Na današnji dan: Juventusova druga zvjezdica!

Kako je poštenje pobedilo vrelu irsku krv?! Podsećamo se poslednjeg kola Kalča 1982. i jedne od najuzbudljivijih završnica. . .

Fudbal 16.05.2017 | 17:45
Na današnji dan: Juventusova druga zvjezdica!
U trenutku kada je do kraja sezone 1981/82. preostalo da se odigra još samo 15 minuta, Fjorentina i Juventus ne samo da su bili izjednačeni po broju bodova na vrhu tabele, već su na gostovanjima Kaljariju, odnosno Katancaru imali čvrstih 0:0.

Izveštaji iz onog vremena kažu da je Juveov rival Katanzaro u prvom delu utakmice bio oštećen za čist penal i baraž meč za titulu bio je neminovan. Znate kako to ide u Italiji, nema gol, razlike, boljeg međusobnog duela... Igra se dvomeč za titulu, pa ko bude bolji. Najpoštenije.

Ali onda u 75. minutu jedan igrač domaćina na svojoj gol liniji igra rukom - penal! Na Sardiniji, na klupi Fjorentine slušaju radio prenos... Terener Viole De Sisiti hvata se za glavu. Svi su znali o čemu se radi. Međutim, loptu je zgrabio Dablinac Lijam Brejdi. Tog trenutka De Sistiju se oteo i lagani osmeh. Svašta mu se mota po glavi... Novine su prethodnih dana brujale o tome kako se Juve odrekao Irca i saopštio mu da mora da ide, jer su angažovani Bonjek i Platini.

Kakav momenat... Kakva prilika za osvetu...

Šta li je u glavi Lijama Brejdija? 



Cela Italija je na nogama. Iščekivanje dostiže vrhunac dok čovek sa čudesnim žezlom u nogama hvata zalet. Na tren, i u Kaljariju je sve stalo. Pasarela, Antonjoni, Gracijani i Vjerhovod se zgledaju. Zalet... Vrela Irska krv, Brejdi je pravdoljubiv čovek. Šut... Dobri i pošteni Irac prašta i postaje legenda za sva vremena. Lopta u jednu, golman u drugu stranu. Gol! Juventus je šampion. Juventus je prišio drugu zvezdicu iznad grba na dresu. Prvi kome je to pošlo za rukom na Apeninima. Drugog još čekamo...

"Od tog dana imam reputaciju najvećeg profesionalalca na svetu. Nisam zaslužio da se onako ophodne prema meni, ali dao sam gol", govorio je Brejdi.



U Firenci su se osećali prevareno. Zvuči glupo, ali krivili su čak i Brejdija. Govorili da ih je izdao. To su uglavnom radili navijači... Iz kluba su otrovne strelice išle ka gazdama Juvea. Pominjala se pljačaka: Katancaru nedosuđen penal, Juveu dosuđen, u Kaljariju poništen gol Fjorentine.

Tako se na današnji dan 1982. godine rodila velika mržnja između Fjorentine i Juventusa. Ljubičasti su smislili i geslo koje protiv Stare dame koristiti svi ostali: "Bolje biti drugi nego lopov". 

Sa Platinijem i Bonjekom Juve naredne sezone nije uspeo da odbrani tron. Preotela mu ga je Roma. Bjedi je igrao za Sampdoriju i likovao.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar