Kako Instagram otkriva da ste depresivni

Objave na društvenim mrežama mogu dosta toga da otkriju o životu korisnika, a istraživanje o povezanosti fotografija objavljenih na Instagramu i simptoma depresije pokazalo je u kojoj meri efekti i vrste fotografija predstavljaju simptome bolesti.

Zdravlje 15.08.2017 | 12:52
Kako Instagram otkriva da ste depresivni
U studiji je analizirano skoro 166 profila korisnika i skoro 44.000 objava na Instagramu, a program je imao oko 70 odsto uspeha u otkrivanju depresije.

Između ostalog, analizirane su boje koje se nalaze na fotografijama, izrazi lica, a uzimano je u obzir i koliko često korisnici objavljuju fotografije. Jedan od znakova depresije može da bude smanjena aktivnost na društvenim mrežama, prenose mediji.

Otkriveno je da osobe čije su fotografije zatamnjene ili zamagljene i imaju slabiji intenzitet boja imaju psihičke probleme.

"Pokušali smo da utvrdimo kakvo ponašanje ljudi otkrivaju, a da toga nisu svesni. Ovi rezultati pokazuju kako vizuelni mediji mogu da pomognu u otkrivanju mentalnih bolesti", navedeno je u studiji.

Takođe, navode i da je moguće otkriti depresiju preko objava jedino ako provera uključuje i fotografije pre nego što je postavljena dijagnoza, kako bi mogli da ih uporede sa ranijim sadržajem.

Tim naučnika planira i da istraži vezu Instagrama i depresije kod porodilja. Oni će na osnovu sadržaja koji majke dele na društvenim mrežama pokušati da predvide jesu li majke sklone postporođajnoj depresiji, pišu mediji.

U obzir nisu uzimani naslovi i komentari uz fotografije, a na osnovu piksela svake od njih ustanovili su da su plave ili sive nijanse boje povezane sa simptomima depresije. Korisnici ove društvene mreže koji nisu depresivni postavljaju fotografije koje su tople i osvetljene.

Jedan od znakova depresije su i tužni selfiji koji pokazuju da se osoba s nečim bori. Jedan od efekata koji najčešće koriste osobe koje boluju od depresije je Inkwell koji fotografije u boji pretvara u crno-bele. Za razliku od njih, korisnici koji ne pokazuju simptome ove bolesti, koriste efekat Valencia koji fotografijama dodaje svetlo.

"Dok neki korisnici postavljaju pitanje etičnosti ovakvog način prikupljanja podataka, još jednom se potvrđuje da sadržaj koji delimo na društvenim mrežama, o nama govori više nego što mislimo, želimo, pa čak i znamo", zaključio je profesor Danford.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar