Deklaracija o evrop. budućnosti BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović iznio je na sastanku lidera koalicije na državnom nivou ideju o potpisivanju političke deklaracije, kojom bi se političari u BiH obavezali da neće stvarati vještačke krize.

Bosna i Hercegovina 28.01.2017 | 08:11
Deklaracija o evrop. budućnosti BiH
"Trebamo potpisati političku deklaraciju kako bi se opredijelili na budućnost a ne na prošlost. To bi bio dokument da se obavežemo kako nećemo praviti sukobe već stvarali kompromis i dogovor", poručio je Borenović.

Radnu verziju "Deklaracije političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine o evropskoj budućnosti, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi" u cijelosti objavio je portal Vijesti.ba:

Zalažući se za ostvarivanje zajedničkih ciljeva koji počivaju na osnovnim, međusobno zavisnim jednako važnim i opšte primjenjivim evropskim vrijednostima slobode, odgovornosti, osnovne jednakosti, pravde, istine i solidarnosti kao prosperiteta,

Prihvatajući da dobrobit Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao konstitutivnih naroda ( u zajednici sa ostalima) i građanima Bosne i Hercegovine smatramo svojom obavezom,

Izražavajući čvrsto opredeljenje za dostizanje evropskih vrijednosti kroz EU integraciju Bosne i Hercegovine,

Potvrđujući neotuđivo pravo na dostojanstvo svakog ljudskog bića u svim fazama njegove egzistencije, a obzirom na kulturnu, nacionalnu, socijalnu i vjersku raznolikost društva u Bosni i Hercegovini,

Iskazujući naše opredeljenje za koncept socijalne tržišne privrede, zasnovan na slobodama koje vrijede za tržište Evropske unije, koji služi očuvanju i razvoju slobodnog tržišta, koji štiti ljudska prava i osnovne slobode i koji je uređen u Ustavu BiH,

Težeći demokratski uređenom društvu koje počiva na vladavini prava, poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda te ostvaruje principe socijalne pravde ka stabilnom i efiksanom političkom sistemu koji će osigurati jednakost svih građana i konstitutivnih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

Mi, stranke potpisnice ovom deklaracijom iskazujemo naše opredjeljenje da trajno, a naročito u narednih šest godina:

1. Promovišemo i podstičemo demokratsku komunikaciju, uzdržavanje od govora mržnje i netolerancije, afirmišemo pozitivne ideje i pokrećemo kreativna rješenja s ciljem da mijenjamo postojeću političku praksu i jačamo političku stabilnost.

2. Otklanjamo blokade u radu institucija BiH, ne dozvoljavajući kršenje Ustava i važećih zakona od strane bilo koje institucije ili organa.

3. Kreiramo, promovišemo i provodimo mjere za brži ekonomski razvoj, smanjenje nezaposlenosti i poboljšanje životnog standarda svih građana, sa posebnim naglaskom za rješavanja pitanja mladih.

4. Osiguramo bezbjednost i sigurnost svih građana beskompromisno se boreći protiv terorizma i svih oblika ugrožavanja slobode i ljudskih prava.

5. Omogućimo otvorenu i bezuslovnu borbu protiv kriminala i korupcije, kao i da tražimo veću efikasnost pravosuđa na ovim pitanjima.

6. Ubrzamo reformske procese za sticanje kandidatskog statusa BiH za pristupanje EU.

7. Uzdržimo od podnošenja apelacija Ustavnom sudu BiH, a u vezi bilo kojeg pitanja kojim bi se osporavao formalno pravni položaj RS, FBiH i BiH i sva prava proistekla iz postojećeg statusa.

8. Uzdržimo od provođenja neposrednog izražavanja građana o pitanjima kojima se može promjeniti postojeće stanje zasnovano na Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH.

9. Pristupimo donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH i stvaranju svih drugih pravno formalnih i praktičnih pretpostavki da građani BiH i njihovi politički predstavnici u potpunosti i samostalno odlučuju o razvoju i budućnosti BiH.

10. Sve eventualne nesporazume proistekle iz različitih političkih stavova rješavamo dogovorom u duhu tolarencije i međusobnog uvažavanja, a sve u interesu građana.

Izvor: Istinito/Vijesti.ba

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

miso

28.01.2017 07:18

Dovoljno je da se samo clna 10. drzite i postujete. Svi ostali ce se sami kazati.

ODGOVORITE
Name

tihi pogled

28.01.2017 07:45

Opet "duhovi" kad ce se pridrzavati slova.

Name

QQ

28.01.2017 14:17

Pa deleracija nad dekleracijama je Dejtonski sporazum pa ga svi tumače kako njima paše ,tako će biti i sa drugim dekleracijama,

Name

Istina

28.01.2017 07:18

Kad ne znaju nista drugo onda se sjete deklaracija i slicnih gluposti.

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.01.2017 07:56

Nama nece pomoci nikakve deklaracije ni obavezujuce ni neobavezujuce jer se one iskljucivo i u pravilu odnose samo na srbe svjedoci smo takvih deklaracija u proslosti.Bosnjake ne zanimaju deklaracije u kojima se poziva na mir i toleranciju sa drugim ljudima jer oni samo vjeruju u unitarnu serijatsku drzavu u kojoj ce samo oni biti dominantni a ostali njima potcinjeni...

ODGOVORITE
Name

re Dragan

28.01.2017 08:34

Otkud ti znas da je serijetska? Provjeri koliko je nezavisnih kandidata pobjedilo na lokalnim izborima, i sta su vec poceli raditi? Otpustaju politicki podobne a postavljaju skolovane. Ima li toga u RS?

Name

Kiki

28.01.2017 08:58

Srpska je unitarna tvorevina..trenutno nesto kao Juzno Africka Republika prije 30 godina.

Name

Re Dragan

28.01.2017 10:23

To sve sto si napisao dešava se u RS . Jedan covijek vam kroji kapu i to kako! Sve vise licite na Rumuniju za vrijeme causeskua.

Name

Hiperion

28.01.2017 07:57

Danas kada postajem pionir!

ODGOVORITE
Name

PDP Mirotvorci

28.01.2017 08:13

Član 9.

ODGOVORITE
Name

Milan

28.01.2017 08:26

Šta sve neće izmisliti, e zašto primate toliki novac.... Kome je bitan ovaj bezvezni papir. Prvo zabrljate stvar do kraja, pa kao nesto napisete i to smatrate uspjehom. GDJE SU PARE ??

ODGOVORITE
Name

@Milan

28.01.2017 08:39

Nemoj samo gledati na pare Milane! Gdje je ljubav, patriJJJJotizam???

Name

Iskren

28.01.2017 08:41

Ovaku Dekleraciju kao da su sacinili strani strucnjaci, sa Bakirom Izetbegovicem i njegovim sledbenicima, bez Izvornog Dejtona, Ito sa svim svojim Segmentima, bilo bi gubljenje RS_e.

ODGOVORITE
Name

Dr

28.01.2017 08:49

Kradu od SDS. Kako ce PDP predloziti deklaraciju kada nemaju nijednog poslanika u BiH? Kuda se vi jadni upinjete, a niste faktor?

ODGOVORITE
Name

kameleon

28.01.2017 08:59

Šta će reći Suvara za ovu deklaraciju?

ODGOVORITE
Name

Bisnjak

28.01.2017 09:00

Nista od te ljubavi,da vidim koji Momak smije da potpise tu Dekleraciju?

ODGOVORITE
Name

zoran

28.01.2017 09:29

Svi protiv Srba kako su za cijepanje BiH kako su za nestanak iste a evo samo Srbi za njeno ostajanje i njeno jacanje.

ODGOVORITE
Name

ZDRAVKO

28.01.2017 10:28

Nije mi jasno zašto je vecina ljudi koja ostavlja negativan komentar protiv svega sto bi vodilo bilo kakvo boljitku.Zar ne bi bilo bolje da se politicari okrenu konacno ekonomskim temama i da zivimo dostojnije.Dosli smo u situaciju da djecu lijecimo sakupljajuci po 1KM preko mobilnih operatera i na to jos usput drzava uzme sebi 17% poreza.Pitam sve ove usijane glave jel ima neka metoda da bolest,bijeda neimastina ,ponizenje i sve ovo sto su nam nazovi elite servirale u proteklih 20 godina izabere samo po naciji ili nekom drugom kljucu.I na kraju volio bi bi pitati usijane glave da li na svijetu znate da postoji bar jedan dobar i plemenit covjek a da je to uspio postici mrzeci druge u učeći djecu da mrze.

ODGOVORITE
Name

Osvit

28.01.2017 10:45

Kad su narodi ovih prostora i Bosnjaci i Srbi i Hrvati bili okrenuti jedni drugima,na ovim prostorima se dobro zivjelo,radilo i smijalo.Politiku i njen rezultat "zavadi pa vladaj" vidimo zadnjih skoro trideset godina, postali smo neprepoznatljivi,zli jedni prema drugima, prezreni i oni kojih se drugi klone,remetilacki faktor u regionu i idealan instrument zloupotreba mocnih.Svijet je postao nepredvidiv,niko ne zna kako ce se sutra ponasati Tramp,Putin,Erdogan, a u sadsnjem odnosu politickih i nacionalnih odnosa bicemo idealan lokmus papir njihovog ponasanja sto je najgori scenario koji nam se moze desiti.Nama je pod hitno potreban ne samo politicki nego i drustveni koncenzus koji treba da ukljuci sve drustvene organizacije,sve vjerske organizacije, ciji primarni cilj treba da bude prevenstveno interes naroda i gradana ove zemlje.Zato i ovu deklaraciju kao pocetak sveobuhvatnog dogovora naroda i gradana ove zemlje treba pozdraviti.

ODGOVORITE
Name

Danilo danilovic

28.01.2017 14:08

SAMO VI GOSPODO IZ PDP a GLUMITE MIROVNJAKE! BAKIR SVAKI DAN PALI A VI CUTITE! NA SLJEDECIM IZBORIMA NECE VAS BITI NIGDJE!

ODGOVORITE
Name

Nedo

28.01.2017 16:07

Hleb,hleba oooo gospodaru...

ODGOVORITE