Putin: Potrebno smirivanje krize

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog eskalacije tenzija između SAD i Sjeverne Koreje i pozvao na uzdržanost i dijalog, da bi se izbjegao "sukob širih razmjera" na Korejskom poluostrvu.

Svijet 01.09.2017 | 16:29
Putin: Potrebno smirivanje krize
"Probleme regiona treba rješavati samo direktnim dijalogom svih uključenih strana bez prethodnog uslovljavanja", naveo je Putin u saopštenju objavljenom uoči samita zemalja Briksa, koji se održava od 3. do 5. septembra u Kini.

Putin je rekao da provokacije, pritisci i vojna i uvredljiva retorika, dovode do ćorsokaka i dodao da vjerovanje da će se samo pritiscima zaustaviti nuklearni i balistički program Pjongjanga "pogrešno i uzaludno". 

Ruski predsjednik je ocijenio da se Korejsko poluostrvo trenutno nalazi na "ivici sukoba širih razmjera" i ponovo pozvao da se podrži mapa puta koju su predložili Moskva i Peking za smirivanje krize.

Moskva i Peking više puta su predložili dupli moratorijum, istovremeni prekid ispaljivanja sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih raketa s jedne strane i prekid zajedničkih američko-južnokorejskih manevara s druge strane.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u srijedu u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom Reksom Tilersonom apelovao da se ne pribjegava vojnoj sili protiv Sjeverne Koreje posle njenog najnovijeg lansiranja rakete iznad Japana.

Pjongjang je u utorak ispalio raketu koja je nadletjela sjever Japana, što je dodatno povećalo tenzije.

Sjeverna Koreja je upozorila da će slijediti još ispaljivanja raketa u Pacifik, a SAD su juče demonstrirale silu vježbama sa ubojitom municijom u Južnoj Koreji.

Te vježbe uslijedile su poslije redovnih zajedničkih godišnjih manevara SAD i Južne Koreje, koje Sjeverna Koreja doživljava kao provokaciju i pravda svoje vojne ambicije potrebom da se zaštiti od SAD.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MRSIC

01.09.2017 15:23

Ovaj piroman zajdno sa Kinom je kriv da je s.Koreja postala opasnost za citav svijet.

ODGOVORITE
Name

?

01.09.2017 17:29

Ko kaze da je opasna ? Nemoj je dirati pa te nece dirati vrlo jednostavno :)