Priča - Brazilska opera: Starac Ze Roberto, Aleluja Žezus, Air Pork One i Cucabol...!

Kako je Palmeiras stigao do titule nacionalnog prvaka prvi put posle 22 godine i samo tri sezone pošto je igrao drugu ligu!

Fudbal 30.11.2016 | 23:45
Priča - Brazilska opera: Starac Ze Roberto, Aleluja Žezus, Air Pork One i Cucabol...!
Jedan navijač je poginuo kada je pao tokom slavlja. Internet je preplavila fotografija dečaka na očevim krkačama kako ide na utakmicu. U rukama, otac nosi defibrilator. Ali nije svaki dan Palmeiras šampion. U stvari, nije bio pune 22 godine. Štaviše, otkako je poslednji put bio prvak dva puta je ispadao i iz prve lige Brazila. Poslednji put pre samo tri godine. Popularnost kluba je počela naglo da pada. Posebno posle bankrota italijanskog Parmalata, koja je devedesetih godina prošlog veka upumpavala veliki novac u Palmeiras. Samo jedan Paulista šampionat u 21. veku. I sada na tronu Brazila. Zeleni džin, (Verdao) ponovo je najtrofejniji klub u najfudbalskijoj zemlji na planeti.

Kako?

Kao i uvek kad je Brazil u pitanju, deo odgovora leži u supetalentovanoj generaciji fudbalera, predvođenoj Gabrijelom Žezusom, apsolutni idol Alijanc Parka, bez obzira na to što će karijeru nastaviti kod Pepa Gvardiole u Mančester Sitiju.  Palmeirasu se odužio, pa mu tribine odavno pevaju “Aleluja, to je Gabrijel Žezus“, a predsednik Paulo Nobreposle svake reprezentativne akcije po njega šalje privatni avion  - iz milošte nazvan Air Pork One (u slobodnom prevodu Leteća svinja jedan) po ugledu na letelicu američkog predsednika. Ovo prase u imenu jer je Palmeiras, uprkos zvaničnom nadimku Verdao, odavno poznat kao Porkos. Svinje. Za one koji nisu čitali izveštaje Aleksandra Gligorićasa Mundijala u Brazilu: klub su osnovali italijanski iseljenici koji su se bavili ugostiteljstvom i bilo ih je gojaznih, zbog čega su ih rivali poredili sa svinjama, ali oni su to poptuno prihvatili i sada taj nadimak javno ističu.

Međutim, Žezus nije jedini, iako je verovatno bio najbolji.

EVROPSKI BOGATAŠI VEĆ BROJE PARE

Kolumbijski štoper Jeri Mina već je u tefterima skauta Barselone, Mančester Sitija i Čelsija, mada je Milan favorit, pošto ga je prvi snimio Masimilijano Mirabeli, koji će biti direktor Rosonera ako kineski investitori konačno i preuzmu klub.

Milan, pa i Barselona i posebno Inter, motre i na dvadesetogodišnjeg napadača Rožera Guedesa, dok se za dve godine starijeg Erika Limu, takođe ofanzivnog igrača, otimaju francuski Olimpik Marselj i Sent Etjen, te u Italiji Kjevo i Sampdorija.

Naravno, ne osvaja se titula bez iskustva, a ono je u ekipu oličeno u 42-godišnjem veteranu Ze Robertu, koji je počinjao profesionalnu karijeru baš kada je Palmeiras poslednji put bio šampion, pa bivši štoper Fenerbahčea Edu Drasena, te Aruka i Klejton Šavijer, dobro poznati prvoligaški fudbaleri u Brazilu s tim da je ovaj drugi bio i u pečalbi u Metalistu iz Harkova.

Svoj deo posla perfektno je obavio i golman Žailson, koji je šansu dobio tek kada je prvi pik na gol liniji Fernando Pras u julu morao na operaciju lakta. Navijači su tada osetili mučninu u stomaku. Tražili su da klub dovede pojačanje, Kuka je ukazao poverenje 35-godišnjem Žailsonu, iako je do tada prednost imao i mlađi Vinisijus Silvestre. Bingo! SaŽailsonom na golu Palmeiras nije izgubio nijednu utakmicu.

