Nije smjela u službeno vozilo

Prije dva mjeseca, Predsjedništvo BiH odbilo je pokazati javnosti svoj Pravilnik o upotrebi službenih vozila, uz obrazloženje da za te informacije “ne postoji javni interes".

Bosna i Hercegovina 19.07.2017 | 16:12
Nije smjela u službeno vozilo
''Istinomjer'' se na ovu odluku žalio Savjetu ministara BiH, koje je zaključilo da je žalba osnovana i naložilo Predsjedništvu BiH da dostavi Pravilnik.

Uvid u interni pravilnik Predsjedništva, usvojen 6. marta 2014. godine, potvrdio je ono što se već pretpostavljalo na osnovu revizorskih izveštaja – da za Predsjedništvo BiH nema nikakvih ograničenja u pogledu broja i cijene službenih vozila koje posjeduje.

A, uvidom u ovaj pravilnik potvrđeno je i da nije bilo nikakvog osnova za to da se službeno vozilo Predsjedništva BiH ustupi na korištenje Sebiji Izetbegović u aprilu ove godine.

Direktorka sarajevskog KCUS, na sastanak u Klinički centar Tuzla se dovezla službenim automobilom Predsjedništva BiH.

Pravilnik navodi da se službena vozila koriste za obavljanje službenih poslova Predsjedništva, članova Predsjedništva, funkcionera koje imenuje Predsjedništvo ili njegov član, rukovodećih radnika i zaposlenih u kabinetima i Sekretarijatu Predsjedništva.



Službeni poslovi podrazumijevaju učešće na sjednicama i sastancima u zemlji i inostranstvu, posjete drugim državama, domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama i drugo, a dozvoljeno je i “povremeno angažovanje službenih vozila za potrebe drugih institucija BiH i entiteta u protokolarne svrhe”.

Odluku o korištenju službenih vozila donosi generalni sekretar, ili šefovi kabineta članova Predsjedništva.



Jedini izuzetak kada je dozvoljena upotreba službenih vozila u neslužbene svrhe, jesu slučajevi bolesti ili smrti člana uže porodice zaposlenog.

Kupovina drugih vozila

Pravilnik Predsjedništva propisuje da se članovima Predsjedništva automatski obezbjeđuju budžetska sredstva za kupovinu novih vozila, nakon što vozila koja koriste pređu 100.000 kilometara.

Poređenja radi, u pravilniku koji važi za druge institucije, propisano je da se vozila visoke klase prodaju “nakon pređenih 200.000 km ili 7 godina starosti, uz uslov da je vozilo prešlo najmanje 150.000 km”.

Interni pravilnik, dalje, ne propisuje nikakva ograničenja za nabavnu vrijednost novih vozila, dok pravilnik koji važi za ostale institucije ne dopušta kupovinu vozila vrijednosti iznad 130.000 KM.

Izvor: Istinomjer.ba

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Zakon

19.07.2017 14:34

I šta sad misli li iko da će ona za ovo odgovarati. Dok joj je Bakira i Osmice u vlasti neće nikada.

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

19.07.2017 15:06

Dok je Bosnjaka,Srba i Hrvata placat ce te konstutivnost i naciju dok ste zivi,to vam je hrana,pice i na kraju prica kako je i sta trebalo dok sirotinje sve vise a milioneri sve bogatiji.To samo ima u BiH da narod placa politicare nesposobne da vas svadzaju.

Name

ПЕРО ЛОЖАЧ

19.07.2017 15:13

Шта лупаш? Што би она одговарала? Није она украла ауто, треба да одговара онај ко је то њој омогућио, а одговарат аигурно неће!

Name

sudija @re tuzlak

19.07.2017 15:35

Ovdje narod živi od bošnjastva srbovanja hrvartastva a plitičari od para koje uzmu od takvih ovacaOnaj narod koji ne želi živjeti od toga ide u EU i tamo svi skupa žive od rada i svak ide u svoju bogomolju a naveče svi zajedno u kafič bez ikakvih problema Jer tamo nema ko da ih uputi da su "oni" drugi opasni po ove prve druge.......Do 1991 svi su ovi živjeli zajedno al su svi te godine dobili ovnove kaje prate i dan danas i ako tako nastave neče biti ni nih a ovnovi če preživjeti još vjeke vjekova sa njihavim parama

Name

zmaj

19.07.2017 15:52

Nije to nista strasno sitnica sta se radi, ali sa moralne strane nije u redu zar im je malo do sad sto su uzeli pa ni auto ne mogu koristiti svoje nego od narodni para, fukara u dusi ali za to nema ljeka.

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

20.07.2017 08:13

Vidi matore kokoške kako se šepuri.

ODGOVORITE
Name

ja

20.07.2017 09:46

Tako treba da se zna ko je PASA u carsiji.

ODGOVORITE