Video: F1 inženjering prije premijere i bljeska blica...!

Bolidi će biti brži do 40 km/č u krivini, gume i karoserije šire, a motori će imati i do 1.000 konjskih snaga.

Ostali sportovi 03.02.2017 | 22:20
Video: F1 inženjering prije premijere i bljeska blica...!
Sve se menja, pa i najbrži cirkus. Ove sezone će doći do drastičnih izmena u inženjeringu bolida Formule 1, pa se očekuje da će se i granice vremena vozača na pistama unaprediti. Govori se o prosečnoj sekundi napretka pri prolasku kroz ciljni pravac na većini staza! To je zbilja veliki pomak u korišćenju turbo-hibridnih bolida.

Sve u svemu, mnoge zanima kako će izgledati novi Mercedes AMG Petronasov bolid? Sudeći po materijalima koji su do sada dostupni, čak i na vizuelnom planu uočljive su dramatične razlike u odnosu na 2016. Nova „srebrna strela w 08“, će imati spušten zadnji spojler, oštrije ivice iza pozicije vozača, ali i kompletno drugačiji prednji aerodinamički sklop.

Da ne pričamo suviše, najbolje je da se vizuelno uverimo u izgled novih bolida. Napominjemo da će sličan izgled imati i vozila ostalih timova. Ferari je obećao 1.000 konjskih snaga, Reno se hvali novim ERS sistemom (enerdži rikaveri sistem), dok Mercedes bar zasad tajnovito krije konkretne činjenice vezane za sistem ogibljenja, kao i za ostale mehaničke i elektronske komponente. U prethodnom periodu se govorilo i o famoznom „fric“ sistemu povezivanja, odnosno usaglašavanja funkcije prednjeg trapa sa zadnjim. Ferari je s tim u vezi optužio Mercedes da se bavi nedozvoljenom tehnikom. Malo je verovatno da je ekipa Totoa Volfa ovom poslu pristupila toliko naivno i ugradila nešto što će FIA lako okarakterisati kao prevaru.

Gledano iz drugog ugla, prvi čovek Mercedes AMG Petronasa još uvek pruža izvestan otpor kada traži da novi vlasnik uspori sa promenama pravila. Toto Volf eksplicitno tvrdi da Formuli 1 ne treba takozvani "beta test"! O tome smo detaljno pisali, ali je za kontekst ove priče neophodno i da podvučemo da je otpor prvog čoveka šampionske ekipe veoma jasan i opravdan. Jednostavna činjenica da njegova ekipa u ovom trenutku, a zaključno sa poslednjom trkom 2016. ima ogromnu tehnološku prednost, daje mu za pravo želju da se ne menja puno toga u budućnosti.

Biće zanimljivo, pa pogledajmo razlike, i uporedimo „w 07“ i „w 0 8“ kako bi shvatili šta se to kuva iza kulisa najbržeg cirkusa!



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar