Vlasti u BiH tražile podatke o 115 osoba

Vlasti u Bosni i Hercegovini uputile su “Fejsbuku” u prvih šest mjeseci 2016. godine trinaest zahtjeva za dostavu podataka povezanih sa korisničkim računima na popularnoj društvenoj mreži.

Bosna i Hercegovina 23.12.2016 | 09:20
Vlasti u BiH tražile podatke o 115 osoba
“Fejsbuk” je u svom izveštaju o transparentnosti naveo da su organi vlasti iz BiH uputili trinaest zahtjeva koji se odnose na trideset korisnika od januara do juna 2016. godine, piše Klix.ba

U istom periodu prošle godine BiH je “Fejsbuku” uputila 17 zahtjeva koji se odnose na 38 korisničkih računa, dok je u drugoj polovini godine dostavljeno 5 zahtjeva za 7 korisnika.

U prevodu, to bi značilo da su vlasti BiH prošle godine uputile 22 zahtjeva za dostavu podataka, a koji se odnose na 45 “Fejsbuk” korisnika.

Ove godine organi bezbjednosti BiH uputile se i šest zahtjeva za devet korisnika kojim se traži čuvanje podataka u toku pravnog procesa.

“Fejsbuk” je naveo kako se to odnosi na čuvanje informacija u periodu od 90 dana zbog službenih istraga koje se vode u zemljama koje upućuju zahtjeve. Iz ove firme navode da oni odgovaraju samo na zahtjeve koji se tiču krivičnih postupaka i da jednostavno ne odgovaraju na preopširne i nejasne zahtjeve.

Što se tiče prošlih godina, vlasti iz BiH uputile su 2014. godine deset zahtjeva za 15 osoba, a 2013. godine osam zahtjeva za 16 korisnika.

Podsjećamo, “Fejsbuk” je objavio da je u 2016. godini za 27 odsto povećan broj zahtjeva vlada da im se dostave podaci povezani sa korisničkim računima na popularnoj društvenoj mreži. U izvještaju o transparentnosti ove firme navedeno je da su svjetske vlade u prvih šest mjeseci 2016. godine uputile 59.229 zahtjeva za dostavu podataka.

Najviše zahtjeva (56 odsto) stiglo je iz Sjedinjenih Američkih Država i oni su uglavnom bazirani na sporazumu o tajnosti, što u prevodu znači da korisnici nikada neće saznati da su vlasti imale pristup njihovim podacima.

(Klix.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar