Istražiti trošenje novca na Balkanu

Grupa američkih senatora zatražila je od novoimenovanog državnog sekretara Rexa Tillersona da neodložno i detaljno istraži potrošnju američkog novca na Balkanu.
Među potpisnicima pisma je i nekadašnji republikanski kandidat za predsjednika SAD Ted Cruz. Uz njega, pismo su potpisali i Mike Lee iz Jute, James Inhofe iz Oklahome, David Pardue iz Džoržije, Thom Tillis iz Sjeverne Karoline i senator Bill Cassidy iz Luizijane.

Svijet 15.03.2017 | 12:10
Istražiti trošenje novca na Balkanu
Tražimo neodložnu istragu o tome kako je američki novac trošen u Stejt departmentu i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) da bi se podržale lijevo orijentisane političke grupe i nametala ta opcija suverenim državama. Jedna od takvih grupa koja je primala novac preko USAID-a je Otvoreno društvo, fondacija iza koje stoji Džordž Soroš – navedeno je u izjavi koja je emitovana iz kancelarije senatora Leea.

U pismu senatora državnom sekretaru Tillersonu, ističe se, kako prenosi Avaz, da su američke ambasade u Makedoniji i Albaniji "aktivno godinama intervenisale u politički život" tih država, snažno podržavajući lijevo orijentisane stranke.

To nije dovelo do stabilizacije i unapređenja situacije u tim državama, već naprotiv.

Senatori ističu, kako prenosi list, da je u Albaniji zabilježen rast korupcije, šverca narkoticima i organiziranog kriminala.

- Tokom proteklih nekoliko mjeseci, izabrani zvaničnici i politički lideri stranih država susretali su se sa mnom prenoseći mi razočaravajuće vijesti o američkim aktivnostima u njihovim državama. U njima su i izvještaji o tome kako diplomate favoriziraju svoje političke miljenike, novcima USAID-a se podržavaju ekstremni, a nekada i nasilnički politički aktivisti, te da američka vlada radi na marginalizaciji umjerenih i konzervativnih lidera – naveo je Lee u saopštenju za javnost koje je podržalo ostalih pet senatora.

On je upozorio da su, na primjer, aktivnosti na reformi pravosuđa u Albaniji takve da faktički samo jačaju aktuelnog premijera Edija Ramu i daju mu potpunu kontrolu nad organima države za provođenje zakona.

Senatori su upozorili da su slične primjedbe primili i od drugih zvaničnika država Latinske Amerike i Afrike.

- Najštetnija posljedica američkog miješanja na ovaj način, stavljajući se tako snažno na jednu stranu, dovodi do ogorčenja kod mnogih građana tih zemalja koji tradicionalno podržavaju snažne veze sa SAD. Takve podjele otvaraju prostor agresivnim oportunistima, poput Rusije, da se umiješaju i stvaraju dodatnu štetu – navedeno je u saopštenju senatora.

BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

007

15.03.2017 11:38

gdje je god Soroš tu je blagostanje????

ODGOVORITE
Name

Box

15.03.2017 13:14

Nema nacije na svijetu koja voli Ameriku zbog Sorosa!!!

ODGOVORITE