Лавров: Америка игра "брејкденс"

Москва не тражи свађу са Сједињеним Америчким Државама и увијек ће бити пријатељски настројена према америчком народу, али за танго је потребно двоје, а засад, по мом мишљењу, наши амерички партнери изнова играју индивидуални брејкденс, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Свијет 01.09.2017 | 15:34
Лавров: Америка игра "брејкденс"
"Како је предсједник (Владимир Путин) више пута рекао, ми не тражимо свађу са том државом. Увијек смо били пријатељски настројени према америчком народу, па смо и сада отворени за конструктивну сарадњу тамо гдје то одговара руским интересима", рекао је Лавров обраћајући се студентима Московског државног универзитета за међународне односе, преноси Спутњик.

"Ми ћемо наставити да промовишемо позитиван програм и приступ узајамног поштовања", додао је Лавров.

Најновије кораке САД према Русији покренули су они који спречавају америчког предсједника Доналда Трампа да испуни своја предизборна обећања, рекао је Лавров.

"Желим да кажем да цијела ова прича са размјеном санкција није почела од нас, већ га је започела администрација (бившег америцког предсједника Барака) Обаме. Започета је управо у циљу подривања руско-америчких односа и не дозвољава Трампу конструктивне приједлоге, како би што више отежали да испуни своје предизборне изјаве о потреби нормализације односа са Русијом", нагласио је руски министар.

"Ми ћемо оштро реаговати на апсолутно једнакој основи на оне ствари које нам наносе штету и које су само мотивисане жељом да се покваре наши односи са Сједињеним Америцким Државама", нагласио је Лавров.

Русија је забринута због напора НАТО-а да промијени војнополитичку ситуацију на евроатлантском подручју, изјавио је министар спољних послова приликом обраћања студентима.

"Посебно забрињавају стални напори НАТО-а да промијени војно-политичку ситуацију у евроатлантском региону, укључујући повећање војног присуства и инфраструктуре у регионима који се граниче са Русијом, укључујући, наравно, стварање европског сегмента америчке глобалне противракетне одбране", рекао је Лавров.

Москва се нада да ће здрав разум омогућити и да се обнове односи Русије и Европске уније, рекао је министар Лавров.

Москва ће реаговати на одлуку САД да затвори генерални конзулат Русије у Сан Франциску чим заврши анализу овог потеза Вашингтона, изјавио је руски министар спољних послова.

"Ми смо тек синоћ добили детаљну ноту и бавимо се тиме. Реаговаћемо чим завршимо ову анализу", нагласио је Лавров.

Сједињене Америцке Државе су у четвртак најавиле нова ограничења у раду руских дипломатских представништава у САД, према којима се од 2. септембра затвара генерални конзулат Руске Федерације у Сан Франциску и конзуларни објекти у Вашингтону и Њујорку.

Раније је Москва као одговор на затварање дипломатских објеката у САД и протјеривање дипломата наложила Вашингтону да смањи број дипломатских представништава у Русији на 455 особа, чиме су по броју изједначени са руским особљем у Сједињеним Америчким Државама.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар