Лопови за минут украду возило

Ауто-мафија коју је Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) разбила акцијом „Волан“ била је једна од најпрофесионалнијих икада у БиХ и били су обучени да за мање од минута украду аутомобил вредан више од 100. 000 КМ, открива „ЕуроБлиц“.

Босна и Херцеговина 15.07.2017 | 11:04
Лопови за минут украду возило
У овој акцији ухапшено је шест особа углавном из Источног Сарајева, а сумња се да су украли аутомобиле вредне више милиона марака.
 
У СИПА су појаснили да су ухапшени осумњичени за организовани криминал, кријумчарење, тешке крађе и изнуде. Ухапшени су од раније познати полицији по крађама и више пута су до сада хапшени.

Извор близак истрази појаснио је да је ова акција трајала око две године и да су прикупљени бројни докази који потврђују да је ова група украла више од 100 аутомобила на подручју БиХ.

"Највише аутомобила је украдено на подручју Кантона Сарајево, затим у Тузли, као и један део у Републици Српској. Ова група је аутомобиле крала од 2010. године до данас", појаснио је саговорник, пише ЕуроБлиц.

Он је истакао да је реч о професионалној групи у којој је сваки члан тачно знао шта да ради и да су овим хапшењем задали “ударац у главу” ауто-мафији у БиХ.

"О каквим професионалцима је реч говори и податак да су користили веома софистицирани алат, а вредност само једног декодера којег су имали била је око 30.000 марака. Управо уз помоћ њега крали су аутомобиле за мање од минут. На пример аутомобил 'БМW X6' чија вредност достиже и до 150.000 марака уз помоћ тог декодера украду за око 50 секунди", појаснио је саговорник.

Према његовим речима, они на месту крађа скоро да нису остављали никакве трагове, али су откривени професионалним радом инспектора.

"Прво смо дошли до информација са којим аутомобилима иду у крађе и затим смо их око две године пратили, прислушкивали и снимали. Све је било веома добро организовано. Прво изаберу аутомобил који ће да украду, а затим једним аутомобилом на који ставе лажне таблице одлазе до мете. Када украду аутомобиле, одвозили су их на сакривене локације", истакао је извор.

Затим каже да су их бројне камере снимиле, али да  су увек на главама имали капе и да се на основу тих снимака не могу препознати.

"Међутим, ми смо их скоро две године пратили и снимали и на тим снимцима се чује како договарају крађе, где иду и слично, а помоћу тога смо могли и сконтати ко је ко. На основу тога смо и могли повезати који је лопов имао који задатак, а управо од његове улоге у крађи је зависило и колики ће проценат новца добити", каже поменути извор.

Он истиче да су скупоцене аутомобиле кријумчарили у Србију, Црну Гору и Хрватску и затим продавали, а мање вредна возила су секли и продавали у деловима. Осим тога у неким случајевима су звали власнике и нудили им да врате аутомобиле за одређену своту новца.

Припадници СИПА су последњих година провели више акција у којима су хапшене особе осумњичене за крађу аутомобила, тако су и у овој години имали још две акције. Том приликом хапшене су особе из Источног Сарајева, Лукавице и Сокоца због ових дела, а према незваничним информацијама све ове групе су међусобно повезане.

Учествовале све полицијске агенције

Из СИПА је саопштено да су у овој акцији учествовала и Обавештајно-безбедносна агенција БиХ, МУП Србије, Гранична полиција БиХ, као и МУП Републике Српске и Кантона Сарајево.

"Сви они су пружили велику помоћ у реализацији ове акције, која је уједно једна од најсложенијих полицијских акција у БиХ", рекли су у СИПА.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сваани зоро

15.07.2017 09:18

Зар није Пандораи Павловић банка најсложенија? А да, оне су пропале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

15.07.2017 10:14

А шта је са онима у којима учествују они који траже ,крадљивце а 0ни су ти, Ти који ометају истрагу а праве се као Фоол да трагају за рјешењем. !!!???? Е таквих је пуууно ,пууно,властито искуство.

Name

нн

15.07.2017 10:03

Рампу ставити на Враца, Козију Чуприју и пут за Лукавицу и нема крађе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

15.07.2017 19:08

Тако је.Да су радили свој посао спријецило би се то одмах.Ујутро у 2 ставе рампе,узму масинке,стану на пут и стани.Излази и дај документе.И прво мене па све остале.Ма дајте.

Name

ре нн

18.07.2017 10:00

По теби су сви лопови који краду возила у Источном Сарајеву, Палама, Сокоцу итд. Јадан био, само у Сарајеву ради више организованих група криминалаца и нарко дилера него у цијелој Републици Српској. Већина украдених возила се откупљује у центру града по изнајмљеним гаражама и на паркинзима.

Name

МК

15.07.2017 10:40

А ШТА ЈЕ СА БАЊАЛУЧКИМ МАФИЈАШИМА ПОЈЕДИНИ ЧАК РАДЕ ЗА ВЛАДУ РС И ОНИ ИХ ШТИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ненад

16.07.2017 06:30

Па њих миле цува због набавки резервних дијелова

Name

ДНС Пале

15.07.2017 17:02

Засто нико необјављује ко је ухапшен,што крију имена,свако име треба објавити па да градани знају постене градане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.07.2017 13:04

Ето ти не знаш ко фали на Палама. Иди у ''Асторију'' и све ће ти бити јасно. То су новокомпоновани паљански ''бизнисмени'' који су од крађе аута и од дроге направили угоститељске објекте, покупавали станове и пос.просторе по Србији и Црној Гори. Возни парк им је скупљи од институција бих.

Name

Сбпок

15.07.2017 19:42

Браво момци, ријетки су који знају како је то тезак посао био. Капа доле Са и Сл

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз

16.07.2017 08:18

Само хапси лопове.Браво за Сипу.