Путин: Потребно смиривање кризе

Руски предсједник Владимир Путин изразио је забринутост због ескалације тензија између САД и Сјеверне Кореје и позвао на уздржаност и дијалог, да би се избјегао "сукоб ширих размјера" на Корејском полуострву.

Свијет 01.09.2017 | 16:29
Путин: Потребно смиривање кризе
"Проблеме региона треба рјешавати само директним дијалогом свих укључених страна без претходног условљавања", навео је Путин у саопштењу објављеном уочи самита земаља Брикса, који се одржава од 3. до 5. септембра у Кини.

Путин је рекао да провокације, притисци и војна и увредљива реторика, доводе до ћорсокака и додао да вјеровање да ће се само притисцима зауставити нуклеарни и балистички програм Пјонгјанга "погрешно и узалудно". 

Руски предсједник је оцијенио да се Корејско полуострво тренутно налази на "ивици сукоба ширих размјера" и поново позвао да се подржи мапа пута коју су предложили Москва и Пекинг за смиривање кризе.

Москва и Пекинг више пута су предложили дупли мораторијум, истовремени прекид испаљивања сјевернокорејских нуклеарних и балистичких ракета с једне стране и прекид заједничких америчко-јужнокорејских маневара с друге стране.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у сриједу у телефонском разговору са својим америчким колегом Рексом Тилерсоном апеловао да се не прибјегава војној сили против Сјеверне Кореје после њеног најновијег лансирања ракете изнад Јапана.

Пјонгјанг је у уторак испалио ракету која је надлетјела сјевер Јапана, што је додатно повећало тензије.

Сјеверна Кореја је упозорила да ће слиједити још испаљивања ракета у Пацифик, а САД су јуче демонстрирале силу вјежбама са убојитом муницијом у Јужној Кореји.

Те вјежбе услиједиле су послије редовних заједничких годишњих маневара САД и Јужне Кореје, које Сјеверна Кореја доживљава као провокацију и правда своје војне амбиције потребом да се заштити од САД.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МРСИЦ

01.09.2017 15:23

Овај пироман зајдно са Кином је крив да је с.Кореја постала опасност за цитав свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

01.09.2017 17:29

Ко казе да је опасна ? Немој је дирати па те неце дирати врло једноставно :)