BiH: Novi pokušaj centralizovanja?

Agencija za bezbednost hrane BiH ignoriše institucije Republike Srpske prilikom izrade normativa koji se tiču bezbednosti hrane.

Bosna i Hercegovina 28.01.2017 | 07:47
BiH: Novi pokušaj centralizovanja?
U Privrednoj komori RS kažu da je, prema postojećim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, Agencija obavezna da se pre dostavljanja akata Upravnom odboru Agencije i Savetu ministara BiH konsultuje sa institucijama vlasti u entitetima i nadležnim privrednim komorama, kako bi se proizvođačima hrane omogućilo da daju komentare i predloge na pravilnike.

"Mi to objedinjujemo i, uz koordinaciju sa nadležnim ministarstvima u Srpskoj, dostavljamo u Agenciju za bezbednost hrane. Međutim, pre par dana smo dobili iz Spoljnotrgovinske komore BiH informaciju u kojoj su tražili od nas da firmama dostavimo dva pravilnika u nacrtu, u cilju prikupljanja komentara, a koje bi onda te firme same dostavile u Spoljnotrgovinsku komoru (STK). Tako bi se Komora RS zaobišla, a firme u RS bi dobile pravilnike koje odredi STK", kaže Slavko Stevanović, sekretar Udruženje poljoprivrede pri Privrednoj komori RS (PK RS).

Agenciji za hranu BiH dostavili su dopis u očekivanju da se greška ispravi.

"Uz zapostavljanje naše komore kao nadležne institucije, daje se značaj STK kao da su oni Privredna komora BiH, koja je iznad entitetskih komora, što nije tačno", ističe Stevanović.

Na ovaj način, strahuju u Srpskoj, utire se put za osnivanje Privredne komore BiH, kojoj bi entitetske komore bile podređene. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS naglašavaju da je bezbednost hrane u nadležnosti entiteta.

"Postoje strukture vlasti na nivou BiH koje bi rado centralizovale pitanja bezbednosti hrane kroz donošenje podzakonskih akata na nivou BiH", ističe Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva.

U Agenciji tvrde da ne postoje problemi i da poštuju sve propise.

"Savet ministara je doneo oko 150 propisa o hrani, a mi smo dostavljali nacrte propisa na komentare nadleżnim organima BiH, entiteta i Brčko distrikta", kažu u Agenciji.

Agencija za bezbednost hrane BiH dostavila je Savetu ministara Program rada za 2017, koji je već usvojen.

"Pri tome, Program nije razmatran na Upravnom odboru Agencije niti je konsultovano Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, čime je prekršen Ustav BiH i Zakon o hrani BiH", ističe Slavko Stevanović.

Izvor: Blic.rs
Foto: EuroBlic / RAS Srbija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Karadoz

28.01.2017 07:01

Definitivno niste normalni, sta treba prepustiti controle hrane entitetima pa da uvozi kako ko hoce a stanovnistvo neka plati politicka prepucavanja. Ovo je samo dokaz da je ljudska glupost bezgranicna a pohlepa da ne govorim.

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

28.01.2017 07:54

Svaka cast za komentar.

Name

@Karađoz

28.01.2017 08:23

Treba plaćati 16 agencija za jednu te istu stvar, ipak smo mi velesila. Imamo stanovnika kao jedna prosječna srednja škola u Kini koju vodi jedan direktor sa sekretaricom, a napeli se kao da smo veći od Rusije i Amerike zajedno. Ovo su tražili upravo "braća" Rusi kao uslov da odblokiraju zabranu uvoza, jednu agenciju i JEDAN broj telefona za komunikaciju...

Name

re karadoz

28.01.2017 08:35

A sta treba na tkz bih.vi niste normalni.znaci kad se radi mimo zakona na stetu srpske onda to je uredu.sto reko Sojic nece da moze . srpska odlucuje i srpski proizvodjaci sta je za njija najbolje.

Name

Dragan

28.01.2017 08:04

Ma kakva crna kontrola i bezbednost hrane sta je sa vama uvozi se sve i svasta bez ikakve kontrole zaledjeno meso staro sto godina otpad za kafilerije itd.Od prvog februara ce ulaziti jos vise roba bezcarinski sto ce nasu poljoprivredu dovesti do kolapsa...

ODGOVORITE
Name

Strah

28.01.2017 08:22

Stranacki uhljebi bi sve uradili samo da zadrze svoje fotelje.

ODGOVORITE
Name

Re

28.01.2017 09:44

Ma nemaju pojma poljuprivrednici i proizvodjaci hrane sta im treba.Predlog ce uputiti nekakav diplomirani tesar iz SNSDa uhljebljen u agenciji.

Name

Zidar

28.01.2017 10:15

Tesaru, u Agenciji radi kadar Saveza za promjene, a ne SNSD-a. Možeš se bar malo edukovati.

Name

Re Zidar

28.01.2017 11:21

Jesu na nivou BIH.Mislio sam na agenciju u okviru privredne komore RS.

Name

ocito

28.01.2017 08:23

Kod nas kontrole hrane svakako nema,uvozi se sve i svasta.

ODGOVORITE