Kada ste neispavani, mozak sam sebe jede

Kada se osećamo iscrpljeno i pospano, često imamo utisak da nam je opao i moždani kapacitet. Najnovija studija otkriva da bi uzrok toga mogla da bude činjenica da mozak usled deprivacije sna “sam sebe jede”.

Zdravlje 25.05.2017 | 15:29
Kada ste neispavani, mozak sam sebe jede
Istraživač Mišel Belezi sa Politehničkog univerziteta “Marke” u Italiji analizirao je u okviru eksperimenta mozgove naspavanih miševa i mozgove miševa koji pate od hroničnog nedostatka sna, a zatim upoređivao dobijene rezultate.

Belezi je pomoću softvera za blok-fejs skeniranje merio sinapse i ćelijske procese u frontalnom korteksu miševa.

Rezultati su pokazali pojačanu aktivnost astrocita, zvezdastih ćelija zaduženih za uklanjanje neurotoksina.

“Prvi put smo imali priliku da vidimo da astrocite bukvalno proždiru nervne sinapse”, izjavio je Belezi za New Scientist.

Doktor je dodao da to ne mora nužno da bude loša stvar, već da je najverovatnije reč o načinu na koji mozak razlaže stare naslage toksina i tako se čisti.

Belezi je proučavao i aktivnost mikroglijalnih ćelija koje čine oko 15 odsto mozga, a zadužene su za uklanjanje moždanog plaka, oštećenih neurona i nepotrebnih materija u mozgu.

Studija je pokazala da hronična deprivacija sna (pet i više dana) vodi ka pojačanoj mikroglijalnoj aktivnosti, što za posledicu može da ima ozbiljne moždane poremećaje.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Journal of Neuroscience.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar