Хитно окончати спор око Катара

САД, Британија и Кувајт позвали су све стране умешане у дипломатски спор у Персијском заливу у вези са Катаром да реше спор дијалогом што је пре могуће, јавила је данас кувајтска државна новинска агенција КУНА.

Свијет 11.07.2017 | 07:21
Хитно окончати спор око Катара
То је саопштено у тренутку када амерички државни секретар Рекс Тилерсон и британски саветник за националну безбедност Марк Седвил бораве у посети Кувајту, који делује као посредник у решавању спора међу земљама које су савезнице Запада, преноси Ројтерс.

Апел у корист мирног решења могао би бити усмерен на раније одбијање противника Катара да разговарају о обнови веза с Дохом све док Катар не пристане на читаву листу захтева, наводи британска агенција.

Саудијска Арабија, Бахреин, Уједињени Арапски Емирати и Египат увели су прошлог месеца санкције Дохи оптужујући је да помаже тероризам, што катарске власти поричу.

Ријад и његови савезници оптужују Катар за финансирање екстремистичких група и савезништво са Ираном, док Катар негира да подржава екстремистичке организације и тврди да је бојкот део кампање да се обузда независна спољна политика Дохе.

Стејт департмент је најавио да ће Тилерсон разговарати са лидерима у Кувајту, Катару и Саудијској Арабији, у тренутку када САД страхују да би криза могла да угрози њихове војне и антитеростичке операције и појача регионални утицај Техерана.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар