa 2:0.

Spasio ih je (a ko će drugi) Kristijano Ronaldo, bez kojeg su jedva šutnuli u prvih 45 minuta, a koliko su bili bedni svedoči potez selektora Fernanda Santosa, koji ga je odmah od početka drugog dela poslao na teren. As Reala nije izneverio, u 63. minutu našao se na pravom mestu i iz blizine matirao golmana Andore za trijumf šampiona Evrope, koji je potvrdio Adrijen Silva u 86.

Ovo je ujedno 15. pogodak Portugalca u ovim kvalifikacijama kojim se izjednačio sa Poljakom Robertom Levandovskim u trci na listi strelaca. Tako će najbolji fudbaler sveta imati još jedan motiv da spakuje Švajcarcima što više golova u poslednjem kolu, kako bi dobio trku sa Poljakom i postao kralj strelaca.

Kao što rekosmo, Švajcarska je lako zgromila Mađarsku, a posao joj je poprilično olakšao golman gostiju Robert Gulači. Čuvar mreže Lajpciga neshvatljivo je pogrešio u 18. minutu, dao loptu u noge Granitu Džaki, koji je otvorio kapiju naših severnih suseda.

Posle toga golove su sipali Fabijan Frej, kao i Stiven Zuber (dva komada) pa je ekipa Vladimira Petkovića stigla do velikih 4:0. Prvi počasni pogodak za Mađare postigao je iskusni defanzivac Guzmič, pa mu se u samoj završnici revanširao Stefan Lihtštajner koji je povisio na 5:1, a konačan rezultat postavio je Roland Ugrai u poseldnjem minutu utakmice. 

Večernji mečevi u grupama A, B i H evropskih kvalifikacionih grupa za odlazak na Svetsko prvenstvo nisu nam dali novog učesnika, ali je situacija nešto jasnija.

Veoma je uzbudljivo u grupi "A" u kojoj su "trikolori" slavili u Bugarskoj golom Matuidija iz trećeg minuta (1:0) čime su došli do 20 bodova, dok bod manje imaju Šveđani, čiji je direktan rival u poslednjem kolu, Holandija, "preživela" na gostovanju u Belorusiji.

"Oranje" je golovima Arjena Robena i Memfisa Depaja stigao do 16 bodova i samo teoretski je ostao u konkurenciji za baraž, a za to im je potrebna pobeda protiv Švedske u utorak, ali sa bar 6 golova razlike!

Šveđani će tako imati motiv da pobede Holanđane i nadaju se kiksu Francuza protiv Belorusije, koja im je već "otkinula" bod u kvalifikacijama, dok tim Dika Advokata igra za čast.

Čast Portugalcima ove večeri spasao je Kristijano Ronaldo koji je mirno gledao sa klupe kako njegovi saigrači bezuspešno napadaju Andoru, da bi po ulasku u igru u nastavku meča već u 63. minutu pogodio za vođstvo i sprečio bruku. Na kraju 2:0, uz gol Andrea Silve.

Ronaldu je to bio 15. gol u ovom ciklusu čime se izjednačio sa Robertom Levandovskim kao najbolji strelac u jednim evropskim kvalifikacijama.

Portugal je i dalje drugoplasirani u svojoj grupi "B" pošto je Švajcarska zabeležila i devetu pobedu savladavši Mađare ubedljivo (5:1), ali uprkos savršenim kvalifikacijama oni još nisu obezbedili odlazak na SP.

Upravo će Portugal imati šansu da ih "skine" sa prvog mesta u poslednjem kolu pred svojim navijačima, pošto bi u slučaju pobede preuzeo lidersku poziciju i samim tim obezbedio direktan plasman u Rusiju, a sve iz razloga što ima bolju gol-razliku od Švajcaraca koji ni sa pet golova nisu uspeli da je nadoknade.

Grci su slavili na Kipru (2:1) golovima Mitroglua i Ciolisa, i to nakon preokreta, pa su savršeno iskoristili poraz Bosne i Hercegovine protiv Belgije (3:4).

"Heleni" su tako preuzeli drugu poziciju sa 16 bodova i sa šansom da se nađu u baražu.

Holandija "živa" do utorka! Robenov gol iz penala donio "lalama" pobedu nad Bjelorusijom u Borisovu, ali za plasman na Mundijal ili u baraž, biće im potrebno sportsko čudo.

