Uvoz mlijeka pao 29 odsto

Uvoz mlijeka u RS smanjen je u prvoj polovini ove godine za 28,98 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je pokazatelj da se domaći mljekari uspješno odupiru konkurenciji iz Evropske unije.

Republika Srpska 17.07.2017 | 16:15
Uvoz mlijeka pao 29 odsto
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je bilans uvoza i izvoza mlijeka u prvom polugodištu veoma zadovoljavajući uprkos negativnim očekivanjima od stupanja na snagu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU od 1. februara ove godine.

''Rezultati pokazuju da je, bar kad je u pitanju Srpska, bio neopravdan strah mljekara da će nakon stupanja na snagu adaptiranog SSP-a doći do rasta uvoza mlijeka'', istakli su u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Vrijednost uvezenog mlijeka u RS u prvom polugodištu iznosila je 4,06 miliona KM, dok je u istom periodu godinu ranije vrijedio 5,72 miliona KM. Uvoz mlijeka u FBiH je porastao sa 54,64 miliona u prvih šest mjeseci prošle na ovogodišnjih 61,57 miliona maraka.

''Podaci pokazuju da FBiH ostvaruje enorman uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u odnosu na RS i čak 94 odsto uvoza pomenutih proizvoda završi u FBiH'', rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Aleksandar Macanović.

Istovremeno, izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz RS konstantno raste. U prvoj polovini ove godine Srpska je ostvarila izvoz u vrijednosti od 10,04 miliona, dok je u istom lanjskom periodu on vrijedio 8,03 miliona maraka.

''U prvom polugodištu izvoz mlijeka iz RS je na godišnjem nivou porastao za oko 25 odsto. Za razliku od uvoza, pozitivne rezultate u oblasti izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina bilježi i FBiH'', istakao je Macanović.

Struktura razmjene u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda je, međutim, veoma nepovoljna.

''BiH izvozi najviše sirovinu, odnosno sirovo mlijeko, dok uvozimo uglavnom sireve i mliječne prerađevine. Uvoz sireva, odnosno proizvoda više tehnološke faze, poput namaza i ostalih proizvoda čini više od 50 odsto uvezenih mliječnih proizvoda, kaže načelnik Odjeljenja za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede RS Mladen Stojanović.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS Ostoja Nikolić kaže da su podaci o rastu izvoza i padu uvoza ohrabrujući za farmere, jer su garant da će prerađivači otkupiti sve količine mlijeka koje proizvedu.

''Proizvodnja mlijeka u RS je u blagom rastu uprkos manjem broju farmera, a do povećanja izvoza je došlo jer smo uspostavili bolji kvalitet. Opstanak u mljekarskom sektoru je zagarantovan samo povećanjem kvaliteta i količine proizvedenog mlijeka, a to se postiže uvođenjem novih tehnologija i nove genetike na farme'', kaže Nikolić i dodaje da uz primjenu najnovijih tehnologija nema bojazni da će kvalitet našeg mlijeka biti lošiji nego u EU.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Draž

17.07.2017 16:55

Napokon nešto dobro da čujem

ODGOVORITE
Name

ap

17.07.2017 17:01

Samo je upitan kvalitet.Naši su spremni da mešetare,skidaju kajmak a seljaci biciklima dovoze mlijeko.Premiju uzme prerađivač a seljaku - - - o labudovo.Tako je u Bijeljini

Name

Tolisa

17.07.2017 17:01

ma vala jes da jes nije da nije,u mljekarskom sektoru je situacija bajkovita,tzv.mali proizvidjaci proizvode mlijeko po cijeni od 30 i nesto feninga,sramota da se cijena 1 litre mlijeka tako omalovazi da je jeftinija od zvakace gume,a u fabrikovano mlijeko preradjivaci dodaju vodu pa neka se narod nakusa

ODGOVORITE
Name

Ludi narodi

17.07.2017 18:17

Sano ludi narodi piju tudje mlijeko i vodu kad imaju svoje.

ODGOVORITE
Name

...

17.07.2017 18:31

Samo sto federacija uvozi mlijeko pa posle prodaje dio toga i u RS, tako da to vjerovatno nisu tacni podaci

ODGOVORITE
Name

Farmland

17.07.2017 20:48

Jos propao farmland i njegovo extra klase mlijeko...

ODGOVORITE
Name

Istina

17.07.2017 20:51

Potpuno lažni podatci.FBiH uvozi više jer snabdijeva pola RS.Nemojte pričati o uvozu u RS kad je tržište jedinstveno,i prodaje ko kome hoće i kako hoće.Samo je dobit promijenila mjesto ministre bajni bez škole.Lazes ko pa' ovom narodu da sacuvas fotelju koju ne zasluzujes.

ODGOVORITE
Name

Treba vjerovati

17.07.2017 22:41

Kaže Mladen Stojanović tzv. vlasnik farme u Nevesinju i Rogatici. Završile su kao Farmaland. Hahahahaha ozbiljan statisticar

ODGOVORITE