Истражити трошење новца на Балкану

Група америчких сенатора затражила је од новоименованог државног секретара Реxа Тиллерсона да неодложно и детаљно истражи потрошњу америчког новца на Балкану.
Међу потписницима писма је и некадашњи републикански кандидат за предсједника САД Тед Цруз. Уз њега, писмо су потписали и Мике Лее из Јуте, Јамес Инхофе из Оклахоме, Давид Пардуе из Џоржије, Тхом Тиллис из Сјеверне Каролине и сенатор Билл Цассидy из Луизијане.

Свијет 15.03.2017 | 12:10
Истражити трошење новца на Балкану
Тражимо неодложну истрагу о томе како је амерички новац трошен у Стејт департменту и Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД) да би се подржале лијево оријентисане политичке групе и наметала та опција сувереним државама. Једна од таквих група која је примала новац преко УСАИД-а је Отворено друштво, фондација иза које стоји Џорџ Сорош – наведено је у изјави која је емитована из канцеларије сенатора Лееа.

У писму сенатора државном секретару Тиллерсону, истиче се, како преноси Аваз, да су америчке амбасаде у Македонији и Албанији "активно годинама интервенисале у политички живот" тих држава, снажно подржавајући лијево оријентисане странке.

То није довело до стабилизације и унапређења ситуације у тим државама, већ напротив.

Сенатори истичу, како преноси лист, да је у Албанији забиљежен раст корупције, шверца наркотицима и организираног криминала.

- Током протеклих неколико мјесеци, изабрани званичници и политички лидери страних држава сусретали су се са мном преносећи ми разочаравајуће вијести о америчким активностима у њиховим државама. У њима су и извјештаји о томе како дипломате фаворизирају своје политичке миљенике, новцима УСАИД-а се подржавају екстремни, а некада и насилнички политички активисти, те да америчка влада ради на маргинализацији умјерених и конзервативних лидера – навео је Лее у саопштењу за јавност које је подржало осталих пет сенатора.

Он је упозорио да су, на примјер, активности на реформи правосуђа у Албанији такве да фактички само јачају актуелног премијера Едија Раму и дају му потпуну контролу над органима државе за провођење закона.

Сенатори су упозорили да су сличне примједбе примили и од других званичника држава Латинске Америке и Африке.

- Најштетнија посљедица америчког мијешања на овај начин, стављајући се тако снажно на једну страну, доводи до огорчења код многих грађана тих земаља који традиционално подржавају снажне везе са САД. Такве подјеле отварају простор агресивним опортунистима, попут Русије, да се умијешају и стварају додатну штету – наведено је у саопштењу сенатора.

БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

007

15.03.2017 11:38

гдје је год Сорош ту је благостање????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боx

15.03.2017 13:14

Нема нације на свијету која воли Америку због Сороса!!!

ОДГОВОРИТЕ