Hitno okončati spor oko Katara

SAD, Britanija i Kuvajt pozvali su sve strane umešane u diplomatski spor u Persijskom zalivu u vezi sa Katarom da reše spor dijalogom što je pre moguće, javila je danas kuvajtska državna novinska agencija KUNA.

Svijet 11.07.2017 | 07:21
Hitno okončati spor oko Katara
To je saopšteno u trenutku kada američki državni sekretar Reks Tilerson i britanski savetnik za nacionalnu bezbednost Mark Sedvil borave u poseti Kuvajtu, koji deluje kao posrednik u rešavanju spora među zemljama koje su saveznice Zapada, prenosi Rojters.

Apel u korist mirnog rešenja mogao bi biti usmeren na ranije odbijanje protivnika Katara da razgovaraju o obnovi veza s Dohom sve dok Katar ne pristane na čitavu listu zahteva, navodi britanska agencija.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat uveli su prošlog meseca sankcije Dohi optužujući je da pomaže terorizam, što katarske vlasti poriču.

Rijad i njegovi saveznici optužuju Katar za finansiranje ekstremističkih grupa i savezništvo sa Iranom, dok Katar negira da podržava ekstremističke organizacije i tvrdi da je bojkot deo kampanje da se obuzda nezavisna spoljna politika Dohe.

Stejt department je najavio da će Tilerson razgovarati sa liderima u Kuvajtu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, u trenutku kada SAD strahuju da bi kriza mogla da ugrozi njihove vojne i antiterostičke operacije i pojača regionalni uticaj Teherana.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar