Čiji "plaćenici" kreću na Aleksandra Vučića?

Trudim se da ne pišem i ne govorim o Srbiji i njenoj politici, duboko uvjeren da je to dužnost mnogih mojih prijatelja u Beogradu i Srbiji, i da bi moje bavljenje tom otvorenom ranom kolektivne stabilnosti Balkana, a ne Srbijom kao temom, bilo negiranje tih hrabrih, patriotskih i stručnih napora koje čine dobri ljudi, intelektualci i neki politički aktivisti u Srbiji.

Region 29.11.2016 | 20:34
Čiji "plaćenici" kreću na Aleksandra Vučića?
Ipak mi se ponekad omakne, pa pomenem ili napišem ponešto o tome, više zbog potrebe da jasno iskažem svoj stav o političkom zločinu i kukavičluku koji se čini u ime cjele Srbije i srpskog naroda, nego što vjerujem da je to moje mišljenje značajno ili potrebno. Iako ne sumnjam u svoje pravo da iznesem lični stav o politici vlade Srbije, ipak ću pokušati i objasniti izvore tog svoga prava i prilike koje su uticale na moje mišljenje.

1. Iz nekog razloga vlast u Srbiji želi da o odnosima i političkim prilikama u Dejtonskoj Bosni i Hercegovini, svojim građanima, regionu, cjeloj Evropi (prije svega neoliberalnoj Njemačkoj) poraženoj Americi, govori i ponaša se kao da je „Bosna Švicarska“!

Vučićevu Vladu u Srbiji Republika Srpska uopšte ne zanima, iako navodno sarađuje sa svojom bratskom republikom i etničkom i vjerskom braćom „na najvišem nivou“ – sa puno tolerancije i razumijevanja. „Srbija pomaže i štiti Republiku Srpsku“ odjekuje iz Beograda, ali ta pomoć nije ni blizu saradnje i pomoći koju sarajevske političke elite dobijaju svakodnevno od „svoje vjerske braće“ iz Saudijske Arabije i Turske.

U ratu i miru – obukom vojnika i oficira, oružjem, hranom, vojnim i nevojnim sredstvima, tajnim službama i svim relevantnim informacijama do kojih dođu, stalnom „razmjenom obavještajnih podataka“, kao i u bilateralnim odnosima, Ujedinjenim nacijama i Vijeću za inplementaciju mira. Tajno i javno, uvijek i na svakom mjestu, bez ijedne kalkulacije, muslimanske vlade i države su podržavale političko Sarajevo, Izetbegovićev režim i njegovu politiku.

Nije bilo „sankcija na Drini“, neodlučnog ili neodređenog stava, kao „nećemo da se mješamo“ ili još gore; „to se nas ne tiče“. Otvorena i jasna podrška po cjenu kršenja embarga na uvoz oružija; uvoz militantnih pojedinaca i grupa; finansiranje radikalnih grupa, paravojski, tajnih organizacija… Finansiranje „uvoza i izvoza“ ekstremista – naseljavanja BiH… Naravno i mnogo toga još.

Nikada se pomoć koju Srbija pruža Republici Srpskoj nije približila, ni nivou koji konstantno, zadnjih 25. godina, pružaju zajedno Turci i Saudijci, u savezu sa „vjerskom polu-braćom“ iz šiitske Islamske Republike Iran.

Iako su na svim mjestima bili u međusobnom sukobu ili ratu – u „Izetbegovićevoj Bosni“ se nisu kolebali, bili su zajedno, odlučni da pomažu i kad se ne slažu – da podržavaju i kad im se ne dopadaju odluke podstaknute zapadnim pritiscima, a koje su Izetbegovići – stariji i mlađi, morali ponekad donositi.

Kada bi Republika Srpska iz Beograda dobila onu vrstu i količinu pomoći i podrške koju je Iran pružao Izetbegovićevoj nomenklaturi i islamističkom naslijeđu (babe mu Alije) – u vrijeme, zadnjih 5. godina, dok je Iran bio pod sankcijama zavedenim i od strane Bosne i Hercegovine (dok su trojicu iranskih diplomata izgonili iz Sarajeva, zbog špijunaže ili nuklearnog programa) – Republika Srpska bi bila politički štićena i odbranjena.

Toga nema ni u toj mjeri – čak se propagandistički gradi stav da u uređenoj Bosni i Hercegovini, samo Dodik i Republika Srpska nešto pokreću i talasaju. I to, kao, uglavnom bez razloga. Upravo je to Aleksandar Vučić htio dokazati svojim odlaskom u Srebrenicu (gdje je dobio po nosu i cjeloj glavi) ali i šahovskom partijom sa Bakirom Izetbegovićem u Knez Mihajlovoj ulici i kasnijim odlaskom u Sarajevo.

Kroz tu scenografiju zaboravljene su terorističke akcije u BiH (tri u prošloj godini – Zvornik, Sarajevo i Salakovac), zaboravljen atentat i pokušaj linčovanja premijera Srbije. I baš tu i leži najveći problem Srbije: Srbija je privatna politička svojina Aleksandra Vučića, jer Vučić smatra da je to što se njemu desilo u Srebrenici njegova privatna stvar koja je, samo njemu, proizvela mnogo ličnih neugodnosti.

Naravno da je to i glupost i bezobrazluk. U Srebrenici je napadnut premijer Vlade Srbije a vlada nije o tome zauzela nijedan državnički, pa čak ni politički stav: Vučić je to privatno rješio sa Bakirom.
Kroz falsifikovani popis stanovništva, u kome, poslije pet vjekova, islam postaje dominantna religija u BiH, kako nije bio ni u tursko ni u austro-ugarsko doba, a jedna vjerska zajednica, radikalizovana i izjednačena sa islamističkim naslijeđem svoga vođe Alije – koja se želi predstavliti nacijom, postala je većinska u BiH. Prenos nadležnosti, kršenja i promjene Dejtonskog sporazuma, te fašistički namjesnik u BiH Valentin Incko i njegova antisrpska, ustašoidna politika… pa hapšenje Srba za sve i svašta, neovlašteno uhođenje i praćenje funkcionera Republike Srpske… nasilni prevrat u tužilaštvu BiH, činjenica da u Sarajevu više nema Srba, ni u promilima. Šta Srbija od toga vidi i gdje je ova Vučićeva vlada pokazala volju da pomogne?!

2. Muslimanski dio bošnjačko-hrvatske Federacije Bosne i Hercegovine je teroristička baza u kojoj se teroristi finansiraju, socijalno izdržavaju, u kojima se pripremaju i prolaze borbene i neborbene obuke, iz kojih organizuju terorističke akcije u Parizu (Šarli Ebdo i Bataklan) i Briselu; vrše logističku podršku i naoružavanje svih islamističkih i terorističkih grupacija u Evropi.

Iz ovih kampova odlaze na ratišta u Siriju, Irak, Avganistan, Libiju i Jemen. Preko 64 klasična teroristička kampa, antiustavna naselja nazvana vjerskim eufemizmom „paradžemati“ i 400 boraca koji su preko ovih kampova i iz njih, direktno, otišli na Bliski i Srednji istok ratovati za ideje i organizacije Al kaide i Islamske države. O tome je u Sjedinjenim Američkim državama objavila svoja zapažanja i saznanja Lesli S. Lebl, savjetnica Komandanta mirovnih snaga u BiH, pod naslovom „Islamizam i bezbjednost“, objavljenu od strane najvažnijih bezbjednosnih instituta, akademija i organizacija.

Kada ova kvazi država, ili Islamska republika u pokušaju, zabrani sve praznike i ospori Srbima pravo na bilo kakvu vezu sa istorijom i odbranom, onda je jasno da neko nešto mora uraditi. Vučićeva vlada bi morala odbaciti političke komplekse inferiornosti koju imaju takvi politički poltroni prema liderima Republike Srpske i učiniti, bar malo, da pomogne ovu tešku borbu, koju Republika Srpska vodi protiv globalne ideje islamizma i džihada (na jednoj strani) ali i protiv obnavljanja Trećeg rajha, pod krinkom ujedinjene Evrope, koji svim svojim nastojanjima čini sve da ponizi i oslabi srpski narod i da mu uništi institucionalni, politički i državotvorni potencijal.

Dakle, može li Vučićeva Srbija vidjeti složene odnose u Bosni i Hercegovini i stati na pravu stranu – na onu stranu na kojoj sada vidljivo nastupaju Rusija i Kina, i koja sa zapada, iz Beča i Pariza, dobija otvorenu podršku relevantnih političkih faktora?! Može li Srbija biti uz Republiku Srpsku makar toliko koliko su Štrahe i Hofer iz Beča?

3. Bakir Izetbegović ne predstavlja cijelu Bosnu i Hercegovinu – čak ni sve Bošnjake, i suludo je davati mu legitimitet, koji njemu treba samo zato da dovrši projekat svoga oca, koji znači uništavanje srpskog naroda, srpske istorije i srpskog kulturnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini. Baš onako kako se uništava na Kosovu i Hrvatskoj, a u zadnje vrijeme, i u banditskoj Crnoj Gori, Đukanovićevoj. Ako je vlada u Beogradu bratska vlada onoj u Crnoj Gori, onda su svi naši napori da djelujemo na vladu u Beogradu, uzaludni.

Osnivač i vlasnik najveće medijske kuće u Sarajevu, „AVAZ“, lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, rekao je na svjedočenju u slučaju Nasera Keljmendija pred Osnovnim sudom u Prištini da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, ubice srpskog svata na Baščaršiji, odgovorna bošnjačka državna mafija, a da su ga likvidirali da “ne bi otkrio desetak političkih ubistava.

Poznato je svima na koja ubistva je Radončić mislio: svi komandanti brigada i bezbjednjaci ubijeni su po nalogu Alije Izetbegovića. Po nalogu Alije Izetbegovića ubijeni su Mušan Topalović Caco, Ramiz Delalić Ćelo, Jusuf Juka Prazina, Nedžad Ugljen, glavni ubica i komandant bošnjačke paravojne formacije “Ševe”. – izvršen je pokušaj ubistva komandanta Armije R BiH Sefera Halilovića a ubijena njegova supruga i njen brat, o čemu svakodnevno govori Semir Halilović, sin generala.

Bakir Izetbegović se dovodi u vezu i sa ubistvom Joze Leutara i to nakon informacija iz Beča o zloupotrebi humanitarne pomoći, trgovini oružjem i krađi novca iz humanitarne pomoći. O tome je uvjerljivo pisao Kridž Hedžis u Njujork Tajmsu. Izetbegovići, Alija i Bakir, stoje i iza prvog terorističkog napada u BiH, kada je pokušano ubistvo poglavara Islamske zajednice Jugoslavije Jakuba Selimovskog. Oni su tada to dogovorili sa Mustafom Cerićem. Zoljama je napadnut Rijaset, a poginulo je četvoro lica; ubijeni su unuk i zet bivšeg reisa Naima Hadžiabdića, pogođena je spavaća soba Jakuba Selimoskog, ranjen sekretar rijaseta Muharem Omerdić.

Izetbegovići su ubijali na Markalama i ulici Vase Miskina; postavljali su eksplozive gdje god su mogli, a njihova ubistva muslimana kulminirala su ratom u Cazinskoj krajini i sukobom sa Fikretom Abdićem”. Ubistvo Ramiza Delalića Ćele na kapiji njegove kuće izvršeno je po direktnom nalogu Bakira Izetbegovića, a među izvršiocima su bili pojedini Albanci i muslimani iz Sandžaka.

Ono što je važno kod naloga za ubistvo Delalića jeste da se tu sada pojavljuje i sudbina špijuniranja, nadzora, neovlaštenog praćenja i rušenja Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Tu će se otkriti da su Radončić i Salihović imali informacije da je Bakir Izetbegović izdao nalog za ubistvo Ramiza Delalića Ćele i da je taj nalog izdao upravo današnjem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije, Osmanu Mehmedagiću Osmici, koji je taj nalog prenio na Delalićevog bezbjednjaka Murisa Druškića, koji danas vodi odjel za provjere u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji.

Obavještajno-bezbjednosna agencija je kriminalna agencija koja, sa Agencijom za istrage i zaštitu „SIPA“, predstavlja klasičnu muslimansku miliciju, a sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Draganom Mektićem prikriva veze sa terorističkim organizacijama i masovne zločine dinastije Izetbegović i SDA.

Bivši visoki funkcioner Stranke demokratske akcije Muhamed Čengić tvrdi da je referendum o nezavisnosti koji je održan 1. marta 1992. godine odveo BiH u rat. „Referendum nije bio zakonit niti ustavan prema tadašnjim propisima SR BiH… Izetbegoviću je rat bio neophodan da se nametne kao bošnjački mesija, uništi kredibilitet umjerenijih muslimanskih vođa i među muslimane usadi trajno neprijateljstvo prema okolnim narodima. Za rat u BiH je kriv Alija Izetbegović. Da nije bilo ilegalnog referenduma, ne bi bilo ni rata“, kaže Čengić.

Kakav je bio tretman Srba u ratnom “opkoljenom“ Sarajevu vidi se iz intervjua Mirka Pejanovića, Izetbegovićevim vlastima ‘lojalnog Srbina“, člana ratnog Predsedništva BiH, koji je za sarajevski list BH Dani rekao da je u Sarajevu pobijeno samo u prvim mesecima rata dvije do tri hiljade Srba. Iako su prvi mjeseci rata prema njegovim rječima bili najgori za sarajevske Srbe, zločina je bilo i kasnije tokom 1993. i 1994. Srbi su ubijani na ulicama, u svojim stanovima, na radnim mestima, u mnogim mučilištima. Na Trebeviću su bacali Srbe u pećinu „Kazani“, pre toga ih ritualno ubijali fanatici, a glave zaklanih Srba izlagali su u Osnovnoj školi na Bistriku.

Bivši pripadnik Unprofora i podoficir kanadske vojske Džejms Dejvis u knjizi “Kanadski vojnik u jugoratu”, izdatoj u Vankuveru 1997. opisuje bezbroj slučajeva zločina Armije R BiH nad civilima u Sarajevu, počinjenih s ciljem da se za zločin optuže Srbi. Dejvis, koji se u Sarajevu svega nagledao, ne krije gađenje prema vojnicima tzv. Armije R BiH, doslovno ih naziva životinjama jer su ubijali sopstveni narod radi medijske propagande.

O tome govori i bivši operativac Izetbegovićeve tajne policije AID – Edin Garaplija.

Slično je za sarajevske medije govorio i Zoran Čegar, pripadnik MUP-a BiH, hrvatske nacionalnosti, koji je rat proveo u Sarajevu: ”Imamo mi naše ratne zločince. Po gradu su ubijali ljude bez obzira na nacionalnost, silovali djevojčice, iživljavali se nad njima, pa su ih bacali na ulicu i govorili da ih je ubio srpski snajperista. Imamo mi naše koji su nas ubijali. Zašto njih ne zatvore?“

U dokumentaciji koju je tadašnji potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavio Tužilaštvu BiH, nalazi se i spisak muslimanske tajne službe AID za likvidaciju Bošnjaka koji su navodno bili članovi organizacije za “rušenje Republike BiH”. U tom povjerljivom dokumentu, od 5. novembra 1994. god. navode se imena desetina bošnjačkih političara i privrednika, među kojima su: Nijaz Duraković, Muhamed Čengić, Alija Delimustafić, Hajra Balorda, Adil Zulfikarpašić…

U „Kebinoj dokumentaciji“ nalaze se brojni dokazi o povezanosti najvišeg bošnjačkog vojnog i političkog vrha sa radikalnim islamistima, naredbe komande muslimanske vojske za napade na hrvatska mjesta u centralnoj Bosni, kao i spisak mudžahedina kojima su bošnjačke vlasti prije početka rata u BiH dale državljanstvo BiH.

U toj dokumentaciji se vidi da je Šefik Džaferović u periodu poslije rata, dok je bio član AID-a, uništio veliki dio dokaza o zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući, Zenici i Zavidovićima. Tu su i informacije o ubistvima odsjecanjem glava Momiru Mitroviću, Predragu Kneževiću i Gojku Vučiću, kao i okrutnom postupanju prema 12 zarobljenih vojnika VRS u selu Livade i mudžahedinskom logoru Kamenica kod Zavidovića pre napada na Vozuću u septembru 1995. godine.

Među nekažnjenim zločinima nad Srbima je i zločin nad 64 zarobljena srpska vojnika i civila u septembru 1995. godine prilikom pada Vozuće. U dokumentaciji se nalazi i izvještaj Misije OEBS/KEBS/ za BiH, iz septembra 1992. godine, u kojem se navodi da je dio srpskih logoraša zarobljenih u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ Zenica spaljen u visokim pećima zeničke Željezare. U istom izvještaju se napominje da je u ratnom logoru u KPZ Zenica bilo oko dvije hiljade Srba.

Isto tako, vidljivo je, kako su „Bosanske banke“, Vakufska i Depozitna, osnovali Saudijci povezani s terorizmomi kako su obezbijedile finansijsku pomoć za nekoliko organizacija koje služe kao fasada “Al-Kaide” u BiH (“Muwafak Foundation”, “Al-Haramain Islamic Foundation” i “Saudijski visoki komitet”). Neke od njih Vlada SAD već je označila kao specijalne globalne terorističke organizacije.

Direktor Vakufske banke Amir Rizvanović u martu 2002. godine priznao je da “Al-Haramain” predstavlja aktivnog klijenta banke, a da ju je raniji direktor Nurudin Kusturica, nakon devet godina upravljanja bankom, napustio kad je otkriveno da je većinski vlasnik Vakufske i Depozitne banke Yasin al-Qadi, na listi globalnih terorista. I tako u beskraj, o idealnoj državi i jednostavnim pogledima na rat i današnjicu, unutar muslimanske populacije koja se trudila da pruži otpor Izetbegovićevoj politici.

Vučićeva vlada i on lično, rehabilitacijom Izetbegovića kao „bosanskog vladara“, te spolja osmišljenom političkom agresijom na Republiku Srpsku uništavao je taj duh otpora i među Bošnjacima, činio ga besmislenim „kad Srbija prihvata Bakira“ i sve što on simbolizuje. Pod teretom te i takve politike, posebno je ugrožena Republika Srpska.

4. Plan da se inkriminiše slobodno razmišljanje o nekoliko istina o bosansko-hercegovačkom ratu i da se kroz zakonska rješenja nametne Srbiji i srpskom narodu teza o genocidnosti u suštini ruši Republiku Srpsku više nego britanski pokušaj donošenja rezolucije o Srebrenici.

Pravna kvalifikacija koja sankcioniše „negiranje genocida“ faktički brani jednu sramnu političku kategoriju genocida koja opravdava svo političko nasilje prema Srbima, a posebno prema Republici Srpskoj, predstavlja u pravnom i političkom smislu akt izdaje jedne ucjenjene političke strukture u Srbiji.

Kao Bošnjak i kao musliman, svjedok sam mnogih zločina počinjenih u ime Bošnjaka; onih prema Srbima kao i prema Hrvatima – zbog toga sam cjelu ratnu 1992. godinu proveo u muslimanskom logoru u Kazneno-popravnom zavodu Zenica – koji je nosio oznaku „Peti paviljon“. Mnogi Srbi iz Bilješeva, Drivuše i same Zenice bili su mučeni i ubijani u tom logoru još dok sam ja tamo bio. Bio sam i 18 dana u muslimanskom logoru, na fudbalskom stadionu „TOŠK-a“ u Tešnju, četiri dana u podrumu Štaba Teritorijalne odbrane…

Plaćenici poput lažljive i ogavne Nataše Kandić ne mogu sa svojim skromnim poznavanjem sociologije svjedočiti o proživljenoj istoriji, tumačiti zakon i kreirati suluda zakonska rješenja. Na sramotu, ali u Srbiji humanitarno pravo tumači površni sociolog Nataša Kandić, prehlađeni glumac Čedomir Jovanović i bivši muzičar Nenad Čanak.

Ugađa se takvim osobama i toj društvenoj pojavi, iza koje ne stoji ništa povezano sa Srbijom, srpskim narodom i Balkanom uopšte – samo prljavi Sorošev i NATO novac, kojim je gomila bjesnih pasa napujdana na Srbe, okupljena oko fašističkog Fonda za humanitarno pravo, sa samo jednim ciljem: da svakog dana pljuju po Srbiji i Republici Srpskoj – da rat koji su vodili Srbi predstave drugačijim, da odbranu naroda identifikuju sa „udruženim zločinačkim poduhvatom“, predstave posebnim, odvojenim od suštine i svrhe rata koji je vođen od strane Bošnjaka i Hrvata.

Zato traže hapšenja i kažnjavanja časnih oficira i generala vojske Srbije i Republike Srpske. Nekada su progonili generala Dikovića, danas već časnog čovjeka i vojnika, kao i lažno optuženog generala Đukića za zločin na Tuzlanskoj kapiji, iza koga su stajali Izetbegovićevi ljudi i tajne policije.

Otkuda vlada Aleksandra Vučića u toj poziciji, da ovoj antidržavnoj strukturi Kandićeve, koja otvoreno i agresivno djeluje antisrpski na tlu same Srbije i cjelog srpskog etničkog prostora, ispunjava želje i relizuje u parlamentu sulude zamisli u sferi prava, geopolitike i posipanja pepelom po glavi vlastitog naroda?

Kako će Vučić bilo koga uvjeriti da on ne pripada „engleskoj strategiji slamanja Balkana“ kroz slabljenje srpskog naroda, i da ima ikakve pozitivne dodirne tačke sa srpskim narodom ako su mu ideje Nataše Kandić bliske i ako ih realizuje parlamentarnom većinom koju lično on kontroliše. Istovremeno, niko u Beogradu nije pokušao sankcionisati izvrgavanje ruglu žrtava holokausta i stradanja jevreja u drugom svjetskom ratu.

To stradanje se svakodnevno u sarajevskoj štampi i elektronskim medijima minimizira i ismijava. U listu islamističkih organizacija „Saff“, koga predvode dva oficira Odreda el mudžahedin, kao i na portalu „Bošnjaci Net“, objavljen je autorski rad religioznog fanatika i fundmentaliste Fatmira Alispahića iz Tuzle, pod naslovom „Marketing tragedije“ u kome se navodi: „…da su “gasne komore” napravljene za turiste koji obilaze Aušvic i da niko nije pronašao hemijske tragove gasova za masovnu egzekuciju u njima. Aušvic je lažna izložba i klimava turistička zamka”.

U „Marketingu tragedije“ navodi se i ovo: „Krematoriji su posebna priča. Zvanična historija tvrdi da su nacisti u roku od deset minuta kremirali tijela ubijenih, a nauka tvrdi da je za taj proces potrebno dva sata. Navodi se i da nigdje nije pronađena deponija pepela, a od šest miliona kremiranih Jevreja bi se stvorilo makar jedno brdo šljake.

Ovi naučnici smatraju da je podatak o šest miliona ubijenih Jevreja obična laž, jer je na teritorijama pod nacističkom kontrolom bilo četiri miliona Jevreja, od kojih su dva miliona pobjegla u Rusiju. Navodno je stradalo tek 300.000 Jevreja, i to od posljedica tifusa i iscrpljenosti u konc-logorima. Ključni argument je navodni sporazum cionista i nacista o preseljenju Jevreja iz Njemačke, s ciljem formiranja Izraela, a zašta su bile zainteresirane obje strane. Sve drugo je predstava….“

A tek Jasenovac, Jadovno i druge jame, njihovo minimiziranje i negiranje genocida prema srpskom narodu – jer nijedan sud u hagu nije o tome donijeo presudu… pa zločini 13. SS-Handžar divizije, davanje ulica u Sarajevu po imenima ustaša i njihova otvorena rehabilitacija… Ne moram o tome govoriti ja, koji živim u najvećem kantonu muslimansko-hrvatske federacije, ali ističem: Republika Srpska znači mir, jedini je izvor balansa i ravnoteže, posljednja brana pred agresivnim islamizmom i terorističkim organizacijama. Svakako je Republika Srpska i brana pred agresivnom NATO alijansom.

Zašto Aleksandar Vučić želi srušiti tu branu kad to ne odgovara nikome u Bosni i Hercegovini – uprkos nepostojanju zajedničkog razumijevanja društvenih odnosa, politika i ciljeva?! Možda Vučić više voli i poštuje Bakira Izetbegovića nego milion i po Srba Republike Srpske, ili možda jednostavno zato što mora ići u NATO, što je preuzeo tu obavezu u ime Srbije pa Republiku Srpsku doživljava i kao branu za realizaciju svoje politike.

Kako može prešutiti tradicionalnu mržnju Njemačke, ili hiljadu kilometara granice sa ustaškom hrvatskom državom, koja koncentracionim logorima, mučenjima i nasilnom kroatizacijom provodi njemačke težnje na Balkanu, a kojoj otpor pruža Republika Srpska. Sramota i izdaja – kukavičluk jadnika, slučajno zalutalog u sfere državne politike. Kada ode, treba pljunuti na sve što je radio i izgraditi sve što je uništio.

Najbitnija činjenica je da istina o ratu i miru, o Dejtonu, zajedničkom životu i stabilnosti, o Federaciji i Republici Srpskoj, Bošnjacima i Srbima, ne stanuje u Sarajevu – kao što je daleko i od politike koja se vodi u Nemanjinoj.

Istina pripada svim sukobljenim narodima: njeno suočavanje i kompromis, koji mora biti rezultat tog suočavanja, predstavlja mali dio pravilne skice proteklog rata i Dejtonskog mira u zemlji. Uprkos svemu, potrebno je poslati jasnu i neophodnu poruku kukavnoj vladi u Beogradu, da zakonska odredba o „zabrani negiranja genocida“ predstavlja žutu traku na ruci cjele Republike Srpske dok se bori, hrabro i junački, da spreči plan konačnog odstrela od strane zapadnih zločinaca i majke Srbije. U stvari sebične i zle maćehe – Vučićeve Srbije!

Autor: Dževad Galijašević

Komentari / 133

Ostavite komentar
Name

kuš name....

29.11.2016 20:43

....čudnoga budale, majko mila....

ODGOVORITE
Name

Zool

29.11.2016 20:46

Ja dužeg teksta odavno ne vidjeh.

ODGOVORITE
Name

3

29.11.2016 21:04

Zar tekst nije mogao biti kraci

Name

Hm

30.11.2016 01:52

A dosadnijeg. Nisam to mogao čitati.

Name

Panter

29.11.2016 20:47

Glupan

ODGOVORITE
Name

Boris

29.11.2016 20:48

Svaka ti čast gospodine Galijaševiću - sa našim narodom si uvijek bio i zato te poštujemo svi koji pamtimo i miting podrške Srbima sa Kosova, koji si ti organizovao 1987. godine. Alal ti vera

ODGOVORITE
Name

Ha ha

29.11.2016 20:50

Kakva ujdurma pa ovo ne bi ni pas s maslom progutao ha ha Dodo protiv Vuleta pa ovo je komedija ljudi mi smo saka jada a ovo lici na zavjere svjetskog ranga bas se nasmijah

ODGOVORITE
Name

he he

30.11.2016 22:30

Odlično,udarili su na pravoga,svaka sjekira sebi malj usječe,a bajin malj je Đževad.

Name

Greten

29.11.2016 20:54

Ovaj manijak je zaista lud

ODGOVORITE
Name

DOXA

29.11.2016 20:55

Bravo dzevo samo ih uzimaj dok placaju sta te briga i onako to niko ne cita!!!!

ODGOVORITE
Name

spico

29.11.2016 20:56

Sto bi rekao Pejakovic u "Oj zivote": ...

ODGOVORITE
Name

neko iz mase

29.11.2016 21:01

ko god je ovo pročitao do kraja svaka mu čast

ODGOVORITE
Name

Saša

29.11.2016 21:46

Baš tako. Važni tekstovi bi trebali biti kraći i sažetiji.

Name

SelmanKRIMI

29.11.2016 21:22

Dok su Baji važniji Dževad Galijasević, Džeri Selman i slični pljačkaši našeg budžeta, jadni smo mi Srbi u Republici Srpskoj... Posteni Srbi mogu put Njemačke, nažalost

ODGOVORITE
Name

re

29.11.2016 22:04

Koja Njemacka pravac Rusija...

Name

Trebinje

29.11.2016 21:22

E moj ...,čuj nije Vučić pomogao Dodiku a dao mu Telekom da udje u njegovu(Radisicevu) zgradu da zgrne stotine miliona KM a ovaj mu sad ovako vraća. Tek će vidjeti Vučić ko je Mile-uništitelj srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

istina

29.11.2016 22:30

Telekom je kupljen 2006. kada je premijer Srbije bio Kostunica, a Vucic je tada bio nebitan u opoziciji.

Name

mile

30.11.2016 22:34

Pa plaćamo najskuplje impulse u Evropi,naravno pa to su impulsi sa dodatkom "pljačkaškog patriotizma"

Name

Loko

29.11.2016 21:39

Dževad se borio protiv RS a danas mu mi iz centra za istrazivanje ratnih zločina isplaćujemo skoro 3000 KM, dok naši borci nemaju za hljeba.

ODGOVORITE
Name

Doboj

29.11.2016 21:39

Od kuda ovom pravo da govori u nase ime?

ODGOVORITE
Name

Janko Marković

29.11.2016 22:08

Čovek bre govori u svoje ime. Ne u tvoje - još manje u Dodikovo. Da je pito Dodika mislite da bi ovako nešto pisao - idi bre.... Odluično urađeno. Pošteno. Galijašević je ono najbolje...

Name

RE Janko Markovic

30.11.2016 06:34

i ti si galijasevic. Ako je tacno da pises iz svoje glave, kao sto kazes, kapa dole. U protivnom !!!!

Name

Kiki

29.11.2016 21:40

Ovaj i Nemanja ce Srpsku financijski dotuci do kraja. Njihova svaka rijec je ZLATNA.

ODGOVORITE
Name

maja maja

29.11.2016 21:59

Mi smo jedan zaista tragičan narod,pitam se ima li ruku da spuste zavjesu za kraj?!

Name

mami

29.11.2016 22:01

Da li je šef procitao paškvilu?

ODGOVORITE
Name

srboljub doboj

29.11.2016 22:01

Gde varnice postoje pozar je neminovan .a u pozaru svi stradaju cak i vatrogasci.Tko nema sta ponijeti on lakse pobjegne od vatre i varnice

ODGOVORITE
Name

Radovan D.

29.11.2016 22:02

A ne smeta ovim što se javljaju 5.000 KM koje dobija Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, koji je bio naš neprijatelj a i danas je naš neprijatelj. A to ne smeta

ODGOVORITE
Name

re radovane

29.11.2016 22:21

Ne sto bi nam to smetalo covjek je placen za to kao i ovaj!!!!

Name

Olja

29.11.2016 22:15

Ko je Dzevad?Boze,Sta Baja dopusta?A i on nije odmakao daleko od njih.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

29.11.2016 22:16

O čemu vi pričate - evo Galijašević piše da je bio u muslimanskom logoru "Peti paviljon". A vi uporno da se on borio protiv Republike Srpske. Pročitajte vi ono što čovek piše. Ne pišite gluposti

ODGOVORITE
Name

RE Slobodan

30.11.2016 06:32

... i Slobodan je Dzeva. Prepoznaje se stil

Name

Joker

29.11.2016 22:23

Uh je*bo te,pa Seselj je za ovog delegata prava mala beba

ODGOVORITE
Name

neću da budem Švabo

29.11.2016 23:02

Ovaj lik je imao neuspjeli pokušaj ulaska u politiku u vrijeme kad se osipala struktura Jugoslavije, ali sistem je imao još dovoljno snage da se obračuna s njim (ako se neko sjeća moševačkog vodovoda, blokade magistralnog puta kod Maglaja) Pometen i marginalizovan postaje kopija Šešelja. Umrijet će kao kontraš "svojima" od kojih je odbačen dosta prije nastanka sadašnjih vladajućih stranaka.

Name

Kojo

29.11.2016 23:15

Šta ti pričaš: čovjek bio gradonačelnik Maglaja poslije rata - sa Silajdžićem osnovao Stranku za BiH, bio mu zamjenik pa se posvađao zbog nas Srba u Bočinji. E u toj Bočinji su smjestili par hiljada mudžahedina ali ih je Galijašević istjerao i vratio gore na Ozren Srbe. Ne pišite gluposti, da nije bilo njega ja se ne bi vratio svojoj kući na Ozren

Name

RE Kojo

30.11.2016 06:31

.. i Kojo je Dzevad, ali nema veze. To sa mudzahedinaima i Bocinjom je tacno. Jedini je uspio da se suprostavi toj nadolazecoj nemani. Ne znam da li je vratio tamo Srbe. Znam samo da su tamo Srbi prodavali masovno zemlju tim istim mudzahedinima. Za velike pare. Ali dobro, boriso si se i na tome ti svaka cast.

Name

Geography

29.11.2016 22:28

He he autor Dževad Galijašević to mi je dovoljno da pročitam, nema potrebe da idem dalje

ODGOVORITE
Name

Mišo

29.11.2016 23:08

Kakve veze ovo ima sa geografijom. Ovo je stvarno dobro. Čovjek slika onu drugu stranu rata i mira. Kome ovo može smetati. Da je takvih muslimana više i nama Srbima bi bilo lakše. Vrijedi pročitati. Jest puno brate ali vrjedi

Name

d

01.12.2016 02:49

Da cim sam vidio ime odmah nisam dalje citao jha ha

Name

Mirko

29.11.2016 22:30

Odličnooooooooo. Pa ovo je super. Nije ovo protiv Vučića nego Bakira i Alije . Haos bre..... Odličnoooooo. Podržavam i poštujem dobrog čovjeka, našeg prijatelja i brata Dževada Galijaševića. Ali...da je stručnjak...ama profesor i po

ODGOVORITE
Name

RE MIRKO

30.11.2016 06:28

... I Mirko je Dzevad. Providno Dzevdo. Nemas potrebe da se prerusavas. idi direktno kao i do sada, iako se ne slazem sa mnogim tvojim stavovima. Ne znam odkud ti sve to za Vucica. To otvara sumnju u tvoje iskrene namjere.

Name

cuka

29.11.2016 22:32

Galijasevic i dodo su prave balije,a posebno dodo!?Hoce da smaknu Vulete!?,Stvarno su face ko kace!

ODGOVORITE
Name

Radiša

29.11.2016 22:37

Analiza je odlična: u kraćim crtama omeđila je istinu o proteklom ratu i današnjem, dejtonskom miru. Galijašević je i dalje najveći jugosloven možda čak i jugonostalgičar. Stručan, iskren i veliki srpski prijatelj

ODGOVORITE
Name

RE Radisa

30.11.2016 06:27

... i radisa je Dzevad. Zasto Dzevade ne kazes jasno da si Dzevad. bilo bi bolje

Name

Ha ha ha i treba

29.11.2016 22:38

Vučiću, znaš li ti onu narodnu, "Pomozi sirotu na svoju sramotu"?

ODGOVORITE
Name

Revis

29.11.2016 22:43

To Dzevade kralju, malo si u ratu puco na srbe sad ih zavadjas da se izmedjuse mlate, skidam ti kapu genijalac si. I Emira ces nadmasit samo nastavi tako.

ODGOVORITE
Name

dm

30.11.2016 22:21

Ko je bio protiv Tite on je završio na Golom otoku ili pod zemljom ili u Cikagu ako je nakako uspio doći do svojih, ovo je iskonstruisan lik,

Name

Žika

29.11.2016 22:44

Moram prvo iskazati ličnu zahvalnost i poštovanje za našu najbolju i jedinu BN Televiziji, što nam omogućava, sa nekih ruskih portala, da vidimo, analize i mišljenja, sa kojima se možda mnogi ne slažu. Naročito ono oko Vučića. Ali, Galijašević je poznata ličnost: bio je proiv Tita i komunizma pa ležao u zatvoru. Zatim je bio protiv Alije pa otišao u logor. Bio je on i protiv Harisa - isterao je 1500. mudžahedina iz Bočinje! On ne trpi nepravdu i sigurno, nikoga on ne pita za svoje mišljenje. Sposoban i opasan.

ODGOVORITE
Name

Re Zika

30.11.2016 06:26

...i ovaj Zika je Dzevad. Vidi se po stilu. Malo okrene na ekavicu, ali se prepoznaje. Ako pise iz bsvoje glave, kapa dole, ali ako pise po naridzbi, osuda

Name

Borivojka

29.11.2016 22:51

Čovek piše kao književnik. Pročitala sam celu analizu... vredi. Ovo je jedna od najboljih analiza koje sam pročitala u našim medijima. Proverila sam biografiu gospodina Galijaševića - bogami vrlo živopisna biografija. Za dva života. Ja poštujem čoveka i ovaj rad. lepo.

ODGOVORITE
Name

re

29.11.2016 23:46

Onda niti nemas pojima ako ovoga postujes

Name

bss

30.11.2016 07:45

Da li si ti Borivojka ili Dodikovka.

Name

Ptica

29.11.2016 22:52

Može li kratak sadržaj, ako je neko pročito

ODGOVORITE
Name

Lily

30.11.2016 00:02

Pročitaj. Vredi

Name

ustvari

30.11.2016 00:51

Htjede reci da je Dodik otac nacije svi drugi su izdajnici kratko jasno a uzdizega i ustolicava kum Dževad!?

Name

Napriča

29.11.2016 22:57

Svašta je napisao, al ja mu ne vjerujem ništa , pogotovo što je Dodikov plaćenik i čovjek koji se pojavi s vremena na vrijeme da napiše naručeni tekst , vidjećemo šta mu je naloženo u naredni mjesec mjesec i po dana

ODGOVORITE
Name

majstor

29.11.2016 23:31

Jadni mi kade nas placenik dzevdo ocjenjuje.a placaju ga nasim pokradenim parama.sad nam Srbija ne valja a valjaju dzevadi i milov lopovluk.jadno i kukavicki

ODGOVORITE
Name

Marko Kraljević sa topuzinom

29.11.2016 23:43

Ovome liku treba prediti ime,nije fer ljudi da mu je ime ĐŽevad,neka on bude Marko Kraljević,ili Milan Toplica,ili Ivan Kosančić,ma njemu na ruke ni Lazar ne može politi,sramota je ljudi da on nosi ovo ime,zovite baju da bude kum i da liku damo pravo Srpsko ime jer on zasigurno Turčin nije,možda i on iskopa neke Srpske pretke,jer je sada to popularno ako su ti se preci nekada poturčili a ti sada došao do te spoznaje dobićeš brat bratu makar 10 miliona da sazidaš sopstvene "kule"kojima će se Srpska djeca diviti,i diviti do sudnjega dana PS.E Srbine našto si spao kukala ti majka tvoja,zaustavite ovo otvaraju se grobovi predaka,ne znate ni gdje vežete ni driješite,zar da Đževad napada Aleksandra,zar da je Đževad pametniji srbin od Aleksandra Bog vas ubio dabogda

ODGOVORITE
Name

legija

30.11.2016 07:43

Baš tako

Name

Borko

29.11.2016 23:50

Ono što ja znam, to je da se Galijašević i ne bavi tim analizama po medijima. Uglavnom on tumači bezbednost i terorističku pretnju. Ali, zahvaljujući ovoj temi, našao sam desetine njegovih analiza na Ruskom Fondu strateške kulture. Sve su bolje od boljeg. Nije mi jasno kako nisam video ranije: čovek piše ko Niče. I još objektivno i emotivno. Ljut je on na one u Sarajevu. Besan. Ovo samo bes može,ali za nas ovo je stvarno korektno. Prvi musliman koji nas ne mrzi. Možda, čak, i navija za nas. Poštujem

ODGOVORITE
Name

RE BORKO

30.11.2016 06:23

Bravo Borko, pardon Dzevade Galijasevicu. Ako je tacno da si slobodan strelac, OK, ali ako se samo prodajes za slobodnog strelca a radis po narudzbi, onda je da se zapitamo zasto to radis.

Name

SNSD

30.11.2016 00:24

Ako podrzava MILU i SNSD upravu je sve sto je na pisao!?

ODGOVORITE
Name

Remix

30.11.2016 00:30

Galijašević misli o nama bolje nego mi, sami, o sebi. On je poseban i zanimljiv je. Nema to veze sa našim političkim podjelama. Koliko znam on nikada nije pomenuo ni Bosića ni Govedaricu, Ivanića, Borenovića ili Čavića. Ne vidim ja da se on mješa u politiku jer on čak ni Dodika nikad ne pominje: ni Željku ili Igora itd. Šta mi u stvari njemu zamjerimo, osim činjenice, da navodno radi za našu Republiku Srpsku. Biće poredsjednika iu poslije Dodika, neka nama dobri i jaki ljudi kao što je Galijašević. Ako uopšte ima veze sa nama - ja tu vezu podržavam ali, nisam baš siguran. On to izgleda igra po svojoj pameti i za svoju dušu - toliko znam o njemu.

ODGOVORITE
Name

re remix

30.11.2016 06:21

ja mislim da si ti upravo taj Galijasevic

Name

Crni

30.11.2016 00:30

Dobar si dok te Mile ne istrošili a onda potrošena krpa na smeće JADAN SI

ODGOVORITE
Name

Darko

30.11.2016 00:58

Galijašević je dobar. Za one koji ne shvataju teška priča. Ali dobra. Naša

ODGOVORITE
Name

Dobro štivo za wc ,!!

30.11.2016 01:22

Laže kao foka,, Brblja ,,!! Brblja i samo Brbljanje. Oduzimanje vremena u javnim servisima. Kakav on i njegova analiza to je Dodikov doušnik al na sreću Niko ga niti sluša niti uzima za pravo šta on jadan misli.

ODGOVORITE
Name

bane

30.11.2016 01:52

Sad ti je odzvonilo budaletino! Za pare bi prodao I mater rodenu.

ODGOVORITE
Name

Boss

30.11.2016 04:11

Pa Dževad se borio na strani Bošnjaka što radi i sad ,govori protiv Bošnjaka a sve im ide u prilog.

ODGOVORITE
Name

Mu

30.11.2016 04:54

Placen od rijeci dobro je strpo u dzep

ODGOVORITE
Name

istina

30.11.2016 06:14

Ziv bio hvala ti na ovom istinitom clanku.Zna ovo Izetbegovic Ali treba GA podsjetiti.

ODGOVORITE
Name

mislim

30.11.2016 06:25

Pita mog sestrica neko u kafani:Placa li te ujna da cuvas ujku a on: Placa ali ujko duplo da sutim nikad bolje nisam zaradjivao.E tako ti je sa Galijasevicem.

ODGOVORITE
Name

nije dobro

30.11.2016 06:45

Dodik je podijelio i razjedinio srbe u RS sad preko placenika pokusava posvadjati Srbiju i RS razmislite malo cemu to vodi priprema se dil sa Covicem za treci entitet na stetu RS ali bez uticaja Vucica baja je bio neprijatelj RS i u ratu kako to ovaj glupi narod nemoze da svati

ODGOVORITE
Name

komedija

01.12.2016 15:38

Samo je jedno cinjenica a to je da RS niko ne moze da utopi u federaciju kao i da narod RS niko ne moze da posvadjata sa Srbijom.Republika Srpska nije Dodik,Pero ili Djuro itd. nego njen narod koji se pita.

Name

dzoo

30.11.2016 07:06

E moja srbska nasto ti spade da te galijasevic brani,jadan smo mi narod.Neka nam pomogne sveti Ilija.INTERESUJEME KO NJEGA PLACA I KOME JE INTERES DA OVAJ BRANI SRBE.

ODGOVORITE
Name

kiz

30.11.2016 09:03

Koji Sveti Ilija.U Nevesinju je Ilija Tamindžija

Name

Luna

01.12.2016 15:08

Ako misliš na Iliju Gromovnika, krivome se Bogu moliš, pomoli se Bogu Perunu ako si pripadnik Svete Rase. Kad će jednom svi Balkanci da shvate da su nam i hrišćanstvo i islam podmetnuti kao kukavičije jaje!?

Name

ŽIKA Ž

30.11.2016 07:31

Republiko Srpska, kućo moja bagremove grede, sve sam prodo prodaću i tebe..... Za rad sebe prodaće i tebe! Pitanje pitanja, Sve što se dešava na RTRS je montaža i plaćeno za rad Baje koji na lažima i prevarama opstaje. Dosta mi je Galijaševića, Mati i ostalih jebivjetara Dodinih.

ODGOVORITE
Name

ЏЕВАД ГАЛИЈАШЕВИЋ

30.11.2016 08:06

ЗАОБИЂИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ, А ДОДИКА ВОДИ СА СОБОМ У НАЈВЕЋИ КАНТОН ФЕДЕРАЦИЈЕ....

ODGOVORITE
Name

E, moj

30.11.2016 08:39

Izvod iz popisa stanovništva BiH 1991. godine Narod Broj Udio Muslimani 1.902.956 43.47 % Srbi 1.366.104 31.21 % Hrvati 760.852 17.38 % Jugoslaveni 242.682 5.54 % Crnogorci 10.071 0.23 % Makedonci 1.596 0.03 % Slovenci 2.190 0.05 % Albanci 4.295 0.10 % Česi 590 0.01 % Talijani 732 0.02 % Židovi 426 0.01 % Mađari 893 0.02 % Nijemci 470 0.01 % Poljaci 526 0.01 % Romi 8.864 0.20 % Rumunji 162 0.01 % Rusi 297 0.01 % Rusini 133 0.01 % Slovaci 297 0.01 % Turci 267 0.01 % Ukrajinci 3.929 0.09 % Ostali 17.592 0.40 % Nisu se nacionalno izjasnili 14.585 0.33 % Regionalno 224 0.01 % Nepoznato 35.670 0 , kažeš poslije pet vijekova posatala većinska:

ODGOVORITE
Name

hm

30.11.2016 09:56

i još slobodno među muslimane možeš dodat ovih 240.000 jugoslovena ... kladim se da su se u ogromnoj većini oni tako izjasnili.. kao jugosloveni

Name

Kralj

30.11.2016 08:44

Boze me ti sacuvaj.

ODGOVORITE
Name

Dejan

30.11.2016 08:55

Bivši udbaš,oficir armije bih,načelnik opštine gdje je vrilo od mudžahedina u ratu,samoproglašeni stručnjak za terorizam i mnogo toga još,zbori o Vučiću i Srbiji tako,a sve po narudžbi Bajinoj,našao se da brani srpstvo.Ljudi pa zar mu vjerujete,pa da nema u našoj republici neki stručnjak SRBIN ,da takve stvari obrazloži ,dokumentuje,pa imaju sudovi i u našoj republici,šta oni rade,osim što sve sporove Baje i Bosića,Borenovića i nekih novinarčića presuđuju u njegovu korista i povećavajumu konzo na računu.Zapitaj te se malo.

ODGOVORITE
Name

Ja

30.11.2016 09:01

Interesantno kako se covjek "otrezni" otkako ga silajdzic iskljuci iz stranke. I kako ga protjerase iz hrvatske. Zna on ko ce dobro da plati i kome trebaju ratovi, ali nikako da se zatati i nigdje teroristickih kampova. Ja kamionom obidzoh pola balkana nigde nevidoh naoruzanog lika sem policije i granicara.

ODGOVORITE
Name

МИ

30.11.2016 12:31

Не разумеш ти-то.

Name

Срамота је писати ћирилицом

30.11.2016 09:30

Читајући овај подугачак текст, примјетих да је порука и намјера сасвим друга. Прекинуо сам код тачке три и правдања Нурудина Кустурице, реко да видим колико још има и ко је аутор. Кад тамо потпис Џевад Галијашевић. Провидан је ко сито, исто као и његов шајтовџија Ми-ра-ле-м Ронхил. О својим ратним данима као официр ткз. АБиХ и дезертерству газде ни ријечи, а зборе о судбини Срба и СРПству. Фуј.

ODGOVORITE
Name

3000 KM

30.11.2016 10:09

Da sam i ja bio oficir Armije BIH, agent DB ali da mi Dodik plati 3000 maraka svaki mjesec i ja bi ovako pisao :) Bolje mi bilo danas u RS kao ovam Dodikovom savjetniku umjesto da sam se borio u rovu na Ozrenu protiv ovakvih kao ovaj pisac koji je tada hapsio i tukao srbe jer je jedino tada bio u logoru a ne kao zatvorenik.

ODGOVORITE
Name

Indigo

30.11.2016 10:10

Analiza je dobra. Kritike su jadne. Potipisnici mogu svoj nickname mjenjati koliko hoće ali jasno je ko ovdje pripada kojoj nacionalnoj i političkoj zajednici. Podrška Galijaševiću - da je takvih više

ODGOVORITE
Name

re.

30.11.2016 10:16

Sigurno si Srbin kad ga podržavas.Izrodi svog naroda nisu nigdje dobrodošli.

Name

re re

01.12.2016 09:30

Dobro si to rekao, "izrodi svog naroda", samo pitanje je ko je prvi postao izrod...

Name

re.

01.12.2016 10:51

Mozda si i ti prvi,ko zna,500 godina nije malo za promjenu gena.

Name

Kulin Ban

01.12.2016 14:59

Nema tu možda, zna se, izrodi su oni koji napustili vjeru pradjedovsku, izdali svoju braću i prešli na islam.

Name

16 garava

30.11.2016 11:01

3000 maraka svaki mjesec za ovakve glupostil pa gdje to ima osim kod Dodika. Bolje bi mi bilo u srpskoj da sam bio oficir armije bih nego vrs, ovako nemam ni posao a ni platu, samo gelere u tijelu a Dodik njemu koji nam je bio i ostao neprijatelj daje na hiljade maraka. Sramota.

ODGOVORITE
Name

ИГРУТИН

30.11.2016 12:35

Нити си ти Србин нити ово разумеш. ПА ШТА ЈЕ РЕКАО ШТО НЕ ОДГОВАРА ИСТИНИ? Све саме голе чињенице је изнео и то вас боли. Истина боли, зар не?

Name

Borac

30.11.2016 13:07

Vreme je da ija uzmem neku paru, dosta se ratovalo dzabe,Umio bi ija ovako pisat za lovu pogotovo ako me niko nebi pito za navedene lazi.

Name

romeooooooo

30.11.2016 13:17

Ako nas brani Dzevad bolje da nas nema .Lud zbunjen normalan.....Predstava za javnost spujuni strane sile opet neka proljeca sve vec vidjeno kod nas u srpskoj predstavi za decu..

Name

16 garava

30.11.2016 14:03

Ja sam se borio u 16 garavoj a ovaj koji za tebe govori istinu je bio oficir armije bih pa je sada savjetnik Dodiku i za to dobija svaki mjesec 3000 maraka . Pametnom dosta.

Name

ИГРУТИН

30.11.2016 17:31

И ево ти један бесплатан савет. Српска (или у твом ''есеју'' - Српској) се пише великим почетним словом.

Name

Mirko

30.11.2016 12:39

O kukalo srpstvo ugašeno.Galijašević,Kecmanović,Dodik,Kusturica,Ćeranić imaju zajedničko djelovanje na početku rata a to je razbijanje srpskog bića.

ODGOVORITE
Name

PIKE

30.11.2016 14:59

Tesko nama ako nas budu branili Galijasevic i kusturica,nikada u istoriji srpskog naroda ovolike providne i morbidne politike.

Name

mrsic

30.11.2016 12:47

Republika Srpska se bori protiv Njemacke.Kakva glupost.U Njemackoj rade hiljade radnika iz Republike Srpske i vecinom su sretni sto su tamo.Koliko koriste Republici Srpskoj procijenite sami.

ODGOVORITE
Name

Tihi

30.11.2016 12:58

Koliko vas je ovo do korica procitalo a da nije otišao da povraća ? Ja nisam mogao dalje od tri rečenice ..

ODGOVORITE
Name

Za Tihića

30.11.2016 14:51

Fundamentalisti i trebaju povraćati zbog života u patnji i neznanju, koji im je Žuti Bake darovao. Meni je ovo vanserijski tekst

Name

abc

30.11.2016 19:10

Ja poceo pocetak da citam i vidim nigdje zive veze i pomislih neki amater pise nebuloze kad ono Dzevko nas hahahaha

Name

realnost

30.11.2016 13:55

Vucic se ne moze rusiti iz RS,Bez obzira ko i koliko bi ih "krenulo"!

ODGOVORITE
Name

Mikojan

30.11.2016 16:01

Ovo je ipak samo jedna novinska analiza. Nije ni iskander ni MK Kalibar. Možda svi treba da govorimo isto: Vučić je najbolji, najlepši i radi najviše... Gluposti. Čevek napisao šta misli a rasprava...Haos. Uostalom analiza je retko kvalitetna i retko viđena.

ODGOVORITE
Name

Makan

30.11.2016 16:49

Ovakav paušal teško se može naći bilo gdje.Šta sve čovjek čini da bi opravdao neku činovničku crkavicu. Koristan nalogodavcima isključivo zato što potiče iz korpusa po kojem pljuje

Name

leko

30.11.2016 17:16

Galijasevicu nudim ti platu od 5000da malo pljujes po hrvatskom narodu

ODGOVORITE
Name

ИСТРАЖИЛАЦ

30.11.2016 17:26

Шта је Леко? Переш паре? Ха?!

Name

Pendula

30.11.2016 17:46

Lud zbunjen i budala!

ODGOVORITE
Name

Nemanja nema obraza

30.11.2016 18:08

Razumio bih ovog Nemanju da kaže makar jednu lijepu riječ o narodu iz kojeg potiče.>Uvijek sam govorio da su pare đavo.Nemanja to ovdje potvrđuje

ODGOVORITE
Name

niks

30.11.2016 19:27

Galijasevicu objasni ti nama sta si ti pricao i radio dok si bio Alijin oficir. Nemoj samo reci da si spasavao Srbe od zlocina mudzahedina i drugih svojih saboraca. Pusti ti nas da mi procjenjujemo i ocjenjujemo kako se Srbija odnosi prema nama. I nemoj ti da brines o Republici Srpskoj , jer kada je ona stvarana ti si bio na onoj drugoj strani , i borio se protiv njenog stvaranja.

ODGOVORITE
Name

Temerin

30.11.2016 22:32

Ovo je. lepo sročeno. Čovek je zanimljiv, radovi su mu kvalitetni. Pocepao je politiku potomka Fahri Muslijua. Ko imalo zna, razumeće

ODGOVORITE
Name

Hej ti dole

30.11.2016 22:58

I ja sam Dževad Galijašević. I sve je tačno što piše

ODGOVORITE
Name

i ja sam Dzevad

30.11.2016 23:32

Ne ti si Dzevad a on je Selman a ona je Melanija ma ko je ko ovde ?????

Name

Benesver

30.11.2016 23:03

Džaba vam je mjenjati nicname - otkriva vas IP adresa. Ja podržavam ovo što radi Dževad i priznajem: nisam on

ODGOVORITE
Name

Komemoracija

30.11.2016 23:25

Da, da: ovo je komemoracija jednoj demagogiji, koja je dugo bila u usponu: SADA BELODANO PROPADA, a idu predsednički izbori. Sve je bitno pa i novinski članak. Pogotovo kad ga potpiše, lično, Dževad Galijašević. Prava priča

ODGOVORITE
Name

Maslovare

01.12.2016 00:46

Ja Srbin. Galijašević naš drug i brat. A Vule je Bubuleja!!

ODGOVORITE
Name

Markoni

01.12.2016 00:58

Kako se ljudi ne umore komentarisati autora - ajde malo o tekstu, članku, analizi... pa davidimo ko je na kojoj strani i ko je ovde ko

ODGOVORITE
Name

bane

01.12.2016 02:35

nije vucic budala zna ko stoji iza ovog

ODGOVORITE
Name

Briks

01.12.2016 05:37

Mora se raditi. Galijašević je odličan. sve podržavam i poštujem. On je naš, kad niko nije.

ODGOVORITE
Name

sova

01.12.2016 11:58

I ovaj bi Srbe na Srbe...Providno. Ali koliko Srbi znaju da vide providnost. Zato ih nema ni u Mostaru, ni u Hrvatskoj, a ovaj muzgonja hoće da idu i iz RS..A naravno u praksi mu pomažu ovi što popunjavaju iseljeničke kvote. Jer omladina je mahom svatila suštinu i bježi glavom bez obzira. Dok ovdje rođačko, kumovske i interesne veze razaraju suštinu društva...Jadni su Srbi dok ovakve alamunje analiziraju njihovu sudbinu i upućuju na dejstvovanje...

Name

pitanjce

01.12.2016 13:08

Da li se Galijašević sjeća da je poslije rata bio gradonačelnik Maglaja, čije se selu Bočinja, u kojem su prije rata živjeli Srbi , naselili mudžahedini i da da on ništa nije uradio da ih iz njega iseli?

ODGOVORITE
Name

odgovorčić iz Bočinje

01.12.2016 14:36

Galijašević je istjerao 1500 mudžahedina iz Bočinje. On je sa pokojnim Boškom Jovanovićem u prvoj godini svoje vladavine vratio više od 1000 Srba na Ozren (Bočinja, Krsno Polje, Bakotić,Rakovac...). Ti što postavljaš pitanjce - izguglaj malo tu temu i vrijeme kada je Galijašević vladao Maglajem. Galijašević najbolji čovjek, I veliki strušnjak

Name

Odgovorcic za bočinje

01.12.2016 17:05

A ko ih je uopste pustio u bocinje. Dok je ovaj zlotvor bio nacelnik maglaja, mozda neki cinovnik. Daj nelupetaj jasno ko dan.

Name

Odgovorčić na odgovorčić

01.12.2016 18:19

Ko si ti, kad ono osnovno ne znaš: Došli su u ratu poslije pada Vozuće. Doveli su ih Sakib Mahmuljin, Šefik Džaferović i Šemsudin Mehmedović. Galijašević je za načelnika opštine izabran 2000. godine - i u roku od mjesec dana sve ih je deložirao iz naših kuća. Oni su tu, prije dolaska Galijaševića bili punih pet godina i predstavljali svjetski problem. Vratio sam se svojoj kući zahvaljujući Galijaševiću. A ti prestani da laprdaš i pokazuješ toliko neznanje

Name

Simeun

01.12.2016 15:44

A šta kaže gospodin "otvarač"! Šuti pa se ljuti. Primjećujem da nijedan medij pod Dodikovom kontrolom nije objavio ništa o ovom tekstu niti ga je prenijeo!!! Šta to znači: Dodikovi ljudi koriste protivničke medije da napadnu Dodikovog partnera i prijatelja. Malo sutra. Odličan tekst

ODGOVORITE
Name

Android

01.12.2016 16:07

BN TV najbolji elektronski medij u BiH. Neka ste ovo preneli. Slažem se, da nije tema Galijašević nego njegov uradak. Kvalitetan i prosrpski, ako smijem da primjetim. Ne podržavam Galijaševića ali podržavam slobodu štampe i medija uopšte. Ova paralela Bakir-Aleksandar, i simultani udarac pripada grupi vrhunski osmišljenog djelovanja u javnosti.

ODGOVORITE
Name

senad

01.12.2016 16:45

Ovo je strašno primitivan tekst ispod svakog nivoa, nabijen negativnom energijom i besmislen. Koja mu je svrha? Ja sam bio u ratu i ne mrzim nikoga a ljude razdvajam samo na loše i dobre. Ovako nešto ne bi trebalo da objavljejet uopšte.

ODGOVORITE
Name

kiza

01.12.2016 17:09

Baja zeli dobro Srpskom narodu koliko i Dzevad. Zato zivimo u sirotinji

ODGOVORITE
Name

Zakon

01.12.2016 17:53

Kakav tekst sa zarezima i tackama vidi se da je Debil pisao nerazumije se u gramatiku a kamoli u sta drugo jos damu vjerujem samo narod plasi budaletina ...

ODGOVORITE
Name

Kolubara

01.12.2016 20:33

"Zakon" je poznat i strahopoštovan. Malo retardiran jer tek je naučio zareze i tačke. UPUTA: pokušajte naučiti čitati 30. slovnih znakova abecede ili azbuke, da biste mogli razumjeti ono što se nalazi između zareza i tački. Zakon ili si ipak zeleni retardinjo

Name

Koko

01.12.2016 19:27

Dzeki, sto ne ode iz Maglaja u Doboj, npr. gladne 93.godine. Odbranile su te iranske/pakistanske crvene strijele, nahranile saudijske datule, da bi ti mogao sad da pljujes i trujes lazima. To pokazuje koliki si necovjek i moralna lesina.

ODGOVORITE
Name

Arbitar

01.12.2016 20:49

Koko kokodače. Zakon je zakon. A gdje je pečat?