БиХ: Нови покушај централизовања?

Агенција за безбедност хране БиХ игнорише институције Републике Српске приликом израде норматива који се тичу безбедности хране.

Босна и Херцеговина 28.01.2017 | 07:47
БиХ: Нови покушај централизовања?
У Привредној комори РС кажу да је, према постојећим правилима за израду правних прописа у институцијама БиХ, Агенција обавезна да се пре достављања аката Управном одбору Агенције и Савету министара БиХ консултује са институцијама власти у ентитетима и надлежним привредним коморама, како би се произвођачима хране омогућило да дају коментаре и предлоге на правилнике.

"Ми то обједињујемо и, уз координацију са надлежним министарствима у Српској, достављамо у Агенцију за безбедност хране. Међутим, пре пар дана смо добили из Спољнотрговинске коморе БиХ информацију у којој су тражили од нас да фирмама доставимо два правилника у нацрту, у циљу прикупљања коментара, а које би онда те фирме саме доставиле у Спољнотрговинску комору (СТК). Тако би се Комора РС заобишла, а фирме у РС би добиле правилнике које одреди СТК", каже Славко Стевановић, секретар Удружење пољопривреде при Привредној комори РС (ПК РС).

Агенцији за храну БиХ доставили су допис у очекивању да се грешка исправи.

"Уз запостављање наше коморе као надлежне институције, даје се значај СТК као да су они Привредна комора БиХ, која је изнад ентитетских комора, што није тачно", истиче Стевановић.

На овај начин, страхују у Српској, утире се пут за оснивање Привредне коморе БиХ, којој би ентитетске коморе биле подређене. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС наглашавају да је безбедност хране у надлежности ентитета.

"Постоје структуре власти на нивоу БиХ које би радо централизовале питања безбедности хране кроз доношење подзаконских аката на нивоу БиХ", истиче Александар Мацановић, портпарол Министарства.

У Агенцији тврде да не постоје проблеми и да поштују све прописе.

"Савет министара је донео око 150 прописа о храни, а ми смо достављали нацрте прописа на коментаре надлеżним органима БиХ, ентитета и Брчко дистрикта", кажу у Агенцији.

Агенција за безбедност хране БиХ доставила је Савету министара Програм рада за 2017, који је већ усвојен.

"При томе, Програм није разматран на Управном одбору Агенције нити је консултовано Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, чиме је прекршен Устав БиХ и Закон о храни БиХ", истиче Славко Стевановић.

Извор: Блиц.рс
Фото: ЕуроБлиц / РАС Србија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Карадоз

28.01.2017 07:01

Дефинитивно нисте нормални, ста треба препустити цонтроле хране ентитетима па да увози како ко хоце а становниство нека плати политицка препуцавања. Ово је само доказ да је људска глупост безграницна а похлепа да не говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

28.01.2017 07:54

Свака цаст за коментар.

Name

@Карађоз

28.01.2017 08:23

Треба плаћати 16 агенција за једну те исту ствар, ипак смо ми велесила. Имамо становника као једна просјечна средња школа у Кини коју води један директор са секретарицом, а напели се као да смо већи од Русије и Америке заједно. Ово су тражили управо "браћа" Руси као услов да одблокирају забрану увоза, једну агенцију и ЈЕДАН број телефона за комуникацију...

Name

ре карадоз

28.01.2017 08:35

А ста треба на ткз бих.ви нисте нормални.знаци кад се ради мимо закона на стету српске онда то је уреду.сто реко Сојиц неце да мозе . српска одлуцује и српски производјаци ста је за њија најбоље.

Name

Драган

28.01.2017 08:04

Ма каква црна контрола и безбедност хране ста је са вама увози се све и сваста без икакве контроле заледјено месо старо сто година отпад за кафилерије итд.Од првог фебруара це улазити јос висе роба безцарински сто це насу пољопривреду довести до колапса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страх

28.01.2017 08:22

Странацки ухљеби би све урадили само да задрзе своје фотеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2017 09:44

Ма немају појма пољупривредници и производјаци хране ста им треба.Предлог це упутити некакав дипломирани тесар из СНСДа ухљебљен у агенцији.

Name

Зидар

28.01.2017 10:15

Тесару, у Агенцији ради кадар Савеза за промјене, а не СНСД-а. Можеш се бар мало едуковати.

Name

Ре Зидар

28.01.2017 11:21

Јесу на нивоу БИХ.Мислио сам на агенцију у оквиру привредне коморе РС.

Name

оцито

28.01.2017 08:23

Код нас контроле хране свакако нема,увози се све и сваста.

ОДГОВОРИТЕ