Reprezentacija Holandije kao gost je pobijedila Belorusiju rezultatom 3:1, čime je u A grupi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ostala u trci sa Švedskom i Francuskom.

Holanđani su u Borisovu poveli golom Dejvija Propera u 24. minutu, ali je u 55. minutu izjednačio Maksim Volođko i rezultat 1:1, koji bi označio kraj svim nadanjima trećeplasirane selekcije prethodnog Mundijala u Brazilu, bio je aktuelan do šest minuta prije kraja.

Tada je Arjen Roben iskoristio penal za 2:1, a konačan rezultat postavio je Memfis Depaj u sudijskoj nadoknadi vremena.

Švedska kolo prije kraja vodi na tabeli sa 19 bodova, Francuska ima 17, a Holandija 16.

Kada bi važilo uobičajeno pravilo, da u slučaju istog broja bodova odlučuju međusobni dueli (septembra 2016. u Solni bilo je 1:1), Holandija bi bilo kakvom pobjedom nad Šveđanima, u utorak u Amsterdamu, osigurala minimum drugo mjesto i baraž.

Međutim, u ovim kvalifikacijama je kriterijum koji odlučuje, poslije bodova, ukupna gol-razlika! A, Švedska je sa subotnjih 8:0 protiv Luksemburga popravila tu stavku na 26:7, dok su izabranici Dika Advokata na "mršavih" 19:12.

To znači da Holanđani moraju da pobijede direktnog rivala sa najmanje SEDAM golova razlike, što će biti veoma, veoma teško...

Postoji i "plan B" - da Francuska drugi put u ovim kvalifikacijama ne pobijedi Bjelorusiju, ovog puta u Sen Deniju. Onda bi Holandija sa tri boda u utorak došla do drugog mjesta, Švedska bi se direktno plasirala na Mundijal, a "trikolori" ostali praznih šaka.

Na prvi pogled, djeluje "nemoguće" skoro koliko i 7:0 na "Amsterdam areni", ali kada se sjetimo da je Francuska 3. septembra igrala kod kuće 0:0 sa Luksemburgom, zaključak je da ćemo ipak morati da sačekamo utorak uveče, da se odigra i tih 90 minuta...

GRUPA A

Švedska - Luksemburg 8:0 (3:0)
/Grankvist 10p, 67p, Berg 18, 37, 54, 71, Lustig 60, Toivonen 76/

Belorusija - Holandija 1:3 (0:1)
/Volođko 55 - Proper 24, Roben 84, Depaj 83/

Bugarska - Francuska 0:1 (0:0)
/Matuidi 63/

TABELA: Francuska 20, Švedska 19,  Holandija 16, Bugarska 12, Belorusija 5, Luksemburg 5.

Parovi poslednjeg kola (10. oktobar): Francuska - Belorusija, Luksemburg - Bugarska, Holandija - Švedska.

GRUPA B

Farska Ostrva - Letonija 0:0

Andora - Portugal 0:2 (0:1)
/Ronaldo 63, Andre Silva 84/

Švajcarska - Mađarska 5:2 (3:0)
/Džaka 18, Fraj 20, Zuber 43, 49, Lihštajner 83 - Guzmič 59, Ugrai 89/

TABELA: Švajcarska 27, Portugal 24, Mađarska 10, Farska Ostrva 9, Andora 4, Letonija 4.

Parovi poslednjeg kola: Mađarska - Farska Ostrva, Letonija - Andora, Portugal - Švajcarska.

GRUPA H

Bosna i Hercegovina - Belgija 3:4 (2:1) 
/Medunjanin 30, Višća 39, Đumić 80 - Menije 4, Batšuaji 59, Fertongen 68, Karasko 84/

Gibraltar - Estonija 0:6 (0:3)
/Luts 10, Kait 30, Zenjov 38, Tam 52, 66, 77/

Kipar - Grčka 1:2 (1:2)
/Sotiru 18 - Mitroglu 24, Ciolis 26/

TABELA: Belgija 25, Grčka 16, BiH 14, Estonija 11, Kipar 10, Gibraltar 0.

Parovi poslednjeg kola: Belgija - Kipar, Estonija - Bosna i Hercegovina, Grčka - Gibraltar.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar