Savjet Evrope opominje BiH

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je rezoluciju u kojoj je BiH prvi put pozvana da provede odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima "Pilav" i "Zornić", uz opomenu da epilog još čeka i predmet "Sejdić i Finci".

Bosna i Hercegovina 28.01.2017 | 10:09
Savjet Evrope opominje BiH
Sud je u svakom od tih predmeta utvrdio da je njihovim podnosiocima, koji su državljani BiH, onemogućeno da se kandiduju na izborima zbog diskriminatorskih odredaba Ustava BiH.

Poslanik SNSD-a i član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković rekla je da je obaveza svake zemlje da izvršava odluke Evropskog suda za ljudska prava, a posebno BiH, koja je članica Savjeta Evrope.

Markovićeva je dodala da se BiH često pominje kao zemlja koja nije izvršila obaveze, ali da nije najnemarnija, piše "Glas Srpske".

"Vjerujem da su mnogi svjesni da je BiH u ozbiljnoj političkoj krizi i da ima mnogo otvorenih i prečih pitanja koja treba da riješi", rekla je Markovićeva.

Republika Srpska je prije nekoliko godina dala prijedlog u vezi sa realizacijom odluke u predmetu "Sejdić i Finci" koji ide u pravcu da u Ustavu, umjesto Srbin, piše da se bira jedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, ali o ovom pitanju nema dogovora u Federaciji BiH.

Izvor: Agencije/Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Treba Prestati

28.01.2017 10:04

Prestanite vuse optuzivati jedni druge i svoj nerad navaljivati narodima na ledja Sram da vas bude,sve narodne"zastitnike",da ove napacene narode jos vise gurate u bijedu,sve u cilju zastite vasih privilegija.Hajde ti i ostali koji su na drzavnim jaslama kazi kolika bi primanja trebala imati uzimajuci u obzir koliko si,odnosno koliko ste poboljsali zivot onih za cije se interese borite.

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.01.2017 10:18

Savjet evrope treba da se osvrne na diskriminaciju srba koji u tri kantona nisu konstitutivni narod a u federalnom parlamentu takodje diskriinacija srpskih delegata koji nisu zastupljeni proporcionalno i sve odluke takvog parlamenta trebaju biti ponistene a njegov rad trebao bi biti sprijecen a ustavni sud je sve ovo legalizovao svojom odlukom...

ODGOVORITE
Name

Hetrick

28.01.2017 10:32

Ta tri kantona Covic moze rijesiti za dan, to su sve Hdz kantoni. S obzirom na njegovo prijateljstvo sa Dodikom, cudi me da se ne moze postici konstitutivnost Srba u tim kantonima?