Изетбеговић и Додик играју исто коло

Ми позивамо да се ствари врате у институције БиХ. Ово се ради да би се срушио Дејтонски споразум и уставни поредак који је он дефинисао. У БиХ има много оних који сматрају да треба срушити оно што имамо сада да би остварили они групне циљеве или добили неку личну сигурност. Уколико се не вратимо у институције, рушимо Дејтон, а ми то нећемо, рекао је замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић.

Босна и Херцеговина 20.02.2017 | 22:39
Изетбеговић и Додик играју исто коло

Он каже да је то разлог због којег не мисле да је опција блокирање институција. "Наша опција је функционисање институција у интересу грађана, али ако смо ми једини који заговарају тај принцип, а сви остали гледају како потпале или направе што већу ватру, онда ми немамо шансе за успјех, истакао је у Дневнику ТВ1 Босић.

Он објашњава да више оно што су договарали када су правили скупштинску већину прије нешто више од двоје године, више неће бити могуће проводити у дјело.
"Да напоменем, наш став је био да треба да се бавимо питањима од значаја за грађане БиХ, а да са стране оставимо теме које не можемо ријешити, а које ће изазивати турбуленције и сукобе. Ми већ други пут имамо исту ситуацију. Прије прошлих локалних избора прошле године, шест мјесеци смо провели смо расправљајући о томе да ли 9. јануар треба да буде Дан РС или не. Та ситуација је у заплећак бацила све остале реалне иницијативе које се тичу бољег живота грађана овдје и утицала је дијелом на резултате локалних избора у РС, па и у ФБиХ. Била је двострана игра", наглашава Босић.

Он наводи да овај пут имамо отварање теме око ревизије тужбе против Србије од стране БиХ. "Као што је сам Изетбеговић приликом покретања те тужбе рекао: "Свјестан сам да ће ово изазвати најдубљу кризу од Дејтона до данас", дакле свјесно се ушло у продуковање ове, према мом мишљењу, вјештачке кризе, која дефинише кризни период који не знамо како ће завршити у наредном периоду", казао је Босић, наводећи да ће се то одразити и на скупштинску већину и функционисање Савјета министара БиХ.

"У сваком случају, то је велики ударац повјерењу међу странкама и међу политичарима и не само да ће оптеретити односе у регији између БиХ и Србије, него ће оптеретити и интерни политички живот у БиХ", рекао је Босић.

По њему, из ове перспективе се не може видјети како ће ићи та криза. "Ми сматрамо да институције треба да раде свој посао и ова криза продукована је тиме што Предсједништво БиХ није урадило свој посао, него је неко уиме Предсједништва БиХ себи узео за право да донесе одлуку која се тиче спољне политике БиХ и представљања БиХ пред спољним институцијама. У Уставу БиХ искључива надлежност Предсједништва БиХ је спољна политика и заступање БиХ пред спољним институцијама", казао је Босић.

"Када то није разматрано у Предсједништву БиХ, онда је Бакир Изетбеговић себи узео за право да консултује неко тијело Бошњака или невладиних организација или политичара. Колико сам чуо, они су чак и гласали о томе да ли да се покрене ревизија или не. Умјесто да се гласа у Предсједништву БиХ и да се одлуке уиме БиХ доносе у Предсједништву БиХ, они су себи узели за право да консултују неку другу институцију и то је довело до овога што ја с правом сматрам уставном кризом. Ово је удар на Устав БиХ и отворило је уставну кризу ко има право да доноси одлуке уиме БиХ", рекао је Босић, наводећи да очекује да ће Предсједништво причати о овој ситуацији.

"Предсједништво БИХ је институција и мјесто гдје треба причати о овој ситуацији, о томе да ли треба покренути ревизију тужбе БиХ против Србије. Какав год исход да буде, не могу држати главу у пијеску. Они се понашају као нојеви. Они морају донијети било какву одлуку о томе, па и то да нису донијели одлуку и то да се не слажу, па и то је нека одлука. Одлука мора бити донесена у институцији", рекао је Босић.

Говорећи о посљедицама ове кризе, Босић каже да се овдје периодично понављају кризе које су симболичког карактера и обично су везане за прошлост, јер је овдје лако пробудити емоције код људи приказујући се на начин да се борите за неку истину или за њихова права.

"Имамо то с времена на вријеме. Овај пут је Бакир Изетбеговић запалио ватру. Има доста оних који бацају гориво на ту ватру не би ли била што већа и што јача. Мислим да је Додик један од тих који баца гориво да та криза буде дубља и већа. Чини ми се да има и тих који Додику додају канистере са горивом, мислим на ове из реда хрватског народа. Дакле, има доста политичког миљеа који би желио да се ватра разгори и да буде што већа, а да би остварили неке своје политичке или личне циљеве. Ситуација није наивна. Додуше, виђена је више пута, периодично се понавља, али овај пут мислим да је озбиљнија него раније, као што је то Изетбеговић и рекао", рекао је Босић.

(БН телевизија)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

референдум

20.02.2017 22:43

Референдум....тад ниси русио институције!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

20.02.2017 23:00

Наравно да није, институције Републике Српске су подрзале референдум, а ако ниси знао референдум је највазнија тековина демократије! Ако сутра Федерација БиХ организује референдум о независности од БиХ, Република Српска неце имати ниста против, јер БиХ није јединствена дрзава, вец дрзавна заједница Федерације БиХ и Републике Српске!

Name

Доста је

20.02.2017 23:10

Какав референдум Референдумом су Срби одлуцивали о себи, а не о другима.Па неце ваљда СДА цистацица Сеада славе да нам одредјује.Ви о нама нецете одредјивати.Ми о вама такодје.И мир у куци.

Name

ре референдум

20.02.2017 23:23

Устав је ван снаге,референдумом је срусен устав,а све остало су посљедице тога....

Name

ре ре референдум

21.02.2017 08:57

Тацно. У овој дрзави нико не зели да постује законе. Најбоље је да се мирно разидјемо ако не моземо зивјети заједно.

Name

КОЛИКО ХОЋЕТЕ

21.02.2017 09:30

МА ГОВОРИТЕ ВИ О РЕФЕРНДУМУ КОЛИКО ХОЋЕТЕ ВИ НАМ СЛАВЕ ОДРЕДЈИВАТИ НЕЋЕТЕ.СИГУРНО.НИКО.

Name

Боже има ли те?

20.02.2017 22:59

Оволико панике није било ни на Трескавици 1993, чисто лудило. Негативна пресуда по Србију је нешто опасно, само што то крију од нас "будала"... Успут, ако је предсједништво једино овлаштено за комуникацију са међународним институцијама као што Босић спомену, шта се онда онај Црндак надиго ко пијевац? Ко је овде луд?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.02.2017 10:00

Надиго се јер га не слуса амбасадорица која неце да уруци писмо у којем стоји да иза ревизије не стоји српски народ, знаци не цитава босна

Name

Дамир

20.02.2017 23:04

Ово је висе постало одвратно ста раде ови политицари,смеце су сви одреда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

21.02.2017 06:47

Мање висе.

Name

србољуб

20.02.2017 23:06

Босицу немојте насјести на Додиковју поруку коју он обавезно упуцују својим кадровима кад одлазе на функцију уСарајево Додик овако казе ИДИ СМЕТАЈ САБОТИРАЈ ДАТЕ ОМРЗНУ ОН ИСАДА ТАКО САВЈЕТИЈЕ СВОЈЕ КАДРОВЕ ПТИМЕР МАЈКИЦКЕ МАРКОВИЦКЕ КОСАРЦА ЈЕДИНО ПРОДСНОВИЦ НАСТУПА И ДЈЕЛУЈЕ РАЦИОНАЛНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

самy

20.02.2017 23:10

И вучић,па јел могуће да су код нас увјек пред изборе неке тензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПУСТИ САД ПРИЦЕ

21.02.2017 00:07

ПУСТИ САД ПРИЦЕ БОСИЦУ.ИМА СВЕ ДА БЛОКИРАТЕ.И ИНТЕГРАЦИЈЕ И ПАСОСЕ И СВЕ ЗАКОНЕ.ПА НЕКА УМЈЕСТО ИНСТИТУЦИЈА ОДЛУЦУЈУ ИЗЕТБЕГОВИЦ И ГАНИЦ.АКО МОГУ. А БИО И ОН ТАМО.ЛАЗ ДО ЛАЗИ, ЦУВЕНИ ЈУГОСЛОВЕН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коло среце

21.02.2017 00:36

Е мој Босицу, зар си то тек сад примјетио да обоје играју исто коло. Могло би се помислити да су цак браца. Само гледају свој интерес у дзеп. Боли њих брига за народ. А ви сви гласајте и даље за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и Неко

21.02.2017 00:45

А сто ниси врацо референдум и 9 јануар у институције и глумио финоцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сцаниа

21.02.2017 01:36

То си потпуно у праву ал у ствари ни ти ниси од њих двојице бољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алогиа

21.02.2017 07:00

Све је ово само ДОГОВОРЕНА УЈДУРМА Додика,Цовица и Изетбеговица,јер су сва тројица максимално опљацкака сопствени народ,и да се не би потегло питање енормне пљацке,онда се,поцне са спиновањем јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На Балкану

21.02.2017 07:07

Сто празнију сламу млатис, то висе будес плацен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

21.02.2017 07:09

Хтјели би прекомпозицију администрације и заустављање истрага о организованом криминалу и стопирање оптузница. Све се врти око тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без коментара

21.02.2017 08:05

Стварно, без коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федералац

21.02.2017 08:28

2016-та у знаку Додика, 2017-та ред на Бакира. Јесмо ми овце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

21.02.2017 10:51

А паре константно контролише Човке.

Name

Драган

21.02.2017 08:28

Босић је у праву. Не треба напуштати ни једну институцију. Напротив, тамо треба користити постојећа законска права и стопирати одлуке неповољне по РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баботојке

21.02.2017 08:44

Зивјела савремена родовска заједница народа и народности БиХ. Усе, насе и подасе.

ОДГОВОРИТЕ