Lavrov: Amerika igra "brejkdens"

Moskva ne traži svađu sa Sjedinjenim Američkim Državama i uvijek će biti prijateljski nastrojena prema američkom narodu, ali za tango je potrebno dvoje, a zasad, po mom mišljenju, naši američki partneri iznova igraju individualni brejkdens, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Svijet 01.09.2017 | 15:34
Lavrov: Amerika igra "brejkdens"
"Kako je predsjednik (Vladimir Putin) više puta rekao, mi ne tražimo svađu sa tom državom. Uvijek smo bili prijateljski nastrojeni prema američkom narodu, pa smo i sada otvoreni za konstruktivnu saradnju tamo gdje to odgovara ruskim interesima", rekao je Lavrov obraćajući se studentima Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose, prenosi Sputnjik.

"Mi ćemo nastaviti da promovišemo pozitivan program i pristup uzajamnog poštovanja", dodao je Lavrov.

Najnovije korake SAD prema Rusiji pokrenuli su oni koji sprečavaju američkog predsjednika Donalda Trampa da ispuni svoja predizborna obećanja, rekao je Lavrov.

"Želim da kažem da cijela ova priča sa razmjenom sankcija nije počela od nas, već ga je započela administracija (bivšeg americkog predsjednika Baraka) Obame. Započeta je upravo u cilju podrivanja rusko-američkih odnosa i ne dozvoljava Trampu konstruktivne prijedloge, kako bi što više otežali da ispuni svoje predizborne izjave o potrebi normalizacije odnosa sa Rusijom", naglasio je ruski ministar.

"Mi ćemo oštro reagovati na apsolutno jednakoj osnovi na one stvari koje nam nanose štetu i koje su samo motivisane željom da se pokvare naši odnosi sa Sjedinjenim Americkim Državama", naglasio je Lavrov.

Rusija je zabrinuta zbog napora NATO-a da promijeni vojnopolitičku situaciju na evroatlantskom području, izjavio je ministar spoljnih poslova prilikom obraćanja studentima.

"Posebno zabrinjavaju stalni napori NATO-a da promijeni vojno-političku situaciju u evroatlantskom regionu, uključujući povećanje vojnog prisustva i infrastrukture u regionima koji se graniče sa Rusijom, uključujući, naravno, stvaranje evropskog segmenta američke globalne protivraketne odbrane", rekao je Lavrov.

Moskva se nada da će zdrav razum omogućiti i da se obnove odnosi Rusije i Evropske unije, rekao je ministar Lavrov.

Moskva će reagovati na odluku SAD da zatvori generalni konzulat Rusije u San Francisku čim završi analizu ovog poteza Vašingtona, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

"Mi smo tek sinoć dobili detaljnu notu i bavimo se time. Reagovaćemo čim završimo ovu analizu", naglasio je Lavrov.

Sjedinjene Americke Države su u četvrtak najavile nova ograničenja u radu ruskih diplomatskih predstavništava u SAD, prema kojima se od 2. septembra zatvara generalni konzulat Ruske Federacije u San Francisku i konzularni objekti u Vašingtonu i Njujorku.

Ranije je Moskva kao odgovor na zatvaranje diplomatskih objekata u SAD i protjerivanje diplomata naložila Vašingtonu da smanji broj diplomatskih predstavništava u Rusiji na 455 osoba, čime su po broju izjednačeni sa ruskim osobljem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar