Декларација о европ. будућности БиХ

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изнио је на састанку лидера коалиције на државном нивоу идеју о потписивању политичке декларације, којом би се политичари у БиХ обавезали да неће стварати вјештачке кризе.

Босна и Херцеговина 28.01.2017 | 08:11
Декларација о европ. будућности БиХ
"Требамо потписати политичку декларацију како би се опредијелили на будућност а не на прошлост. То би био документ да се обавежемо како нећемо правити сукобе већ стварали компромис и договор", поручио је Бореновић.

Радну верзију "Декларације политичких странака из Босне и Херцеговине о европској будућности, идентитету, социјално-тржишној привреди и правној држави" у цијелости објавио је портал Вијести.ба:

Залажући се за остваривање заједничких циљева који почивају на основним, међусобно зависним једнако важним и опште примјењивим европским вриједностима слободе, одговорности, основне једнакости, правде, истине и солидарности као просперитета,

Прихватајући да добробит Бошњака, Хрвата и Срба, као конститутивних народа ( у заједници са осталима) и грађанима Босне и Херцеговине сматрамо својом обавезом,

Изражавајући чврсто опредељење за достизање европских вриједности кроз ЕУ интеграцију Босне и Херцеговине,

Потврђујући неотуђиво право на достојанство сваког људског бића у свим фазама његове егзистенције, а обзиром на културну, националну, социјалну и вјерску разноликост друштва у Босни и Херцеговини,

Исказујући наше опредељење за концепт социјалне тржишне привреде, заснован на слободама које вриједе за тржиште Европске уније, који служи очувању и развоју слободног тржишта, који штити људска права и основне слободе и који је уређен у Уставу БиХ,

Тежећи демократски уређеном друштву које почива на владавини права, поштовању људских права и основних слобода те остварује принципе социјалне правде ка стабилном и ефиксаном политичком систему који ће осигурати једнакост свих грађана и конститутивних народа који живе у Босни и Херцеговини.

Ми, странке потписнице овом декларацијом исказујемо наше опредјељење да трајно, а нарочито у наредних шест година:

1. Промовишемо и подстичемо демократску комуникацију, уздржавање од говора мржње и нетолеранције, афирмишемо позитивне идеје и покрећемо креативна рјешења с циљем да мијењамо постојећу политичку праксу и јачамо политичку стабилност.

2. Отклањамо блокаде у раду институција БиХ, не дозвољавајући кршење Устава и важећих закона од стране било које институције или органа.

3. Креирамо, промовишемо и проводимо мјере за бржи економски развој, смањење незапослености и побољшање животног стандарда свих грађана, са посебним нагласком за рјешавања питања младих.

4. Осигурамо безбједност и сигурност свих грађана бескомпромисно се борећи против тероризма и свих облика угрожавања слободе и људских права.

5. Омогућимо отворену и безусловну борбу против криминала и корупције, као и да тражимо већу ефикасност правосуђа на овим питањима.

6. Убрзамо реформске процесе за стицање кандидатског статуса БиХ за приступање ЕУ.

7. Уздржимо од подношења апелација Уставном суду БиХ, а у вези било којег питања којим би се оспоравао формално правни положај РС, ФБиХ и БиХ и сва права проистекла из постојећег статуса.

8. Уздржимо од провођења непосредног изражавања грађана о питањима којима се може промјенити постојеће стање засновано на Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ.

9. Приступимо доношењу закона о Уставном суду БиХ и стварању свих других правно формалних и практичних претпоставки да грађани БиХ и њихови политички представници у потпуности и самостално одлучују о развоју и будућности БиХ.

10. Све евентуалне неспоразуме проистекле из различитих политичких ставова рјешавамо договором у духу толаренције и међусобног уважавања, а све у интересу грађана.

Извор: Истинито/Вијести.ба

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

мисо

28.01.2017 07:18

Довољно је да се само цлна 10. дрзите и постујете. Сви остали це се сами казати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тихи поглед

28.01.2017 07:45

Опет "духови" кад це се придрзавати слова.

Name

QQ

28.01.2017 14:17

Па делерација над деклерацијама је Дејтонски споразум па га сви тумаче како њима паше ,тако ће бити и са другим деклерацијама,

Name

Истина

28.01.2017 07:18

Кад не знају ниста друго онда се сјете декларација и слицних глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.01.2017 07:56

Нама неце помоци никакве декларације ни обавезујуце ни необавезујуце јер се оне искљуциво и у правилу односе само на србе свједоци смо таквих декларација у прослости.Босњаке не занимају декларације у којима се позива на мир и толеранцију са другим људима јер они само вјерују у унитарну серијатску дрзаву у којој це само они бити доминантни а остали њима потцињени...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган

28.01.2017 08:34

Откуд ти знас да је серијетска? Провјери колико је независних кандидата побједило на локалним изборима, и ста су вец поцели радити? Отпустају политицки подобне а постављају сколоване. Има ли тога у РС?

Name

Кики

28.01.2017 08:58

Српска је унитарна творевина..тренутно несто као Јузно Африцка Република прије 30 година.

Name

Ре Драган

28.01.2017 10:23

То све сто си написао дешава се у РС . Један цовијек вам кроји капу и то како! Све висе лиците на Румунију за вријеме цаусескуа.

Name

Хиперион

28.01.2017 07:57

Данас када постајем пионир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДП Миротворци

28.01.2017 08:13

Члан 9.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.01.2017 08:26

Шта све неће измислити, е зашто примате толики новац.... Коме је битан овај безвезни папир. Прво забрљате ствар до краја, па као несто написете и то сматрате успјехом. ГДЈЕ СУ ПАРЕ ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Милан

28.01.2017 08:39

Немој само гледати на паре Милане! Гдје је љубав, патриЈЈЈЈотизам???

Name

Искрен

28.01.2017 08:41

Оваку Деклерацију као да су сацинили страни струцњаци, са Бакиром Изетбеговицем и његовим следбеницима, без Изворног Дејтона, Ито са свим својим Сегментима, било би губљење РС_е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

28.01.2017 08:49

Краду од СДС. Како це ПДП предлозити декларацију када немају ниједног посланика у БиХ? Куда се ви јадни упињете, а нисте фактор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

28.01.2017 08:59

Шта ће рећи Сувара за ову декларацију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бисњак

28.01.2017 09:00

Ниста од те љубави,да видим који Момак смије да потписе ту Деклерацију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

28.01.2017 09:29

Сви против Срба како су за цијепање БиХ како су за нестанак исте а ево само Срби за њено остајање и њено јацање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗДРАВКО

28.01.2017 10:28

Није ми јасно зашто је вецина људи која оставља негативан коментар против свега сто би водило било какво бољитку.Зар не би било боље да се политицари окрену конацно економским темама и да зивимо достојније.Досли смо у ситуацију да дјецу лијецимо сакупљајуци по 1КМ преко мобилних оператера и на то јос успут дрзава узме себи 17% пореза.Питам све ове усијане главе јел има нека метода да болест,биједа неимастина ,понизење и све ово сто су нам назови елите сервирале у протеклих 20 година изабере само по нацији или неком другом кљуцу.И на крају волио би би питати усијане главе да ли на свијету знате да постоји бар један добар и племенит цовјек а да је то успио постици мрзеци друге у учећи дјецу да мрзе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

28.01.2017 10:45

Кад су народи ових простора и Босњаци и Срби и Хрвати били окренути једни другима,на овим просторима се добро зивјело,радило и смијало.Политику и њен резултат "завади па владај" видимо задњих скоро тридесет година, постали смо непрепознатљиви,зли једни према другима, презрени и они којих се други клоне,реметилацки фактор у региону и идеалан инструмент злоупотреба моцних.Свијет је постао непредвидив,нико не зна како це се сутра понасати Трамп,Путин,Ердоган, а у садсњем односу политицких и националних односа бицемо идеалан локмус папир њиховог понасања сто је најгори сценарио који нам се мозе десити.Нама је под хитно потребан не само политицки него и друствени концензус који треба да укљуци све друствене организације,све вјерске организације, цији примарни циљ треба да буде превенствено интерес народа и градана ове земље.Зато и ову декларацију као поцетак свеобухватног договора народа и градана ове земље треба поздравити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данило даниловиц

28.01.2017 14:08

САМО ВИ ГОСПОДО ИЗ ПДП а ГЛУМИТЕ МИРОВЊАКЕ! БАКИР СВАКИ ДАН ПАЛИ А ВИ ЦУТИТЕ! НА СЉЕДЕЦИМ ИЗБОРИМА НЕЦЕ ВАС БИТИ НИГДЈЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недо

28.01.2017 16:07

Хлеб,хлеба оооо господару...

ОДГОВОРИТЕ