Poštovati ljudska prava migranata

Ministarstvo bezbjednosti BiH pozvalo je povodom 18. decembra - Međunarodnog dana migranata, sve institucije da ulože neophodne napore kako bi na najbolji mogući način odgovorile aktuelnim migracijskim izazovima, poštujući ljudska prava svih migranata.

Bosna i Hercegovina 18.12.2016 | 10:49
Poštovati ljudska prava migranata
Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopšteno je da je tokom ove godine BiH nastavila da razvija migracijski pravni okvir donošenjem više dokumenata, kako bi poboljšala upravljanje migracijskim tokovima i unaprijedila prava migranata.

"Kreirajući strateški okvir za upravljanje migracijama i azilom, BiH je prepoznala zakonite migrante kao lica koje svojim vještinama i sposobnostima mogu da pridonesu razvoju i napretku zemlje", navedeno je u saopštenju.

Prema navodima iz Ministarstva, BiH je pokazala odlučnost u smanjenju nezakonitih kretanja i suzbijanju krijumčarenja i trgovine ljudima u različite svrhe.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2000. godine proglasila je 18. decembar Međunarodnim danom migranata.

Na taj dan, 1990. godine, usvojena je Konvencija o zaštiti prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica.

Migracije se smatraju jednim od najvećih globalnih izazova na početku 21. vijeka jer je danas više ljudi u pokretu, nego u bilo kojem drugom trenutku u istoriji čovječanstva.

Uzrok za veliku pokretljivost može se pronaći u ekonomskim razlozima, ali i u prirodnim katastrofama i ratovima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

patriote

18.12.2016 19:31

Kad ovi u Ceskoj smiju na njih i pucati.......???

ODGOVORITE