Izetbegović i Dodik igraju isto kolo

Mi pozivamo da se stvari vrate u institucije BiH. Ovo se radi da bi se srušio Dejtonski sporazum i ustavni poredak koji je on definisao. U BiH ima mnogo onih koji smatraju da treba srušiti ono što imamo sada da bi ostvarili oni grupne ciljeve ili dobili neku ličnu sigurnost. Ukoliko se ne vratimo u institucije, rušimo Dejton, a mi to nećemo, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić.

Bosna i Hercegovina 20.02.2017 | 22:39
Izetbegović i Dodik igraju isto kolo

On kaže da je to razlog zbog kojeg ne misle da je opcija blokiranje institucija. "Naša opcija je funkcionisanje institucija u interesu građana, ali ako smo mi jedini koji zagovaraju taj princip, a svi ostali gledaju kako potpale ili naprave što veću vatru, onda mi nemamo šanse za uspjeh, istakao je u Dnevniku TV1 Bosić.

On objašnjava da više ono što su dogovarali kada su pravili skupštinsku većinu prije nešto više od dvoje godine, više neće biti moguće provoditi u djelo.
"Da napomenem, naš stav je bio da treba da se bavimo pitanjima od značaja za građane BiH, a da sa strane ostavimo teme koje ne možemo riješiti, a koje će izazivati turbulencije i sukobe. Mi već drugi put imamo istu situaciju. Prije prošlih lokalnih izbora prošle godine, šest mjeseci smo proveli smo raspravljajući o tome da li 9. januar treba da bude Dan RS ili ne. Ta situacija je u zaplećak bacila sve ostale realne inicijative koje se tiču boljeg života građana ovdje i uticala je dijelom na rezultate lokalnih izbora u RS, pa i u FBiH. Bila je dvostrana igra", naglašava Bosić.

On navodi da ovaj put imamo otvaranje teme oko revizije tužbe protiv Srbije od strane BiH. "Kao što je sam Izetbegović prilikom pokretanja te tužbe rekao: "Svjestan sam da će ovo izazvati najdublju krizu od Dejtona do danas", dakle svjesno se ušlo u produkovanje ove, prema mom mišljenju, vještačke krize, koja definiše krizni period koji ne znamo kako će završiti u narednom periodu", kazao je Bosić, navodeći da će se to odraziti i na skupštinsku većinu i funkcionisanje Savjeta ministara BiH.

"U svakom slučaju, to je veliki udarac povjerenju među strankama i među političarima i ne samo da će opteretiti odnose u regiji između BiH i Srbije, nego će opteretiti i interni politički život u BiH", rekao je Bosić.

Po njemu, iz ove perspektive se ne može vidjeti kako će ići ta kriza. "Mi smatramo da institucije treba da rade svoj posao i ova kriza produkovana je time što Predsjedništvo BiH nije uradilo svoj posao, nego je neko uime Predsjedništva BiH sebi uzeo za pravo da donese odluku koja se tiče spoljne politike BiH i predstavljanja BiH pred spoljnim institucijama. U Ustavu BiH isključiva nadležnost Predsjedništva BiH je spoljna politika i zastupanje BiH pred spoljnim institucijama", kazao je Bosić.

"Kada to nije razmatrano u Predsjedništvu BiH, onda je Bakir Izetbegović sebi uzeo za pravo da konsultuje neko tijelo Bošnjaka ili nevladinih organizacija ili političara. Koliko sam čuo, oni su čak i glasali o tome da li da se pokrene revizija ili ne. Umjesto da se glasa u Predsjedništvu BiH i da se odluke uime BiH donose u Predsjedništvu BiH, oni su sebi uzeli za pravo da konsultuju neku drugu instituciju i to je dovelo do ovoga što ja s pravom smatram ustavnom krizom. Ovo je udar na Ustav BiH i otvorilo je ustavnu krizu ko ima pravo da donosi odluke uime BiH", rekao je Bosić, navodeći da očekuje da će Predsjedništvo pričati o ovoj situaciji.

"Predsjedništvo BIH je institucija i mjesto gdje treba pričati o ovoj situaciji, o tome da li treba pokrenuti reviziju tužbe BiH protiv Srbije. Kakav god ishod da bude, ne mogu držati glavu u pijesku. Oni se ponašaju kao nojevi. Oni moraju donijeti bilo kakvu odluku o tome, pa i to da nisu donijeli odluku i to da se ne slažu, pa i to je neka odluka. Odluka mora biti donesena u instituciji", rekao je Bosić.

Govoreći o posljedicama ove krize, Bosić kaže da se ovdje periodično ponavljaju krize koje su simboličkog karaktera i obično su vezane za prošlost, jer je ovdje lako probuditi emocije kod ljudi prikazujući se na način da se borite za neku istinu ili za njihova prava.

"Imamo to s vremena na vrijeme. Ovaj put je Bakir Izetbegović zapalio vatru. Ima dosta onih koji bacaju gorivo na tu vatru ne bi li bila što veća i što jača. Mislim da je Dodik jedan od tih koji baca gorivo da ta kriza bude dublja i veća. Čini mi se da ima i tih koji Dodiku dodaju kanistere sa gorivom, mislim na ove iz reda hrvatskog naroda. Dakle, ima dosta političkog miljea koji bi želio da se vatra razgori i da bude što veća, a da bi ostvarili neke svoje političke ili lične ciljeve. Situacija nije naivna. Doduše, viđena je više puta, periodično se ponavlja, ali ovaj put mislim da je ozbiljnija nego ranije, kao što je to Izetbegović i rekao", rekao je Bosić.

(BN televizija)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

referendum

20.02.2017 21:43

Referendum....tad nisi rusio institucije!?

ODGOVORITE
Name

Ime

20.02.2017 22:00

Naravno da nije, institucije Republike Srpske su podrzale referendum, a ako nisi znao referendum je najvaznija tekovina demokratije! Ako sutra Federacija BiH organizuje referendum o nezavisnosti od BiH, Republika Srpska nece imati nista protiv, jer BiH nije jedinstvena drzava, vec drzavna zajednica Federacije BiH i Republike Srpske!

Name

Dosta je

20.02.2017 22:10

Kakav referendum Referendumom su Srbi odlucivali o sebi, a ne o drugima.Pa nece valjda SDA cistacica Seada slave da nam odredjuje.Vi o nama necete odredjivati.Mi o vama takodje.I mir u kuci.

Name

re referendum

20.02.2017 22:23

Ustav je van snage,referendumom je srusen ustav,a sve ostalo su posljedice toga....

Name

re re referendum

21.02.2017 07:57

Tacno. U ovoj drzavi niko ne zeli da postuje zakone. Najbolje je da se mirno razidjemo ako ne mozemo zivjeti zajedno.

Name

KOLIKO HOĆETE

21.02.2017 08:30

MA GOVORITE VI O REFERNDUMU KOLIKO HOĆETE VI NAM SLAVE ODREDJIVATI NEĆETE.SIGURNO.NIKO.

Name

Bože ima li te?

20.02.2017 21:59

Ovoliko panike nije bilo ni na Treskavici 1993, čisto ludilo. Negativna presuda po Srbiju je nešto opasno, samo što to kriju od nas "budala"... Usput, ako je predsjedništvo jedino ovlašteno za komunikaciju sa međunarodnim institucijama kao što Bosić spomenu, šta se onda onaj Crndak nadigo ko pijevac? Ko je ovde lud?????????

ODGOVORITE
Name

Re

21.02.2017 09:00

Nadigo se jer ga ne slusa ambasadorica koja nece da uruci pismo u kojem stoji da iza revizije ne stoji srpski narod, znaci ne citava bosna

Name

Damir

20.02.2017 22:04

Ovo je vise postalo odvratno sta rade ovi politicari,smece su svi odreda.

ODGOVORITE
Name

He he

21.02.2017 05:47

Manje vise.

Name

srboljub

20.02.2017 22:06

Bosicu nemojte nasjesti na Dodikovju poruku koju on obavezno upucuju svojim kadrovima kad odlaze na funkciju uSarajevo Dodik ovako kaze IDI SMETAJ SABOTIRAJ DATE OMRZNU ON ISADA TAKO SAVJETIJE SVOJE KADROVE PTIMER MAJKICKE MARKOVICKE KOSARCA JEDINO PRODSNOVIC NASTUPA I DJELUJE RACIONALNO

ODGOVORITE
Name

samy

20.02.2017 22:10

I vučić,pa jel moguće da su kod nas uvjek pred izbore neke tenzije.

ODGOVORITE
Name

PUSTI SAD PRICE

20.02.2017 23:07

PUSTI SAD PRICE BOSICU.IMA SVE DA BLOKIRATE.I INTEGRACIJE I PASOSE I SVE ZAKONE.PA NEKA UMJESTO INSTITUCIJA ODLUCUJU IZETBEGOVIC I GANIC.AKO MOGU. A BIO I ON TAMO.LAZ DO LAZI, CUVENI JUGOSLOVEN

ODGOVORITE
Name

Kolo srece

20.02.2017 23:36

E moj Bosicu, zar si to tek sad primjetio da oboje igraju isto kolo. Moglo bi se pomisliti da su cak braca. Samo gledaju svoj interes u dzep. Boli njih briga za narod. A vi svi glasajte i dalje za njih.

ODGOVORITE
Name

Niko i Neko

20.02.2017 23:45

A sto nisi vraco referendum i 9 januar u institucije i glumio finocu.

ODGOVORITE
Name

Scania

21.02.2017 00:36

To si potpuno u pravu al u stvari ni ti nisi od njih dvojice bolji

ODGOVORITE
Name

Alogia

21.02.2017 06:00

Sve je ovo samo DOGOVORENA UJDURMA Dodika,Covica i Izetbegovica,jer su sva trojica maksimalno opljackaka sopstveni narod,i da se ne bi poteglo pitanje enormne pljacke,onda se,pocne sa spinovanjem javnosti.

ODGOVORITE
Name

Na Balkanu

21.02.2017 06:07

Sto prazniju slamu mlatis, to vise budes placen.

ODGOVORITE
Name

Tag

21.02.2017 06:09

Htjeli bi prekompoziciju administracije i zaustavljanje istraga o organizovanom kriminalu i stopiranje optuznica. Sve se vrti oko toga.

ODGOVORITE
Name

Bez komentara

21.02.2017 07:05

Stvarno, bez komentara.

ODGOVORITE
Name

Federalac

21.02.2017 07:28

2016-ta u znaku Dodika, 2017-ta red na Bakira. Jesmo mi ovce

ODGOVORITE
Name

True

21.02.2017 09:51

A pare konstantno kontroliše Čovke.

Name

Dragan

21.02.2017 07:28

Bosić je u pravu. Ne treba napuštati ni jednu instituciju. Naprotiv, tamo treba koristiti postojeća zakonska prava i stopirati odluke nepovoljne po RS.

ODGOVORITE
Name

babotojke

21.02.2017 07:44

Zivjela savremena rodovska zajednica naroda i narodnosti BiH. Use, nase i podase.

ODGOVORITE