СП: Славили Французи, Холанђани ''живи''! И још...

Холандији и даље у животу, важна победа Француске! Фудбалска репрезентација Холандије и даље имају шансе да се пласирају на Светско првенство пошто су савладали Белорусији у деветом колу квалификација.  Португалци, без њега сте НУЛА! Роналдо морао да улази с клупе и решава утакмицу у Андори. Швајцарска беспрекорна, одлука о путнику у Русију у уторак на Ла Лужу.  Финалисти ЕП "беже" од баража! Француска и Португал дефинитивно би били "најнепожељнији" тимови у баражу, али уочи последњег кола они још увек све држе у својим рукама. Могу директно ако победе!

Фудбал 07.10.2017 | 23:00
СП: Славили Французи, Холанђани ''живи''! И још...
Изабраници Дика Адвоката овим тријумфом имају три бода мање од другопласиране Шведске са којом играју последњем у уторак.

"Лале" су некако успеле да дођу до победе, пошто је у 84. минуту Арјен Робен из пенала за 2:1, а потом и Депај у 90+3.

Дошли су гости до вођства у 24. минуту када је на асистенцију Арјена Робена Пропер савладао Черника. До полувремена није било промене на семафору, али је онда Белорусија заиграла боље. 

Фудбалерима Холандије је опала концентрација у 55. минуту када је Белорусија успела да изједначи. Стрелац гола био је Волођко. Све је ишло ка новом неуспеху "Лала", међутим у 84. минуту Робен је погодио са беле тачке. 

Имали су и среће Холанђани јер су Белоруси у 90. минуут погодили пречку, а потом и неколико добрих шанси. Ипак, на крају је Холандија успела да постигне још један гол, стрелац у надокнади био је Депај. 

У другом мечу групе А Француска је забележила важан тријумф на гостовању у Бугарској. Изабраници Дидијеа Дешама су голом Матуидија у трећем минуту успели да дођу до победе и првог места. 

Сада је јасно, коначна одлука о директном путнику на Светско првенство у Русији из групе Б пашће у уторак на чувеном лисабонском Ла Лужу где ће Португалцима бити довољна било каква победа над лидером Швајцарском, како би отишла на Мундијал као првопласирана.

Ето, екипа која има свих девет победа и која је одиграла беспрекорне квалификације могла би на крају да заврши у баражу, а разлог је јасан - у случају истог броја бодова одлучује гол-разлика, која је изузетно на страни Португалаца. Вечерас, Швајцарци су били убедљиви у Базелу против Мађара (5:2), а Португалци, па умало да се обрукају против нејаке Андоре где су славили са 2:0.

Спасио их је (а ко ће други) Кристијано Роналдо, без којег су једва шутнули у првих 45 минута, а колико су били бедни сведочи потез селектора Фернанда Сантоса, који га је одмах од почетка другог дела послао на терен. Ас Реала није изневерио, у 63. минуту нашао се на правом месту и из близине матирао голмана Андоре за тријумф шампиона Европе, који је потврдио Адријен Силва у 86.

Ово је уједно 15. погодак Португалца у овим квалификацијама којим се изједначио са Пољаком Робертом Левандовским у трци на листи стрелаца. Тако ће најбољи фудбалер света имати још један мотив да спакује Швајцарцима што више голова у последњем колу, како би добио трку са Пољаком и постао краљ стрелаца.

Као што рекосмо, Швајцарска је лако згромила Мађарску, а посао јој је поприлично олакшао голман гостију Роберт Гулачи. Чувар мреже Лајпцига несхватљиво је погрешио у 18. минуту, дао лопту у ноге Граниту Џаки, који је отворио капију наших северних суседа.

После тога голове су сипали Фабијан Фреј, као и Стивен Зубер (два комада) па је екипа Владимира Петковића стигла до великих 4:0. Први почасни погодак за Мађаре постигао је искусни дефанзивац Гузмич, па му се у самој завршници реванширао Стефан Лихтштајнер који је повисио на 5:1, а коначан резултат поставио је Роланд Уграи у поселдњем минуту утакмице. 

Вечерњи мечеви у групама А, Б и Х европских квалификационих група за одлазак на Светско првенство нису нам дали новог учесника, али је ситуација нешто јаснија.

Веома је узбудљиво у групи "А" у којој су "триколори" славили у Бугарској голом Матуидија из трећег минута (1:0) чиме су дошли до 20 бодова, док бод мање имају Швеђани, чији је директан ривал у последњем колу, Холандија, "преживела" на гостовању у Белорусији.

"Орање" је головима Арјена Робена и Мемфиса Депаја стигао до 16 бодова и само теоретски је остао у конкуренцији за бараж, а за то им је потребна победа против Шведске у уторак, али са бар 6 голова разлике!

Швеђани ће тако имати мотив да победе Холанђане и надају се киксу Француза против Белорусије, која им је већ "откинула" бод у квалификацијама, док тим Дика Адвоката игра за част.

Част Португалцима ове вечери спасао је Кристијано Роналдо који је мирно гледао са клупе како његови саиграчи безуспешно нападају Андору, да би по уласку у игру у наставку меча већ у 63. минуту погодио за вођство и спречио бруку. На крају 2:0, уз гол Андреа Силве.

Роналду је то био 15. гол у овом циклусу чиме се изједначио са Робертом Левандовским као најбољи стрелац у једним европским квалификацијама.

Португал је и даље другопласирани у својој групи "Б" пошто је Швајцарска забележила и девету победу савладавши Мађаре убедљиво (5:1), али упркос савршеним квалификацијама они још нису обезбедили одлазак на СП.

Управо ће Португал имати шансу да их "скине" са првог места у последњем колу пред својим навијачима, пошто би у случају победе преузео лидерску позицију и самим тим обезбедио директан пласман у Русију, а све из разлога што има бољу гол-разлику од Швајцараца који ни са пет голова нису успели да је надокнаде.

Грци су славили на Кипру (2:1) головима Митроглуа и Циолиса, и то након преокрета, па су савршено искористили пораз Босне и Херцеговине против Белгије (3:4).

"Хелени" су тако преузели другу позицију са 16 бодова и са шансом да се нађу у баражу.

Холандија "жива" до уторка! Робенов гол из пенала донио "лалама" победу над Бјелорусијом у Борисову, али за пласман на Мундијал или у бараж, биће им потребно спортско чудо.

Репрезентација Холандије као гост је побиједила Белорусију резултатом 3:1, чиме је у А групи квалификација за Свјетско првенство остала у трци са Шведском и Француском.

Холанђани су у Борисову повели голом Дејвија Пропера у 24. минуту, али је у 55. минуту изједначио Максим Волођко и резултат 1:1, који би означио крај свим надањима трећепласиране селекције претходног Мундијала у Бразилу, био је актуелан до шест минута прије краја.

Тада је Арјен Робен искористио пенал за 2:1, а коначан резултат поставио је Мемфис Депај у судијској надокнади времена.

Шведска коло прије краја води на табели са 19 бодова, Француска има 17, а Холандија 16.

Када би важило уобичајено правило, да у случају истог броја бодова одлучују међусобни дуели (септембра 2016. у Солни било је 1:1), Холандија би било каквом побједом над Швеђанима, у уторак у Амстердаму, осигурала минимум друго мјесто и бараж.

Међутим, у овим квалификацијама је критеријум који одлучује, послије бодова, укупна гол-разлика! А, Шведска је са суботњих 8:0 против Луксембурга поправила ту ставку на 26:7, док су изабраници Дика Адвоката на "мршавих" 19:12.

То значи да Холанђани морају да побиједе директног ривала са најмање СЕДАМ голова разлике, што ће бити веома, веома тешко...

Постоји и "план Б" - да Француска други пут у овим квалификацијама не побиједи Бјелорусију, овог пута у Сен Денију. Онда би Холандија са три бода у уторак дошла до другог мјеста, Шведска би се директно пласирала на Мундијал, а "триколори" остали празних шака.

На први поглед, дјелује "немогуће" скоро колико и 7:0 на "Амстердам арени", али када се сјетимо да је Француска 3. септембра играла код куће 0:0 са Луксембургом, закључак је да ћемо ипак морати да сачекамо уторак увече, да се одигра и тих 90 минута...

ГРУПА А

Шведска - Луксембург 8:0 (3:0)
/Гранквист 10п, 67п, Берг 18, 37, 54, 71, Лустиг 60, Тоивонен 76/

Белорусија - Холандија 1:3 (0:1)
/Волођко 55 - Пропер 24, Робен 84, Депај 83/

Бугарска - Француска 0:1 (0:0)
/Матуиди 63/

ТАБЕЛА: Француска 20, Шведска 19,  Холандија 16, Бугарска 12, Белорусија 5, Луксембург 5.

Парови последњег кола (10. октобар): Француска - Белорусија, Луксембург - Бугарска, Холандија - Шведска.

ГРУПА Б

Фарска Острва - Летонија 0:0

Андора - Португал 0:2 (0:1)
/Роналдо 63, Андре Силва 84/

Швајцарска - Мађарска 5:2 (3:0)
/Џака 18, Фрај 20, Зубер 43, 49, Лихштајнер 83 - Гузмич 59, Уграи 89/

ТАБЕЛА: Швајцарска 27, Португал 24, Мађарска 10, Фарска Острва 9, Андора 4, Летонија 4.

Парови последњег кола: Мађарска - Фарска Острва, Летонија - Андора, Португал - Швајцарска.

ГРУПА Х

Босна и Херцеговина - Белгија 3:4 (2:1) 
/Медуњанин 30, Вишћа 39, Ђумић 80 - Меније 4, Батшуаји 59, Фертонген 68, Караско 84/

Гибралтар - Естонија 0:6 (0:3)
/Лутс 10, Каит 30, Зењов 38, Там 52, 66, 77/

Кипар - Грчка 1:2 (1:2)
/Сотиру 18 - Митроглу 24, Циолис 26/

ТАБЕЛА: Белгија 25, Грчка 16, БиХ 14, Естонија 11, Кипар 10, Гибралтар 0.

Парови последњег кола: Белгија - Кипар, Естонија - Босна и Херцеговина, Грчка - Гибралтар.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар