На данашњи дан: Јувентусова друга звјездица!

Како је поштење победило врелу ирску крв?! Подсећамо се последњег кола Калча 1982. и једне од најузбудљивијих завршница. . .

Фудбал 16.05.2017 | 17:45
На данашњи дан: Јувентусова друга звјездица!
У тренутку када је до краја сезоне 1981/82. преостало да се одигра још само 15 минута, Фјорентина и Јувентус не само да су били изједначени по броју бодова на врху табеле, већ су на гостовањима Каљарију, односно Катанцару имали чврстих 0:0.

Извештаји из оног времена кажу да је Јувеов ривал Катанзаро у првом делу утакмице био оштећен за чист пенал и бараж меч за титулу био је неминован. Знате како то иде у Италији, нема гол, разлике, бољег међусобног дуела... Игра се двомеч за титулу, па ко буде бољи. Најпоштеније.

Али онда у 75. минуту један играч домаћина на својој гол линији игра руком - пенал! На Сардинији, на клупи Фјорентине слушају радио пренос... Теренер Виоле Де Сисити хвата се за главу. Сви су знали о чему се ради. Међутим, лопту је зграбио Даблинац Лијам Брејди. Тог тренутка Де Систију се отео и лагани осмех. Свашта му се мота по глави... Новине су претходних дана брујале о томе како се Јуве одрекао Ирца и саопштио му да мора да иде, јер су ангажовани Боњек и Платини.

Какав моменат... Каква прилика за освету...

Шта ли је у глави Лијама Брејдија? 



Цела Италија је на ногама. Ишчекивање достиже врхунац док човек са чудесним жезлом у ногама хвата залет. На трен, и у Каљарију је све стало. Пасарела, Антоњони, Грацијани и Вјерховод се згледају. Залет... Врела Ирска крв, Брејди је правдољубив човек. Шут... Добри и поштени Ирац прашта и постаје легенда за сва времена. Лопта у једну, голман у другу страну. Гол! Јувентус је шампион. Јувентус је пришио другу звездицу изнад грба на дресу. Први коме је то пошло за руком на Апенинима. Другог још чекамо...

"Од тог дана имам репутацију највећег професионалалца на свету. Нисам заслужио да се онако опходне према мени, али дао сам гол", говорио је Брејди.



У Фиренци су се осећали преварено. Звучи глупо, али кривили су чак и Брејдија. Говорили да их је издао. То су углавном радили навијачи... Из клуба су отровне стрелице ишле ка газдама Јувеа. Помињала се пљачака: Катанцару недосуђен пенал, Јувеу досуђен, у Каљарију поништен гол Фјорентине.

Тако се на данашњи дан 1982. године родила велика мржња између Фјорентине и Јувентуса. Љубичасти су смислили и гесло које против Старе даме користити сви остали: "Боље бити други него лопов". 

Са Платинијем и Боњеком Јуве наредне сезоне није успео да одбрани трон. Преотела му га је Рома. Бједи је играо за Сампдорију и ликовао.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар