Italijanski F1 analitičar muti vodu – Mercedesu je prolupala radilica!

Leo Turini, blizak Skuderija Ferariju na sav glas u horu sa italijanskim kolegama trubi o navodnom tehnički kamufliranom ploblemu sa radilicom bolida Dajmlera.

Ostali sportovi 18.03.2017 | 20:45
Italijanski F1 analitičar muti vodu – Mercedesu je prolupala radilica!
Možda je sve deo medijske kampanje, a možda i nije tako… Jednostavno, analitičarima na Apeninskom poluostrvu situacija u Mercedes AMG Petronasu miriše na početak agonije koja obećava nesiguran start sezone. Ipak, od ovih tvrdnji mi se svakako moramo ogradioti budući da vesti o navodnoj nepouzdanosti “W08” bolida dolaze direktno iz kuhinje analitičkog biroa, Lea Turinija, čoveka koji je inače veoma blizak Skuderija Ferariju. Ipak, njegove reči nećemo ni automatski odbaciti budući da se njegovi komentari i tvrdnje u visokom procentu obistinjuju, ali i cene u F1 krugovima.

“Čini mi se, ustvari znam da je Mercedes u Španiji imao stalni tehnički problem. Njihova radilica motora nije opravdala projektovana očekivanja. To ustvari nije ništa preterano ozbiljno.  Ipak, zbog toga Hamilton, pa ni Botas nisu mogli da pritisnu papučicu gasa do krajnjih granica. Sigurno je da će Mercedes taj problem rešiti pre Melburna, ali Ferrari ipak poznaje materiju… Zato Skuderija tvrdi kako je Mercedesov tim još uvek u prednosti”, tvrdi Turini, pa se postavlja pitanje koje nameće ideju da on ima neku krticu u Dajmlerovim pogonima, ili da prosto nagađa?

Kako bilo, sigurna je činjenica da Niki Lauda nije više samouveren, ali i da to što zna još ne izlazi u javnost. Jednostavno, Toto Volf ćuti, vozači takođe prate naređenje, pa o problemu sa radilicom još uvek nemamo nikakve zvanične informacije.

Na kraju, dobro je reći da Turinijeva tvrdnaja kako problem sa kolenastim vratilom, odnosno radilicom pogonske jedinice Mercedesa nije ozbiljna stvar jednostavno ne stoji. Konstrukciona greška može imati različite moguće ishode. Naravno, postavlaja se pitanje letećih i ležećih ležajeva radilice, ali i kvalteta odlivka, odnosno legure koja svakako da bi trebala da bude izdržljivija od onoga što Italijan govori. Jednostavno, ne stoji ni njegova opaska da će se takav problem ukoliko postoji rešiti preko noći, odnosno do treke u Melburnu. Proces rešavanja problema na ovako vitalnom sklopu motora zahteva detaljnu tehničku ekspertizu, ali i modifikacije za koje je potrebno pre svega vreme…

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar