Lopovi za minut ukradu vozilo

Auto-mafija koju je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) razbila akcijom „Volan“ bila je jedna od najprofesionalnijih ikada u BiH i bili su obučeni da za manje od minuta ukradu automobil vredan više od 100. 000 KM, otkriva „EuroBlic“.

Bosna i Hercegovina 15.07.2017 | 11:04
Lopovi za minut ukradu vozilo
U ovoj akciji uhapšeno je šest osoba uglavnom iz Istočnog Sarajeva, a sumnja se da su ukrali automobile vredne više miliona maraka.
 
U SIPA su pojasnili da su uhapšeni osumnjičeni za organizovani kriminal, krijumčarenje, teške krađe i iznude. Uhapšeni su od ranije poznati policiji po krađama i više puta su do sada hapšeni.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da je ova akcija trajala oko dve godine i da su prikupljeni brojni dokazi koji potvrđuju da je ova grupa ukrala više od 100 automobila na području BiH.

"Najviše automobila je ukradeno na području Kantona Sarajevo, zatim u Tuzli, kao i jedan deo u Republici Srpskoj. Ova grupa je automobile krala od 2010. godine do danas", pojasnio je sagovornik, piše EuroBlic.

On je istakao da je reč o profesionalnoj grupi u kojoj je svaki član tačno znao šta da radi i da su ovim hapšenjem zadali “udarac u glavu” auto-mafiji u BiH.

"O kakvim profesionalcima je reč govori i podatak da su koristili veoma sofisticirani alat, a vrednost samo jednog dekodera kojeg su imali bila je oko 30.000 maraka. Upravo uz pomoć njega krali su automobile za manje od minut. Na primer automobil 'BMW X6' čija vrednost dostiže i do 150.000 maraka uz pomoć tog dekodera ukradu za oko 50 sekundi", pojasnio je sagovornik.

Prema njegovim rečima, oni na mestu krađa skoro da nisu ostavljali nikakve tragove, ali su otkriveni profesionalnim radom inspektora.

"Prvo smo došli do informacija sa kojim automobilima idu u krađe i zatim smo ih oko dve godine pratili, prisluškivali i snimali. Sve je bilo veoma dobro organizovano. Prvo izaberu automobil koji će da ukradu, a zatim jednim automobilom na koji stave lažne tablice odlaze do mete. Kada ukradu automobile, odvozili su ih na sakrivene lokacije", istakao je izvor.

Zatim kaže da su ih brojne kamere snimile, ali da  su uvek na glavama imali kape i da se na osnovu tih snimaka ne mogu prepoznati.

"Međutim, mi smo ih skoro dve godine pratili i snimali i na tim snimcima se čuje kako dogovaraju krađe, gde idu i slično, a pomoću toga smo mogli i skontati ko je ko. Na osnovu toga smo i mogli povezati koji je lopov imao koji zadatak, a upravo od njegove uloge u krađi je zavisilo i koliki će procenat novca dobiti", kaže pomenuti izvor.

On ističe da su skupocene automobile krijumčarili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku i zatim prodavali, a manje vredna vozila su sekli i prodavali u delovima. Osim toga u nekim slučajevima su zvali vlasnike i nudili im da vrate automobile za određenu svotu novca.

Pripadnici SIPA su poslednjih godina proveli više akcija u kojima su hapšene osobe osumnjičene za krađu automobila, tako su i u ovoj godini imali još dve akcije. Tom prilikom hapšene su osobe iz Istočnog Sarajeva, Lukavice i Sokoca zbog ovih dela, a prema nezvaničnim informacijama sve ove grupe su međusobno povezane.

Učestvovale sve policijske agencije

Iz SIPA je saopšteno da su u ovoj akciji učestvovala i Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH, MUP Srbije, Granična policija BiH, kao i MUP Republike Srpske i Kantona Sarajevo.

"Svi oni su pružili veliku pomoć u realizaciji ove akcije, koja je ujedno jedna od najsloženijih policijskih akcija u BiH", rekli su u SIPA.

(EuroBlic)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Svaani zoro

15.07.2017 09:18

Zar nije Pandorai Pavlović banka najsloženija? A da, one su propale.

ODGOVORITE
Name

A

15.07.2017 10:14

A šta je sa onima u kojima učestvuju oni koji traže ,kradljivce a 0ni su ti, Ti koji ometaju istragu a prave se kao Fool da tragaju za rješenjem. !!!???? E takvih je puuuno ,puuno,vlastito iskustvo.

Name

nn

15.07.2017 10:03

Rampu staviti na Vraca, Koziju Čupriju i put za Lukavicu i nema krađe.

ODGOVORITE
Name

Tako je

15.07.2017 19:08

Tako je.Da su radili svoj posao sprijecilo bi se to odmah.Ujutro u 2 stave rampe,uzmu masinke,stanu na put i stani.Izlazi i daj dokumente.I prvo mene pa sve ostale.Ma dajte.

Name

re nn

18.07.2017 10:00

Po tebi su svi lopovi koji kradu vozila u Istočnom Sarajevu, Palama, Sokocu itd. Jadan bio, samo u Sarajevu radi više organizovanih grupa kriminalaca i narko dilera nego u cijeloj Republici Srpskoj. Većina ukradenih vozila se otkupljuje u centru grada po iznajmljenim garažama i na parkinzima.

Name

MK

15.07.2017 10:40

A ŠTA JE SA BANJALUČKIM MAFIJAŠIMA POJEDINI ČAK RADE ZA VLADU RS I ONI IH ŠTITE

ODGOVORITE
Name

nenad

16.07.2017 06:30

Pa njih mile cuva zbog nabavki rezervnih dijelova

Name

DNS Pale

15.07.2017 17:02

Zasto niko neobjavljuje ko je uhapšen,što kriju imena,svako ime treba objaviti pa da gradani znaju postene gradane.

ODGOVORITE
Name

re

17.07.2017 13:04

Eto ti ne znaš ko fali na Palama. Idi u ''Astoriju'' i sve će ti biti jasno. To su novokomponovani paljanski ''biznismeni'' koji su od krađe auta i od droge napravili ugostiteljske objekte, pokupavali stanove i pos.prostore po Srbiji i Crnoj Gori. Vozni park im je skuplji od institucija bih.

Name

Sbpok

15.07.2017 19:42

Bravo momci, rijetki su koji znaju kako je to tezak posao bio. Kapa dole Sa i Sl

ODGOVORITE
Name

Knjaz

16.07.2017 08:18

Samo hapsi lopove.Bravo za Sipu.