Sajber napad prijeti i Srbiji

U noći između petka i subote više od 60 država, među kojima i Srbija, napadnuto je do sada najvećim hakerskim napadom, saoptilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Srbija 13.05.2017 | 16:27
Sajber napad prijeti i Srbiji
Kako se navodi, ovaj sajber, računarski napad je u svetskim bezbednosnim krugovima okarakterisan kao najveći „ransomware“ napad, zbog čega su neophodne mere predostrožnosti koje bi građani trebalo da preduzmu.

Šta građani da rade:

  • Ne otvarati mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekujete ili koji su sumnjivi.
  • Otvarati linkove na internetu, e-mailovima ili čet porukama samo ako ste potpuno sigurni u pošiljaoca ili u navedenu internet stranicu.
  • Redovno bezbedno kopirajte sve važne podatke na računaru (bekap), kako bi u slučaju blokiranja podataka „ransomwerom“ uvek imali rezervnu kopiju podataka i na ovaj način izbegli da budete žrtve ucena.
Ove mere je potrebno primenjivati u svakoj prilici, imajući u vidu činjenicu da se radi o vrlo sofisticiranom računarskom napadu, da se za blokiranje podataka koriste ključevi za šifrovanje koje je skoro nemoguće dešifrovati i da se za otkup isključivo traže bitkoini kao digitalna kripto-valuta kod koje je nemoguće locirati korisnika, odnosno napadača.

„Ransomware“ je vrsta računarskog zlonamernog softvera koji se tajno instalira na računarima žrtve i koji nakon toga kriptuje sve podatke na računaru, odnosno blokira ih i sprečava vlasnika da ih koristi.

Žrtva istovremeno dobija poruku u kojoj se navodi da je potrebno da plati otkup napadaču kako bi podaci na računaru bili odblokirani. Otkup se uvek traži u virtuelnoj kripto-valuti bitkoin.



Ko su žrtve?

Žrtve su uglavnom male i srednje firme, ali su zabeleženi napadi i na velike poslovne sisteme, kod kojih blokiranje službenih ili poslovnih podataka na računarima može da dovede do velike štete.

Iako do sada nije bilo prijavljenih ovih slučajeva, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pozivaju sve građane i privredne subjekte da, ukoliko su bili napadnuti između petka i subote, o tome obaveste policiju i tužilaštvo.

Inače, policija i posebno tužilaštvo prate ovu situaciju i razmenjuju podatke sa Interpolom, Europolom i drugim međunarodnim organizacijama.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar