Савјет Европе опомиње БиХ

Парламентарна скупштина Савјета Европе усвојила је резолуцију у којој је БиХ први пут позвана да проведе одлуке Европског суда за људска права у случајевима "Пилав" и "Зорнић", уз опомену да епилог још чека и предмет "Сејдић и Финци".

Босна и Херцеговина 28.01.2017 | 10:09
Савјет Европе опомиње БиХ
Суд је у сваком од тих предмета утврдио да је њиховим подносиоцима, који су држављани БиХ, онемогућено да се кандидују на изборима због дискриминаторских одредаба Устава БиХ.

Посланик СНСД-а и члан делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић рекла је да је обавеза сваке земље да извршава одлуке Европског суда за људска права, а посебно БиХ, која је чланица Савјета Европе.

Марковићева је додала да се БиХ често помиње као земља која није извршила обавезе, али да није најнемарнија, пише "Глас Српске".

"Вјерујем да су многи свјесни да је БиХ у озбиљној политичкој кризи и да има много отворених и пречих питања која треба да ријеши", рекла је Марковићева.

Република Српска је прије неколико година дала приједлог у вези са реализацијом одлуке у предмету "Сејдић и Финци" који иде у правцу да у Уставу, умјесто Србин, пише да се бира један члан Предсједништва БиХ из Републике Српске, али о овом питању нема договора у Федерацији БиХ.

Извор: Агенције/Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Треба Престати

28.01.2017 10:04

Престаните вусе оптузивати једни друге и свој нерад наваљивати народима на ледја Срам да вас буде,све народне"заститнике",да ове напацене народе јос висе гурате у биједу,све у циљу застите васих привилегија.Хајде ти и остали који су на дрзавним јаслама кази колика би примања требала имати узимајуци у обзир колико си,односно колико сте побољсали зивот оних за ције се интересе борите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.01.2017 10:18

Савјет европе треба да се осврне на дискриминацију срба који у три кантона нису конститутивни народ а у федералном парламенту такодје дискриинација српских делегата који нису заступљени пропорционално и све одлуке таквог парламента требају бити понистене а његов рад требао би бити спријецен а уставни суд је све ово легализовао својом одлуком...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хетрицк

28.01.2017 10:32

Та три кантона Цовиц мозе ријесити за дан, то су све Хдз кантони. С обзиром на његово пријатељство са Додиком, цуди ме да се не мозе постици конститутивност Срба у тим кантонима?