S. Koreja: Kina igra kako Amerika svira

Sjeverna Koreja kritikovala je danas Kinu tvrdeći da ta zemlja "igra kako Amerika svira", nakon što je Peking prošle nedjelje zabranio uvoz sjevernokorejskog uglja, nekoliko dana poslije najnovijeg lansiranja rakete koje je lično nadzirao lider Kim Džon-Un.

Svijet 24.02.2017 | 14:00
S. Koreja: Kina igra kako Amerika svira
Sjevernokorejska zvanična novinska agencija KCNA objavila je danas tekst u kojem oštro kritikuje potez Pekinga, koji je obustavom uvoza uglja do kraja godine lišio Pjongjang značajnog priliva deviza, prenosi AFP.

"Ta zemlja, koja sebe predstavlja kao veliku silu, igra kako sviraju SAD. Bez oklijevanja je preduzela nehumane korake kao što je potpuna blokada spoljne trgovine", ističe KCNA.

Sjevernokorejska agencija primećuje da su "ispravni glasovi" taj potez osudili, dok "neprijateljske snage uzvikuju ''bravo".

U tekstu se kaže i da je "kranje djetinjasto" misliti da će Pjongjang obustaviti svoje programe nuklearnog naoružanja i interkontinentalnih balističkih raketa ako ostane bez nešto novca.

"Sjevernokorejski naučnici i tehničari na tome rade neumorno", dodaje agencija.

Kina je u petak saopštila da Peking i Pjongjang ostaju "prijateljski susjedi", ali je ponovila svoje protivljenje nuklearnim ambicijama Pjongjanga.

Peking je uvoz uglja iz Sjeverne Koreje obustavio nekoliko dana nakon što je Pjongjang lansirao raketu što su mnogi vidjeli kao prvo pokazivanje snage Sjeverne Koreje novom predsjedniku SAD Donaldu Trampu, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hasan

24.02.2017 14:30

Ovaj ging bong i Ivica Dacic puno slice jedan drugom.Kao da su dva brata.

ODGOVORITE
Name

Brzi

24.02.2017 14:57

Ljut je kao ris.