Vigemark: Sačekajte sa Ustavnim sudom

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas u Sarajevu da bi svaka izmjena vezana za Ustavni sud BiH zahtijevala izmjenu Ustava Bosne i Hercegovine jer su uloga i položaj te institucije vrlo jasno definisani u Ustavu.

Bosna i Hercegovina 27.01.2017 | 22:47
Vigemark: Sačekajte sa Ustavnim sudom
Upitan o zahtjevu za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, Vigemark je rekao da, koliko mu je poznato, ne postoji konsenzus o tom pitanju zbog čega pokretanje tog pitanja oduzima vrijeme i energiju koje bi trebalo iskoristiti za reforme.

"Po mom mišljenju, pitanje Ustavnog suda ali i druga politička pitanja najbolje bi bilo rješavati kroz proces integracija u EU nakon dobijanja statusa zemlje kandidata. Sačekajte malo s tim pitanjima", rekao je Vigemark.

(Fena)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Čovjek

27.01.2017 14:54

Dobro reče.

ODGOVORITE
Name

Realno

27.01.2017 22:31

A šta je ovdje dobro, osim što je lupio glupost, da se u izmjene ide nakon dobijanja kandidatskog statusa. A kandidatskog statusa nema bez odlaska stranaca iz institucija BiH... pa se vrtimo u krug. Krajnje je vrijeme da stranci odu iz svih institucija BiH, jer ovako ovo nije suverena zemlja. Ko će je kao takvu primiti u EU ili bilo koji drugu asocijaciju.

Name

oci

28.01.2017 00:04

Zar ti nevidis bezakonje i korupciju u pravosudnom sistemu....

Name

Miro

27.01.2017 15:03

Čovjek objasnio. Ali o čemu će se raspravljati narednih mjeseci? Nećemo valjda o ekonomiji, školstvu ili nedajbože zdravstvu?

ODGOVORITE
Name

Yeah

27.01.2017 15:41

Glupo bi bilo raspravljati i o nezaposlenosti, korupciji i o organizovanom kriminalu, a posebno o prevelikim platama politicara, oni ne kao da su plave krvi nego rijetki, jos neotkriveni rijetki elementi,

Name

007

27.01.2017 15:19

Znači nikad,jer smo mnooooooooooogo daleko od EU

ODGOVORITE
Name

Gegula

27.01.2017 15:23

Ko ovdje koga pravi budalom? Dodik i Čović "prave" novi zakon o Ustavnom sudu BiH, a g-din Vigemark tvrdi da to ne može bz promjene Ustava BiH. Osim toga, sasvim je sigurno da bošnjačka strana neće pristati na Dodikov i Čovićev zakon tako da če se to dugo vrtiti u krugu, a ekonomija i standard građana će biti zapostavljeni.

ODGOVORITE
Name

Kesten

27.01.2017 16:46

Pa malo skontaj sta je pisac htio da kaze ... ako se Dodik i Covic dogovore sada (to ne mora biti Dodik i Covic moze bitli bilo koji drugi buduci politicki predstavnik ova dva naroda), sta to treba da znaci ... to znaci da ce "medjunarodna zajednica" morati da mijenja svoju politiku prema BiH a samim tim i g. Bakir I. nece vise moci zakuvavati izmedju nas samih a i nas i drugih na prostorima RS a i sire. A ta tvoja prica o ekonomiji, zaposljavanju ... od tog nema nista dok se ne oslobodimo od nevladinih organizacija, komesara za ovo ono, predstavnika za ovo i ono, strucnjaka za ekonomiju itd itd. Ima jedna "mala" zemlja malo veca od nas koja je bila na koljenima 90'tih. Sve sto je se moglo opljackati i prenjeti na zapad prenijelo se (naravno uz pomoc stranih investicija) a potom uz toboz frazu ljudska prava, demokratije, ljudske slobode pokusalo je se demografski, ekonomski a zatim i vojnim putem "osloboditi" a potom su mislili je i podijeliti i eksploatisati u nedogled. ali "njet" (bar za sada nisu uspjeli). Ali mi im dodjemo kao dobar poligon za vjezbu. Jesi li sad skonto ili si vec sve znao ali malo pucas reklamu "strane investicije, ekonomija, zaposljavanje, Evroatlanske integracije, ljudska prava i slobode ..."

Name

hercegovac

27.01.2017 17:01

Dodik i Čović su dogovorili podjelu BiH što podrazumjeva mnogo ustupaka na štetu Republike Srpske odnosno pripajanje čitavih naselja takozvanom trećem entitetu. To podrazumjeva i utapanje Berkovića u opštinu Stolac kako bi HE Dabar posle izgradnje u RS pripala Čoviću i bila bi korištena za njihov zajednički projekat.

Name

pirmo pirmo

27.01.2017 17:04

Čuj ekonomija i standard građana??? O čemu ti pričaš??u kojem rječniku to nađe to nisam čuo od 90-tih god.

Name

patriota ,

27.01.2017 17:31

Moje licno misljenje je da su se Srbi borili protiv bosne kakvu je planiro alija a sad na tom radi njegov bakir . znaci kad medju narodna zajednica radi protiv interesa R.S muslimanima je ok cim se srbi usprotive ovi odma da se radi protiv dejtona.i tako jos moze trajat 100 god.zato iako ne cijenim dodika slazem se da se treba odvojit I onda treba radit na svima za koje se zna da su se bavili kriminalom pa I dodika.njima treba srbi da sude a ne neki srbomrzci.

Name

NE ZNA SE CIJI JE U CIJOJ

27.01.2017 17:49

Mene sve ovo podsjeca na seriju "Lud, zbunjen, normalan" Recimo na jednoj strani Covic i Bakir su za to da BH prizna Kosovo a Dodike je protiv. Na drugoj strani Dodik i Covic su za promjenu ustava, a Bakir je protiv

Name

Prle

27.01.2017 16:02

Kratko i jasno.

ODGOVORITE
Name

Kesten

27.01.2017 17:55

Opet ona "klasika" Dodik i Covic (sutra ce bit Ivanic i neko drugi). Kome ne odgovara dogovor Srba i Hrvata u BiH (nekazem da ga treba biti)? Ko zeli da "ko-bajage" ima istorijski dogovor Bosnjaka i Srba (nekazem da narodi to ne zele)? Ko je proigravao Hrvate prije ovih izbora a nas poslije ovih izbora? Pa to svi znamo samo oni koji padaju na pricu ovi ce nam uzet' ovo ili ono, ili su naivni (uuuhh, dogovorili su ovaj uzima moju medju.."e Dino necemo tako -- Sjecas li se Doli Bel") ili znaju sta pricaju al' malo zakuvavaju.

Name

Hiti

27.01.2017 18:53

Zavadi pa vladaj.Covic to dobro koristi.Zavadi Dodika sa Bakirom a on se tu nadje kao mirotvorac da ispravlja krive Drine.Dodik ga treba da parira Bakiru , a Bakir ga treba da parira Dodiku..Dok se ova dvojica "kolju" on radi svoj posao..

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.01.2017 09:47

Lupetanje! Ustavni sud BiH je sredstvo političkog pritiska Bošnjaka nad druga dva naroda. Isto važi u za Sud i Tužilaštvo BiH. Zbog te činjenice u BiH ne postoji vladavina prava, a gde toga nema nema ni sloboda.

ODGOVORITE