Optužnica protiv Vikića, Pušine...

Sud Bosne i Hercegovine je 13. januara potvrdio optužnicu koja optužene Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Bosna i Hercegovina 27.01.2017 | 10:54
Optužnica protiv  Vikića, Pušine...
Optužnica tereti optužene da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije BiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu Vojske Republike Srpske stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske.
 
Dalje se navodi da se Dragan Vikić tereti da je u svojstvu komandanta Odreda milicije, Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da preduzmu potrebne i razumne mjere da počinioci krivičnog djela budu kažnjeni.

Izvor: Vijesti.ba 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Nikola

27.01.2017 09:58

A Herenda.

ODGOVORITE
Name

re Nikola

27.01.2017 11:46

Uživa imunitet koji mu je obezbjedila SDA i gostoprimstvo u. kako se priča, Holandiji. Ovo je farsa u kojoj će se voditi postupak protiv lica koja nisu direktni izvršioci. Presuda će glasiti nisu krivi, i predmet će se tako zatvoriti.Dovođenjem Herende pred tužilaštvo i sud bila bi velika blamaža za politički i vojni vrh tzv . rbih. kojom bi se narušio karakter rata. Svakako da se čeka da vrijeme ''pojede'' sve dokaze o nedjelima ševa.

Name

007

27.01.2017 10:13

Vreme je da i ti progovoriš.

ODGOVORITE
Name

valter

27.01.2017 10:26

Sta je sa Herendom I Sevama , I ptice na grani znaju ko je kriv za ove likvidacije , medjutim kopajuci po Sevama dolazi se Izetbeogovica , bice na kraju , tresla se gora rodio se mis !

ODGOVORITE
Name

Cirkus

27.01.2017 10:59

Vikić veze nema sa ovim što se spominje, tužilaštvo zna u najmanji detalj ko je iza navodnih ubistava, znaju i djeca u vrtićima. Zna se gdje su ubice, šta su doručkovali i šta su večerali. Ovo mi više liči na pokušaj provociranja malo većih incidenata. Poznavajući koliko poštovanje u Sarajevu uživa Vikić, mogli bi Sarajlije zapaliti Bakira i predsjedništvo skupa (ako Bog da). Kakvi se talovi lome preko njegovih leđa ostaje da se vidi...

ODGOVORITE
Name

Dragan

27.01.2017 12:24

Pa to je onda odlično! Neka Vikić na sudu iznese svoja saznanja, a verujem da ih ima. Bitno je da istina izađe na videlo i da krivci, ne bilo ko nego krivci, budu osuđeni. Neka Vikić u javnost iznese ono što zna.

Name

Dragan

27.01.2017 11:17

Ko piše ove optužnice? Taj ih piše tako da padnu na sudu! Nisu oni ubili nikakve pripadnike VRS, ubili su zarobljene pripadnike JNA koja je bila jedina regularna vojna sila u tom momentu. Sve ostalo su bile paravojske i parapolicije.

ODGOVORITE
Name

Re

27.01.2017 12:23

Nije bila legalna jer je BiH vec bila medjunarodno priznata drzava.

Name

rere

27.01.2017 13:41

22. Aprila kada se zločin dogodio JNA je bila legalno prisutna u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini. Do 15.05.1992. godine su vođeni pregovori i dogovori o povlačenju vojnih efektiva JNA iz tzv.bih. U to vrijeme, po naređenju SDA vršeni su napadi na vojne objekte, radi izazivanja sukoba i opravdavanja rata, na koji su se odlučili alija izetbegović i njegovi poslušnici. Redali su se zločini kao što je ubijanje vojnika JNA na Skenderiji, Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona itd. U građanskom i vjerskom ratu koje je zadesio ovaj region niko nije nevin . Zločina je bilo na svim stranama i za to trebaju svi da odgovaraju koji su ih činili.

Name

Re Dragan

27.01.2017 13:47

Opet se krijes iza srpsko imena rdjo! Pitaj babu koju si ti slavu preci slavil??!

Name

Dragan

28.01.2017 09:28

Za re dragan: ne znam da li se ovaj komentar odnosi na mene. nešto si ti pomešao, prijatelju. ja nemam babu, imam oca, znam koju slavu slavim i nikad se nisam krio iza bilo kakvog imena. preporučujem ti da pažljivije pročitaš moj komentar i razumećeš šta sam želeo da kažem.

Name

Dragutin

27.01.2017 11:39

Ti baš baš umeš da odabereš stranu.Podržavaš neki narod bez istorije,bez adrese ulice i broja.Svaka ti čast na izboru strane.I za njih praviš zločine nad Srbima.E moj Dragane vidi se da si bio običan pandur koji nezna ni svoje poreklo.Pronađi se u narodnoj pesmi “Janičar“, da si je ikad poslušo ne bi tako nešto počinio Dragane-Janičare naš 20-tog veka.

ODGOVORITE
Name

Нешо

27.01.2017 12:03

А Зоран Чегар...

ODGOVORITE