Trese se hrvatska vlada

Premijer Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković zatražio je danas na sjednici Vlade razrješenje trojice ministara iz Mosta, koalicionog partnera HDZ u Vladi.

Region 27.04.2017 | 13:15
Trese se hrvatska vlada
Razlog je to što su trojica Mostovih ministara - unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, pravde Ante Šprlje i životne sredine Slaven Dobrović - glasali protiv prijedloga da Vlada odbije zahtev opozicije za pokretanje povjerenja ministru finansija Zdravku Mariću. Zbog glasanja protiv njegovog prjedloga, Plenković je naložio da se pripremi odluka o njihovom razrješenju.
 
Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je pokretanje pitanja povjerenja u Saboru ministru finansija Zdravku Mariću zbog krize u Agrokoru.

SDP tvrdi da Marić ne može da obavlja tu funkciju s obzirom da je prije dolaska u Vladu bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala u posrnulom hrvatskom koncernu Agrokor.

Čelnici Mosta već su se nekoliko puta u medijima negativno izjasnili o HDZ-ovom ministru.

Premijer Plenković je odbacio sve kritike na račun Zdravka Marića, posebno one koja se tiče eventualnog sukoba interesa ministra finansija.

- Vrlo jasno govorimo da je činjenica da je jedno vrijeme bio zaposlen u Agrokoru, ali nije mogao znati niti ima odgovornost za ove procese koji su se odvili u proteklim mjesecima i sedmicama - dodao je.

Koaliciona Vlada HDZ i Mosta ima 20 ministara od koji su 16 iz HDZ a četiri iz Mosta.

Riječ je o prvoj velikoj krizi vlasti u Hrvatskoj od formiranja koalicione vlade HDZ i Mosta u jesen prošle godine.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zool

27.04.2017 12:01

Raspad sistema na svim frontovima.Agrokor i jos puna HR drugih Agrokora kao INA ili HR ceste,omladina pobjegla na zapad vise nemaju ni robova dovoljno na moru u sezoni,zaguzvali im Slovenci granicu sad i raspad jedva skrpljene vlade nakon ponavljanja izbora.

ODGOVORITE
Name

premijer

27.04.2017 12:29

Bitno da je Vlada RS stabilna!

ODGOVORITE
Name

NDH

27.04.2017 12:33

Htjeli i dobili hahaha. Nosioci europskih vrijednosti ce uskoro da nise usrane gace.

ODGOVORITE