Ministarstvo krši zakone Srpske

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Hidrometeorološki zavod RS i Agencija za agrarna plaćanja RS obaveze od 31,8 miliona KM, dospjele na plaćanje krajem prošle godine, uključili su u izvršenje budžeta za tu godinu, iako nisu obezbijedili sredstva za to.

Republika Srpska 01.06.2017 | 11:06
Ministarstvo krši zakone Srpske
Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora, koja je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dala mišljenje s rezervom.

Ovo ministarstvo, navode revizori, i prilikom plaćanja obaveza iz 2015. godine u iznosu od 32 miliona KM u izvršenju budžeta za prošlu godinu nije prikazalo kao izmirenje obaveza iz prethodnih godina, što je takođe suprotno Zakonu o budžetskom sistemu RS.

Revizori su nepravilnosti uočili i prilikom dodjele regresiranog dizel goriva u 2016. godini, jer sredstva za te namjene nisu dodijeljena na osnovu prijavljenog korišćenja, nego na osnovu ukupno registrovanog poljoprivrednog zemljišta.

Takođe, podsticajne mjere za vakcinaciju odobravane su na osnovu dokaza s niskim nivoom pouzdanosti pa su postojale potrebe za terenskim provjerama, što tokom prošle godine nije rađeno.

Kada su u pitanju podsticaji po osnovu premije za mlijeko, takođe nisu vršene terenske kontrole, a nisu ni propisani dokumenti na osnovu kojih bi korisnik podsticaja za adaptaciju i izgradnju novih objekata dokazao uložena sredstva.

Pažnja je skrenuta i na zakon koji je definisao da sredstva za razvoj poljoprivrede budu najmanje šest odsto od prihoda, što u praksi nije slučaj, tako da se praktično nije mogao ni usvojiti plan korišćenja sredstava za podsticanje poljoprivrede.

Revizori su naveli i to da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, na čijem je čelu Stevo Mirjanić, izloženo značajnom riziku zbog oduzimanja dozvole za rad i pokretanje postupka likvidacije Banke Srpske, gdje je ostalo blokirano gotovo 2,5 miliona KM.

(Nezavisne novine)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

01.06.2017 09:13

Ovaj čovjek je samo figura koja zna da naplati svoju "Studiju izvodljivosti" , njega se ništa niti pita niti o čemu odlučuje, a dovoljno je nemoralan da u 100 godini guli državne pare....netrebale mu!

ODGOVORITE
Name

uskoro the end

01.06.2017 14:22

Da RS-dio iole ima obiljezje nekakve drzave ovakvi tipovi bi se nasli iza resetaka. Ovako je vlada saucesnik u poslu reformske agende pa se do odgovornosti ne moze doci. A i kada bi se pokusalo ne bi valjda sudovi sudili onima od kojih ovi zive. Kakva lakrdija u odnosima, kakva sveopsta sramota!

Name

metuzalem

01.06.2017 09:21

Stevo-metuzalem sve pokrade za Dodika-70% i sebi-30%. Što je uložio u Banku Srpske? Zato što je Baja naredio pa da se te pare uzmu u gornjem omjeru.

ODGOVORITE
Name

sudija

01.06.2017 09:24

Za vas ne postoji zakon, on je samo na papiru vama treba uvesti DUŠANOV ZAKON

ODGOVORITE
Name

starac Fočo

01.06.2017 09:29

Metuzalem je veliki lopina, uložio u banku 2,5 miliona koja je propala kao i R.Srpska što će sa ovakvom vlašću. Pare nisu propale, one su osmišljeno uzete i podjeljene, putem režimskih tajkuna.

ODGOVORITE
Name

da nije revizija bilo svega

01.06.2017 09:31

Kada ministarstvo ne provodi zakon koje je samo predlozilo kako onda ocekivati da taj isti zakon korfiste, provode konreolise njegovu primjenu i klijenti tog ministarstva [poljoprivrednici, farme, mljekare,..] da nije revizija sa rezervom i bez nje nebi se znalo ko pije a ko paca - bilo bi svega

ODGOVORITE
Name

rgu

01.06.2017 09:35

iz RUGIP--a je ukradeno putem S. Banke 1,7 miliona na isti način kao kod metuzalema

ODGOVORITE
Name

nnn

01.06.2017 12:37

Nikakve kradje u RUGIP-u nije bilo!

Name

Sinovi Bardache

01.06.2017 09:37

Da je to uradio prodavac Carapa pred Boskom,pa da odgovara,ovako za milione ,nikom nista,i to se zove,entitet,drzava.

ODGOVORITE
Name

Kole

01.06.2017 09:38

Pa ovaj se ne sjeća šta je juče jeo, a da se sjeća zakona.... Maknuti ga, imenovati nekog mladje, ali ni slučajno iz vladajuće garniture.Ako želimo dobro sebi

ODGOVORITE
Name

Prc Milojka

01.06.2017 13:49

Ovoj staroj drtini nije mjesto ni u klubu penzionera, akamoli u minstarskoj fotelji. Ali, Dodik će ga držati u toj fotelji sve dok imaju šta da hapaju ili dok ih ne oduva narod na narednim izborima.

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa razlogom

02.06.2017 07:15

Štu su zapeli za godine ovoga lika..??!! Pa njemu onaj Arie Livne može babo da bude. A još djeluje, kao bajagi radi, pare uredno prima. Pa od njega je stariji i onaj Puhalac što je direktor preduzeća za gas koji se u RS i ne koristi niti ga ima niti stiže. Niti će, kakve su prilike. Nema više tokova, nema ni RS priključaka na tokove. Znači, svijetla budućnost ovom liku se smiješi, još će on da traje i istrajava. Nije dobro niti neće biti. Nisu izgledi. Mrka kapa.

ODGOVORITE