Тресе се хрватска влада

Премијер Хрватске и предсједник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Андреј Пленковић затражио је данас на сједници Владе разрјешење тројице министара из Моста, коалиционог партнера ХДЗ у Влади.

Регион 27.04.2017 | 13:15
Тресе се хрватска влада
Разлог је то што су тројица Мостових министара - унутрашњих послова Влахо Орепић, правде Анте Шпрље и животне средине Славен Добровић - гласали против приједлога да Влада одбије захтев опозиције за покретање повјерења министру финансија Здравку Марићу. Због гласања против његовог прједлога, Пленковић је наложио да се припреми одлука о њиховом разрјешењу.
 
Опозициона Социјалдемократска партија (СДП) предложила је покретање питања повјерења у Сабору министру финансија Здравку Марићу због кризе у Агрокору.

СДП тврди да Марић не може да обавља ту функцију с обзиром да је прије доласка у Владу био на функцији извршног директора за стратегију и тржиште капитала у посрнулом хрватском концерну Агрокор.

Челници Моста већ су се неколико пута у медијима негативно изјаснили о ХДЗ-овом министру.

Премијер Пленковић је одбацио све критике на рачун Здравка Марића, посебно оне која се тиче евентуалног сукоба интереса министра финансија.

- Врло јасно говоримо да је чињеница да је једно вријеме био запослен у Агрокору, али није могао знати нити има одговорност за ове процесе који су се одвили у протеклим мјесецима и седмицама - додао је.

Коалициона Влада ХДЗ и Моста има 20 министара од који су 16 из ХДЗ а четири из Моста.

Ријеч је о првој великој кризи власти у Хрватској од формирања коалиционе владе ХДЗ и Моста у јесен прошле године.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зоол

27.04.2017 12:01

Распад система на свим фронтовима.Агрокор и јос пуна ХР других Агрокора као ИНА или ХР цесте,омладина побјегла на запад висе немају ни робова довољно на мору у сезони,загузвали им Словенци границу сад и распад једва скрпљене владе након понављања избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

премијер

27.04.2017 12:29

Битно да је Влада РС стабилна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НДХ

27.04.2017 12:33

Хтјели и добили хахаха. Носиоци еуропских вриједности це ускоро да нисе усране гаце.

ОДГОВОРИТЕ