KO ĆE PRE DE PONIZI VERDAO?

Uloga lidera ipak pripadala je 24-godišnjem ofanzivnom veznom Duduu, iako on nije počeo na dobrim osnosima sa šefom struke Kukom - o njemu opširnije malo kasnije - pa je posle četiri vezana poraza u Paulista šampionatu javno kritikovao trenera zbog izmena zbog čega je izgubio mesto u timu. Toliko su loši bili odnosi problematičnog fudbalera sa šefom (Dudu je ranije zbog bio kažnjavan zbog tuče sa protivničkim igračem, bio je i u osuđivan zbog nasilja u porodici) da je u julu bio na korak od transfer u Kinu, ali je klub u poslednjem trenutku odbio ponudu. Kuka i Dudu su seli za sto, obavili razgovor mano-a-mano i izmirili nesuglasice. Dudu je prihvatio da igra malo povučenije, da organizuje napade od početka, kraj sezone dočekao je sa kapitenskom trakom oko ruke. Posebno je inspirisan protiv rivala iz Sao Paula.

Igrački, svi elementi su bili tu, ali navijači kao da su odbijali da poveruju da je došao taj trenutak. Uostalom, previše ih je puta u skorijoj istoriji razočarao Verdao. Pre sedam godina bili su prvi na tabeli sa pet bodova prednosti nad najbližim rivalom deset kola pre kraja sezone. U tih deset osvojili su jedan bod?! Kad su 2000. igrali finale Kopa Merkosura (od 1998. do 2001. učestvovali su najveći klubovi Brazila, Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Čilea) na poluvremenu su vodili sa 3:0 protiv Vaska de Game, na kraju su izgubili sa 3:4.

Navijači Palmeirasa često omiljeni klub porede sa operom. Ima tu lepote, stila, neočekivanih obrta, uvek drame i na kraju najčešće tužnih završetaka. Poslednjih godina čak su se u sarkastičnom maniru organizovali nagradne kvizove. Pitanje je uglavnom bilo isto: koji će tim koji se bori za opstanak poniziti Palmeiras?

LUDI PEVAC, JUŽNOAMERIČKA BARSELONA I CRNO-BELI RINGIŠPIL

Ali ove godine sve se promenilo. Kuka kao da je sa sobom doneo čarobni napitak. Čim je došao obećao je titulu, iako tim u tom trenutku nije ličio ni na pravog konkurenta. AliKuka je poznat kao trener koji za pasom nema pregršt titula, ali zna kako da napravi tim. Kad je radio u Botafogu - i tada sa Ze Robertom - njegov tim su nazivali O Carrosel Alvinegro.  Crno-beli ringišpil. Najleši fudbal u Brazilu igrao je tada Botafogo. Kad je vodio Kruzeiro nadimak je bio južnoamerička Barselona. Kad je bio na klupi Atletiko Mineira i trenirao Ronaldinja klub iz Belo Horizontea nazivali su Galo Doido. Ludi Pevac. Umeo je Kuka da iskoristi kvalitete korpulentnog Žoa.

Pehare je, rekosmo već, mogao da izbroji na prste, ali igra je uvek bila tu. U Brazilu čak postoji i izraz: Cucabol. Iskovao ga je novinar brazilskog I-Es-Pi-Ena  Mauro Cezar Pereira želeći da opiše kako Kukin Atletiko Mineiro kad juri rezultat besomučno pokušava ubacivanjima sa krila. Međutim, nije to bio toliko pogrdan izraz kao što se može učiniti. Kasnije su brazilske kolege razvile definiciju. Cucabol - jednostavan fudbal u kome igrači sve osnovne elemente igre izvode besprekorno. Neka su i centaršutevi, ali su uvežbavani uz mnogo znoja. Za Kukine timove kažu da je lako uočiti gde su najopasnije. Vraški je teško zaustaviti ih.

Nažalost po Palmeiras, Kuka je već najavio da odlazi iz kluba. Ide ponovo u Kinu. Verovatno je rešio da naplati ovu titulu. I neka će. Nije svaki dan Palmeiras šampion!

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar