Ajfelov toranj ima jednu tajnu sobu

Gistav Ajfel je dizajnirao stan koji se nalazi na najvišem spratu Ajfelovog tornja. Za njega isprva niko nije znao, a napravljen je nakon otvaranja ovog simbola Pariza 1889. godine.

Svijet 19.02.2017 | 13:48
Ajfelov toranj ima jednu tajnu sobu
Slavni arhitekta je koristio ovaj stan za svoje lične potrebe. Povremeno bi u njemu ugostio važne ljude poput poznatih pronalazača.

Gistavu su mnogi imućni Francuzi zbog zapanjujućeg pogleda nudili bogastvo kako bi im dao da prenoće u ovom stanu, ali on to nije želeo. 



Stan se sastoji od dve sobe, kuhinje, kupatila i dnevne sobe, a ima spektakularni pogled na glavni grad Francuske. Stan je ispunjen drvenim nameštajem, a zidovi su prekriveni tapetama sa diskretnim šablonom i uljanim slikama.

Od 2015. godine stan je pretvoren u mini-muzej u koji se može nakratko virnuti tokom posete. Svi turisti koji uplate posetu najvišeg dela Ajfelovog tornja imaju tu privilegiju.

Posetioci mogu da vide originalni nameštaj s kraja 19. veka, stare knjige, ali i voštane lutke Gistava Ajfela, njegove ćerke Klare i velikog prijatelja Tomasa Edisona.



Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar